Premieră la Spitalul Militar „Carol Davila”

Prima prelevare de cord în Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” și prima prelevare multi-organ şi multi-ţesut, în anul 2022. din România

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” (SUUMC) a realizat vineri, 14 ianuarie, prima prelevare de cord din istoria sa medicală în Programul Național de transplant, procedură care s-a derulat în cadrul protocolului de prelevare multi-organ şi multi-ţesut.

Donatorul a fost o pacientă, internată în stare critică în Secţia ATI, o tânără, în vârstă de 20 deani, declarată în moarte cerebrală, pe baza diagnosticelor formulate de o echipă medicală multidisciplinară.

În urma discuțiilor purtate cu familia de către colonel medic dr. Narcis Tănase, coordonator al Programului de transplant la nivelul SUUMC, s-a obţinut acceptul pentru donarea de organe.

Clamparea aortei s-a realizat la ora 07.30, acesta fiind momentul la care s-au demarat procedura de prelevare, conform protocoalelor Agenţiei Naţionale de Transplant ANT, de către echipe medicale specializate de la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, București, conduse de Profesor universitar dr. Horațiu Moldovan; Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Tg Mureș, Profesor universitar dr. Horațiu Suciu; Institutul Clinic Fundeni, pentru recoltarea organelor interne (rinichi şi ficat), coordonate de dr. Radu Zamfir, Director al Agenţiei Naţionale de Transplant şi de la Spitalul Clinic Colentina, pentru recoltarea de ţesut osos, tendinos şi cartilagii, condusă de dr. Ştefan Păun, arată unitatea sanitară într-un comunicat.

Echipa ATI care a asigurat suportul vital necesar întregii proceduri a fost condusă de colonel medic conferenţiar universitar dr. Dan Corneci, medic primar ATI. Menținerea donatoarei aflată în moarte cerebrală a fost asigurată de maior medic dr. Oana Bratu, medic specialist ATI şi dr. Mădălina Duţu, medic primar ATI.

După prelevare, cordul a ajuns să fie transplantat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, aceasta reprezentând o realizare a echipei medicale – reluarea activătăţii de transplant cardiac după o perioadă de 20 de ani de întrerupere. Rinichii și ficatul au ajuns la Institutul Clinic Fundeni, iar ţesuturile osteo-tendinoase recoltate au fost predate către Banca de Os a Spitalului Clinic Colentina, unde acestea sunt carantinate, validate, stocate şi apoi distribuite (conform cererilor de solicitare), către clinicile de ortopedie şi traumatologie a spitalelor cu care Banca are încheiate protocoale de colaborare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

10 Comentarii

  1. Credeam ca l-au castrat pe simion!..sa nu faca pui fasciști..țară de Arahat!!..cand se va trezi adormitul de pe bancheta din spate?..

  2. Validate, stocate și distribuite conform cererilor de solicitare. Cu relații poate, în funcție de buzunar.
    Spitalul militar prin numele lui trebuie să fie în slujba apărării cetățenilor suferinzi ai țării pentru care doctorii prestează jurământ de două ori, odată ca doctori, a doua ca militari, dat fiind că au și grad de înalți ofițeri. Salariul e pe măsură, doctor ofițer spune tot. Bărbat șaptezeci și nouă de ani, prima intervenție,cancer la prostată, secția urologie, chirurg Iatagan. Bun chirurg, păcat că lua atenție, l-am iertat, pe tata l-a ajutat să prelungească suferința ce abia începea, l-am iertat pentru că a ales o clinică privată exclusivista unde au acces din pornire cei cu bani fără a mai sta la amărâți ca noi de câteva sute de euro la trei luni. Ofițer și doctor urolog Rus Florin, iar dublu jurământ, chirurg bun, ani buni pe mâna lui. Pentru cine nu știe, când ai peste optzeci de ani, chiar patru zeci, în spitalul românesc ori dai bani, ori ești mort. Spitale construite de noi toți. Șeful secției urologie era general, bătrânul se îndârjea să reziste, după ani pe culoare l-a întrebat „încă mai ești pe aici” ?, așa, ca la un milog ce cerșea o zi în plus.Pe tata l-am salvat doar când l-am îngropat la optzeci și cinci. De sistem:
    politician corupt șpagă
    magistrat vândut șpagă
    procuror vândut șpagă
    polițist apărător al sistemului șpagă
    vameș șpagă
    funcționar public șpagă
    manipulatori ai știrilor șpagă
    general șpagă
    doctor cu jurământ șpagă
    infermiera, șpagă
    asistent chemioterapie șpagă
    ambulanță la domiciliu șpagă
    gropari de cimitir șpagă
    Ultimii au meritat treaba.

  3. Mai avem specialisti ? N-au dat bir cu fugitii ? Poate fi si asta un nou inceput pentru medicina romaneasca . Felicitari corpului medical pentru reusita si… la mai multe realizari!

  4. Specialistii nu au plecat. In schimb i-au rarit procurorii lui Keoveshi. Au avut sustinatori manipulati ca cel de mai sus, Alex. Este vanturata o idee ca se doreste distrugerea scolilor romanesti. Pare tot mai credibila. Vom vedea daca cea singura care face transplanturi de plamani va rezista.

  5. NU am NICI UN FEL DE APRECIERE pentru „eroi”. le doresc cadere libera. majoritatea este formata de j e gu ri ordinare, ticaloase si shpagare bigpharma. cand aud de „medici” sau de „spitale” aud : CRIMINALI si LAGARE DE CONCENTRARE!

  6. ALEX ai intru totul dreptate.Multi ca sa-si salveze rudele din spitale,ii ia pe propia raspundere acasa .Decizie foarte grea.Intr-o zi daca nu-l ei,ei ii pot face de petrecanie,cu o injectie,cu o pastila,lucruri pe care nu le trec in fisa.De unde le iau atunci? Cei de la ATI ,chiar daca nu este necesar sunt sedati la greu,cu sedative halucinogene,care ii fac in cateva zile sa nu mai mearga in picioare,sa nu mai vorbeasca coerent ,sa devina legume.Lipsa de empatie si minciunile,aroganta siprosteala pe fata sunt specifice medicilor romani

  7. Donarea si traficul de organe au luat un avant nebanuit.

  8. @ eBay lu’tata Petrov ce își răspunde fără a avea un nume real din părinte

    Specialiști cu pasiune ce plecăm din pornire visători suntem mulți, în spitalele românești știm, găsim de multe ori elitele intelectuale ale țării și nimeni nu contestă asta. Etica profesională este altceva și dacă ai ales numele nobil de Doctor și îți lipsește, atunci din pornire nu ai respect pentru donația aceasta, ești incompatibil.
    Mai toți doctorii ce au ales să nu plece o fac nu din iubire de patrie sau meserie, dar doar din interesul pragmatic ce au față de pacient, tine-l cât mai mult în viață ca să îl jupoi de pensie cât mai mult.
    Cât despre optimismul tău, nelegitimat de un semnat cu un nume real, în privința transplanturilor, da, vom putea realiza transplanturi, altfel nu încerci să le faci, acești doctori ori vor merge în spitale private unde nu va fi o listă de prioritate ci doar un cont în bancă, ori vor rămâne în Sistem unde contaminarea etică și profesională fac parte din joc.
    Materie primă de posibile organe sănătoase pentru a fi donate o găsești la tot pasul unde este foame.

  9. @ Alex- nu cunosc pe multi care sa aiba acelasi respect pe care-l am eu fata demedici 9 profesori si preoti ) . Asa am fost educat si cit ma mai tine creatorul ii voi respecta . Nu zic ,doamne fereste, ca dupa 1990 au luat-o la vale toate . Urit Si sper ca stii si tu (dumneata ) . Dar cine-i vinovat ? NOI . Inainte de’90 mergeam cu un cartus de tigari ( tot NOI ) o pumga de cafea sau un vizichi , corect ? Deci invatindu-i cu naravul ,dupa ’90 avind cele enumerate mai sua pe piata au inceput sa ceara . Bani . Cine le-a dat ? NOI . Deci raul de unde a pornit? Va las sa judecati singur . Chiar am stat in spitale ( nu doresc nimanui asta ) si am intilnit tot soiul de doctori ,medici . Toata gratulatia mea doctorilor Selern Iacob si Hogea . Unul din Bucuresti ,unul din Brasov . Si nu in ultimul rind doctorului Scirneciu ,tot din Brasov. Deci se POATE ! Si nu sunr eBay pentru ca nu vind si nu cumpar nimic . Toate cele bune , DOCTORE ! Si ai grija de pacienti cam dupa cum suna : JURAMINTUL LUI HIPOCRATE !

  10. La Carol Dalvila nu sunt în stare sa facă analize complexe ptr stadializarea tumorilor, cade la propriu clădirea pe ei, bine ca are madam doctor șefa pe acolo, o inactiva puturoasa, în biroul ei hartiute tăiate cu lista laboratoarelor private unde se pot face cu bani. Au pana și în Cta astfel de laboratoare, în București, la spitalul militar lipsește cu desăvârșire. E oricum la comun cu morga. Îți dă lamelele prelevate intr-o cutiuță de carton, nesigilata, fără nume pe cutie vara la 45 grade sa umbli cu ea prin oraș căutând laborator. Asa e pana și organele noastre le trebuie. Cine știe prin ce tara ajung, ca l noi e jale. Nu mai am încredere.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.