Preşedintele Academiei Române dă vina pe Rusia

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, face o declarație care ar putea supăra Moscova. El susține că unele dintre provinciile care au format România Mare în 1918 nu au mai rămas în „trupul ţării” din cauza apropierii de Rusia. Declarațiile au fost făcute într-un interviu acordat Agerpres cu prilejul Zilei Naționale. 

„Odată cu 1 Decembrie, noi sărbătorim finalizarea unui proces şi ne gândim şi la 27 martie/9 aprilie – Unirea Basarabiei şi şi la 15/28 noiembrie – Unirea Bucovinei. Toate la un loc, au căpătat acest corolar extraordinar la 1 Decembrie“. El apreciază că, la sfârşitul Primului Război Mondial, împrejurările internaţionale au fost de aşa natură, încât România a obţinut „aproape tot”.

„România a obţinut şi Basarabia. Şi am avut o ţară rotundă, frumoasă, de aproape 300.000 km pătraţi, cu minorităţi destul de multe, mai multe avea Polonia decât noi, dar cu un nivel de democraţie a timpului care a fost apreciat pe plan internaţional. (…)”, spune academicianul.

Pop explică, din perspectivă istorică, de ce doar Transilvania, Banatul, Crişana, Maramureşul, dintre provinciile care au format România Mare în 1918, au mai rămas în „trupul ţării”.

„N-au avut vecinătate directă cu Rusia, cu Imperiul Ţarist şi, pe urmă, cu Imperiul Roşu. Lenin şi Stalin, până la urmă, au vrut să pună mâna pe tot ce a aparţinut cândva ţarilor. Lucru foarte grav pentru noi”, afirmă preşedintele Academiei Române.

El subliniază că Transilvania, Banatul, Crişana şi Maramureşul au rămas deoarece Occidentul a fost şi este o lume democratică şi pentru că a învins principiul autodeterminării naţionale.

Asta nu înseamnă că nu există contestări, ştiţi, din punctul de vedere al unor nostalgici maghiari şi austrieci care visează la un imperiu de odinioară. Dar deocamdată, structura politică şi teritorială a acestei Europe, care ţine de Occident şi noi suntem partea Uniunii Europene şi a NATO, este una stabilă, iar Transilvania, Banatul, Crişana şi Maramureşul sunt parte integrantă a României şi nădăjduim să rămână aşa pentru vecie, cât va rămâne Europa, Europă„, declară Ioan-Aurel Pop.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

14 Comentarii

 1. cateodata sunteti kulmea;pai nu imperiul tarist,rusia bolsevica si urss au sfartecat Romania? nu severin si constantinescu au oficializat raptul in 1997 semnand tratatul cu Ucraina?
  sau asta e noua istorie:)))))

 2. De ce ar face președintele academiei notă discordantă cu restul românilor, care de 34 de ani sunt în proces continuu de degradare morală, socială, profesională.

 3. Si ma mai suparasem pe Cristoiu cand l-a facut pe asta cacacios. Avea dreptate! Aiurel latra pitit dupa gard si asmutit de dusmanii Romaniei.

 4. Domnu ofiter SRI da declaratii la ordinul exact al serviciului in linia dictata de stapani! Bravos! Si cercetarea academica stiintifica pe unde se afla in acest peisaj?! Presedintele gradat al Academiei Romane!

 5. Evident ne este !
  Eu vă tot spun, da’ voi nu vreți să mă credeti:
  IAP e un vechi CIRIPITOR în PADUREA EXTERNĂ !
  Iar PĂDURENII, Băieți de Treabă, fac dintr-un obscur profesor de Istorie de la un obscur Liceu Industrial, ditamai Președintele Academiei.
  Care mai și MUTĂ DECISIV, încercând imposibilul: să albească plagiatul lu’ Dottore Puie Monta, altă conservă din Pădurea EXTERNĂ…măRog…😜

 6. Da concret, însă sa iti doresti ceva mai mult iti trebuie ceva mai mult ca printul Pul, Chereches, Pandele sau razboinica Xenia sau domnul Phulac si Drula si pacanele.

 7. După primul academician al țării, Crișana sau Maramureșul nu fac parte din Transilvania! Oficial, Principatul Transilvaniei le includea și nimeni nu le mai citează separat, poate doar exprimarea Transilvania și Banat e corectă, Banatul ne făcând mult timp parte din Transilvania.

 8. Un academician istoric dezinformeaza ? Ce l-a impins sa spuna asa o minciuna, el n-a citit anexa secreta a Pactului Ribbentrop-Molotov ? Daca tacea, academicean ramanea.

 9. e de la vacs-in… saracu’… sa mai bage niste bustere…sa fie „privilegiat” si „civilizat”. drumu’ „ielitelor”…daaahhh….

 10. nemernicul de pop pus academician de grupu de la Cluj se da cu parerea? am pierdut Basarabia din cauza lui Antonescu care a invadat Crimea impreuna cu nazistii(in loc sa ne oprim la Nistru) si debilul de pop nu spune ca Stalin ne-a dat inapoi nord-vestul Transilvaniei(dat de nazisti ungurilor) doar pentru ca am intors armele impotriva nazistilor dupa inlaturarea lui Antonescu scurtand dupa calculele rusilor razboiul cu 6 luni

 11. Cum sa ramai ma diliule la Nistru bolsevicii au ramas la Nistru cu americanii sau s-au dus pana la Berlin?

 12. @Amice Ioan Aurel Pop, matale UITI ca TRANSILVANIA e ROMÂNEASCA datorita lui STALIN, pe de-o parte, si ca-n WW2, România i se aliaza 3 ANI DE ZILE Germaniei NAZISTE, ca SOLDATII ROMÂNI MOR LA STALINGRAD. Nu din cauza Rusiei (URSS) a pierdut România teritorii, ci din cauza EI, a LIDERILOR pe care i-a avut între razboaie, LEGIONARI, inclusiv, si-a generalului ANTONESCU. Situatie care se-ntâmpla si astazi: tara are lideri nevolnici, cu perspectiva ca DE TOT se pierde, nu mai ramâne nimica din ea (si e adevarat, dupa NASTASE ADRIAN si COMPLICII, cu privatizarile si „RESTITUIRILE” lor ILEGALE SI NELEGITIME), ce sa mai vorbim de provincii ori parti din provincii din ea!!! Ori nu vezi ca tara nu mai are nici industrie, nici agricultura, nici stiinta si cultura, nici monumente istorice („retrocedate”) ori cladiri monumentale, si-i si OCUPATA TERITORIAL ÎN TIMP DE PACE, LA ZECI DE ANI DE LA WW2, de catre AMERICANI?

 13. LEANoooo, bati voios Campiile … 🙂

  CUM adica, NU din cazua Rusiei (URSS)a pierdut Romania Teritoriile ISTORICE Basarabioa, Bugeacul, Bucovina de Nord si Tinutul Hertza
  Rusia Tzarista in 1812 NE-a FURAT Basarabia TOATA si apoi, in 28 Iunie 1940 IAR si in 1944 IAR.

  Cu CINE sa se fi aliat Romania sa le recupereze ?

  Mai este un Pazacit care se da Viteaza si ne tine Lectii de Stratgie, cum ca a facut Bine Ion Antonescu trecand NISTRUL, cautan acolo CE fusese demuuuult la Nostru, la Boierbista …

  DAR, UCIGAND cam 500.000 de Tineri ROMANI, slabind GRAV Fibra Genetica a Tarii
  SI
  dand lui Stalin Motiv sa NE jupoaie de ZECE Ori Suma Impusa la Paris ca Despagubiri de Razboi !

  NU ca Rusia si URSS NU meritau, pentru CE ne-au facut in Cele 12 Invazii Armate, din 1711 si pan in 1944!

  CEVA destul de putin BINE, prin Recul, fara de Intentie expresa
  (Contactul cu Limba Franceza si deci cu Occidentul, Limba vorbita de Ofiterii Rusi)

  intr-o Mare de Rau !
  SI BINEle acela (KISSELEFF … ) a fost TOT in Ideea InGlobarii TOTALE in Rusia Tarista.
  Da’ Intrebarea – entru un Om Politic, NU Militar ci Vise Academice de Militarie, de Scipio Africanul – era :

  POTI sa O faci ?
  Cu CE Pret ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.