Premiul Griselini Master-21 a fost câștigat de un student la Arte

Silviu Preda, un student la Facultatea de Arte a Universității de Vest Timișoara a câștigat marele premiu ”Griselini MASTER 2021, oferit, anual, de către Asociația Culturală ”Fucina Italica Griselini”.

Ceremonia decernării s-a desfășurat, zilele trecute, în curtea interioară a Muzeului Național de Artă Timișoara a prilejuit, astfel, debutul unei politici de recunoaștere a excelenței în diverse domenii de activitate.

Pe lângă premiul în valoare de 5.000 de lei, Preda va primi un număr de înmatriculare în ”Registrul Griselini Master” și publicarea, pentru anul viitor, a unui calendar cu opera sa care va fi distribuit companiilor italiene din România.

Festivitatea decernării a fost oficiată de către Gianluca Testa, din partea asociației oamenilor de afaceri italieni și Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest Timișoara. Cu aceeași ocazie a fost montată o placă, din marmoră albă – asemănătoare celor care tronează pe majoritatea edificiilor din Veneția, cu inscripția: Corte F Griselini – Curtea Fucina Griselini, pe unul din zidurile aflate în curtea muzeului.

Gestul vine după ce, prin intermediul aceleiași asociații, a fost igienizată curtea Palatului Baroc, cel care adăpostește Muzeul de artă. ”Ideea de a igieniza curtea palatului baroc, de a-i da numele de Francesco Griselini și de a promova relațiile culturale italo-române s-a născut în contextul în care în anul 2020 aici a avut loc lansarea versiunii românești a cărții amintite. Evenimentul a fost posibil prin cooperarea Asociației Fucina Italica și Confindustria România cu Muzeul Național de Artă Timișoara”, spune istoricul Victor Neumann, directorul muzeului de Artă Timișoara.

El a mai precizat, pentru Cotidianul.ro, de unde provine denumirea asociației care a acordat distincția, din acest an, pentru studentul timișorean, Silviu Preda. ”Asociația Fucina Italica poartă numele Francesco Griselini, un savant venețian de secol al XVIII-lea, biografia căruia este strîns legată de istoria și cultura Timișoarei și a Banatului, precum și de promovarea în Europa a celei dintîi teorii privind originea latină a limbii române. Este de referință faptul că activitatea Asociației a debutat prin publicarea cărții Descoperirea Banatului Timișoarei. Însemnări de călătorie (Editura Mega, Cluj-Napoca, 2020) de Francesco Griselini, cea dintîi traducere integrală în limba română a cărții-document intitulată Lettere Odeporiche. Ove suoi viaggi e le di lui osservazioni spettanti all storia naturale ai costumi di vari popoli e sopra piu altri interesanti oggetti si descrivono (Jurnal de călătorie în care se descriu călătoriile și observațiile despre istoria naturală, obiceiurile diferitelor popoare și alte subiecte interesante). Traducerea e semnată de dr. Daniele Pantaleoni, ediția, notele și studiul introductiv fiind contribuția noastră”, a mai spus profesorul Neumann.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sergiu Miat 307 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.