„A fost o flacără care a ars pentru teatru”, scria „Washington Post” citând cotidianul.ro. Măcar cu artiştii români avem o imagine bună în lume. Dacă presa străină i-a lăudat pe Angela Gheorghiu sau pe Constantin Brâncuşi, există şi alţi artişti români mai puţin cunoscuţi peste hotare care ne fac cinste în publicaţiile internaţionale. Din păcate, unii dintre ei ajung în paginile celor mai mari ziare ale lumii numai atunci când trec la cele veşnice.
Moartea regizorului Alexandru Tocilescu a ajuns în zeci de ziare din lume, printre care „The Washington Post”, „The New York Times”, Boston.com, „Seattle Intelligencer” şi „Forbes”.
Ziarele scriu că Tocilescu, un respectat regizor de teatru român care se simţea la fel de bine cu Shakespeare şi cu dramaturgul naţional I.L. Caragiale, a murit miercuri la vârsta de 65 de ani.
Regizorul, care avea o carieră de aproape 40 de ani, a murit în urma unui atac de cord la Spitalul Floreasca din Bucureşti, au spus doctorii. El a fost marcat de probleme de sănătate de mai mulţi ani, inclusiv probleme cu rinichii, şi necesita dializă, scriu ziarele preluând o ştire de la The Associated Press.
Tocilescu era „cel care şi-a asumat teatrul ca vocaţie a cotidianului, ca formă privilegiată de dialog cu viaţa şi cu provocările istoriei”, a afirmat preşedintele Traian Băsescu într-un mesaj de condoleanţe adresat familiei regizorului.
Jurnalista de artă Victoria Anghelescu a scris: „A fost o flacără care a ars pentru teatru”. „Spectacole puse în scenă cu verva, umorul şi ştiinţa regizorală ce au caracterizat întreaga creaţie a acestui regizor de un remarcabil talent”, a scris aceasta în publicaţia online cotidianul.ro.
Într-o carieră de aproape 40 de ani, Tocilescu a regizat zeci de producţii la faimosul Teatru Bulandra din Bucureşti, la Opera Română şi alte teatre.
UNITER i-a acordat trei premii importante pentru activitatea sa. În afară de opere scrise de către dramaturgul român I.L. Caragiale, Tocilescu a fost cunoscut pentru producţia sa cu „Hamlet”, în Londra şi Dublin, în anul 1990, la un an după revoluţie anticomunistă din România.
Ultimul lui spectacol a fost „Sfârșit de partidă”, de Samuel Beckett la București, în 2009.
Regizorul Alexandru Tocilescu a lăsat în urmă un fiu, scriitorul Alex Tocilescu. Nu a fost oferită nici o informaţie cu privire la slujba de înmormântare.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.