„Premierul” cu care ALDE merge la negocieri

Copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a fost desemnat, duminică, de către colegii săi de partid drept candidatul formațiunii pentru funcția de prim-ministru, după alegerile din 11 decembrie.

„Din discuțiile pe care le-am avut cu colegii și din interiorul partidului, dar și din interacțiunea pe care aceștia au avut-o în această perioadă electorală, a rezultat necesitatea ca partidul nostru să aibă un candidat desemnat pentru funcția de prim-ministru după alegerile parlamentare din 11 decembrie. Din analizele (…) pe care le-am avut în interiorul partidului, din propunerile înaintate de colegi astăzi, a rezultat că, după alegeri, candidatul cu care vom merge la negocieri să fie Călin Popescu-Tăriceanu, având în vedere experiența domniei sale, dar și rezultatele Guvernului 2004-2008”, a spus Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă.

La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu a arătat care sunt considerentele pentru care a acceptat să fie nominalizarea partidului pentru funcția de viitor prim-ministru. „În mandatul pe care l-am exercitat, am reuşit câteva performanţe pe care românii şi le aduc aminte şi astăzi cu multă satisfacţie, de care a vorbit şi Daniel Constantin şi Varujan Vosganian. Bazat pe o creştere economică deosebită, am avut un ritm de creştere care a atins 8,7% din PIB, nivel care nu a mai fost atins până în momentul de faţă. Românii au putut să se bucure de bunăstare. (…) În perioada mandatului meu, nivelul de investiţii a fost mai mare decât în toată perioada 1990 – 2004. Aceste realizări sigur că sunt o dovadă a priceperii pe care echipa mea şi cu mine am dovedit-o. Noi nu suntem în situaţia în care să promitem şi să trebuiască să dovedim. Avem rezultatele care au dovedit ce ştim să facem. Această responsabilitate sigur că mă obligă și mai mult decât până acum, ca toate energiile mele să le pun în slujba românilor și a României”, a spus copreședintele ALDE.

Tăriceanu a mai declarat că speră ca preşedintele Klaus Iohannis să ”respecte Constituţia” atunci când va desemna un prim-ministru şi să nu facă ”etichetări care sunt mai degrabă folosite de către puşcăriaşi nu de către oamenii care au o pregătire intelectuală”.

”Având în vedere că în Constituţia României nu se precizează alte criterii de desemnare a prim-ministrului decât votul cetăţenilor, mă aştept ca preşedintele să respecte întru totul prevederile constituţionale, pentru că în ceea ce priveşte celelalte etichetări pe care le face, etichetări care sunt mai de grabă folosite de către puşcăriaşi, nu de către oamenii care au o pregăterire intelecutală. Din aceasta categorie cred că dânsul face parte cu brio. Dânsul a fost dacă nu mă înşel, el a fost găsit vinovat, e condamnat într-un dosar pe care-l ştim cu toţii. Cred că cel mai bine ar fi să revenim la criteriile care sunt prevăzute de Constituţie şi de lege şi nu de la ceea ce şi-ar dori preşedintele. Preşedintele sigur că poate să aibă propriile dorinţe. Şi le exprimă la vot. Are un vot. Până la urmă trebuie să respecte votul cetăţenilor. (…) Criteriile de care vorbeşte domnia sa nu sunt prevăzute nicăieri”, a spus Tăriceanu, întrebat cum vede declaraţiile lui Iohannis privind numirea unui premier care are probleme penale.

Tăriceanu a mai precizat că fiecare partid îşi ”defineşte propria strategie şi tactică de campanie” şi faptul că PSD nu a propus niciun nume pentru premier ”nu înseamnă că nu putem colabora”.

”Să aşteptăm acum rezultatul, dar ceea ce doresc să vă spun e următorul lucru şi anume că eu nu cred că ar fi util să-i lăsăm preşedintelui României posibilitatea să facă el jocurile şi manevrele în această situaţie. Preşedintele e obligat să respecte rezultatul votului cetăţenilor şi ordinea constituţională, adică partidele care câştigă majoritatea voturilor să poată să desmneze prim-ministrul care merge în faţa Parlamentului şi primeşte votul de încredere”, a declarat președintele Senatului.

Tăriceanu spunea la începutul lunii că în funcţie de rezultatul alegerilor din 11 decembrie şi de rezultatul negocierilor politice va fi stabilit viitorul premier, el precizând că i-ar plăcea să poată pune ”în slujba ţării” experienţa pe care a avut-o ca prim-ministru şi despre care crede că ”că a lăsat ceva rezultate benefice în urmă”.

ALDE și-a exprimat de mai multe ori dorința de a se alia cu PSD și după alegerile parlamentare, formațiune care nu a desemnat încă o persoană ca și candidat de premier.

În cealaltă tabără, liberalii și l-au însușit deja public pe Dacian Cioloș pentru acest post.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8521 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.