Președintele Chinei a ajuns în SUA

Președinții Joe Biden și Xi Jinping au ajuns marți în San Francisco, în timp ce își făceau ultimele pregătiri pentru prima lor întâlnire din ultimul an. Biden și-a exprimat speranța că discuțiile vor ajuta la rezolvarea unei relații instabile dintre SUA și China – marcată de disensiuni mari în ultimul an, potrivit B1Tv.

Cei doi lideri au sosit în oraș și au fost întâmpinați de sute de demonstranți care s-au aliniat de-a lungul rutelor lor, fluturând steaguri chinezești, taiwaneze și tibetane, precum și semne de sprijin și opoziție față de liderul chinez.

Biden a spus că obiectivul său principal e ca Washingtonul și Beijingul să ajungă din nou „pe un drum comun normal corespunzător”, chiar dacă există anumite probleme.

„Să putem comunica dacă există o criză. Să putem să ne asigurăm că militarii noștri încă mai țin legătura unul cu celălalt”, a declarat Biden reporterilor de la Casa Albă. „Nu încercăm să ne despărțim de China, ceea ce încercăm să facem este să schimbăm relația în una mai bună.”

Departamentul de Stat a anunțat marți că cele două țări, cele mai mari două poluatoare din lume, au convenit să „depună eforturi pentru a tripla capacitatea de energie regenerabilă la nivel global până în 2030”, un efort de a intensifica implementarea energiei eoliane, solare și alte energii regenerabile.

Anunțul a venit după ce John Kerry, reprezentantul lui Biden pentru climă, s-a întâlnit la începutul acestei luni cu omologul său chinez, Xie Zhenhua, la proprietatea Sunnylands din sudul Californiei pentru discuții pe această temă.

Separat, un oficial american a confirmat că se așteaptă ca Biden și Xi să anunțe un acord care va restabili discuțiile în cadrul a ceea ce este cunoscut sub numele de Acordul Consultativ Maritim Militar.

Demonstranții pro-China și anti-China s-au adunat și în apropierea Centrului Moscone, locul unde au loc multe întâlniri APEC.

Casa Albă vrea să demonstreze că Biden poate rămâne concentrat asupra Pacificului, încercând totodată să împiedice războiul Israel-Hamas să se transforme într-un conflict regional mai larg și să-i convingă pe legislatorii republicani să continue să cheltuiască miliarde în plus pentru războiul costisitor al Ucrainei.

Oficialii de la Casa Albă spun că sunt, de asemenea, conștienți de faptul că alte națiuni APEC vor să vadă un dialog mai bun între SUA și China, deoarece asta ar reduce riscul unui conflict regional.

În același timp, ei știu, de asemenea, că alții din regiune sunt îngrijorați de faptul că Pacificul este văzut prea des printr-o prismă în care centrele dominante de putere din Washington și Beijing iau decizii pentru regiune fără implicarea națiunilor mai puțin puternice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

8 Comentarii

  1. Da, e mare dragoste in San Francisco zilele astea, dar sa vedeti peste 3-4 luni sau mai curand. Bati palma cu Americanii ,dar miracolul e de scurta durata, caci nu transpun in fapte ce au afirmat . Se scuza cu un „we meant that way,,,bla, bla

  2. Deja Xi a sosit de peste o ora la San Francisco.Problemele economice ce se vor discuta vor fi in mare parte la vedere. Nu se va sti ce se va discuta intre patru ochi (probabil doar Putin stie) de cei doi lideri mondiali. Ma refer in principal la situatia din Orientul Mijlociu cu autor principal Bibi. Va fi chinezul presat sa-l tempereze pe prietenul iranian belicos sau pe marii petrolisti arabi ce vor sa stopeze livrarile catre Izrael? Sau sa-l aduca la convorbiri impaciuitoare pe Putin? Nu prea exista sanse. America nu poate face nimic in aceasta directie deoarece sarcina principala si complicata de zi cu zi a lui Xi este asigurarea traiului celor un miliard si jumatate de chinezi adica hrana, caldura, deplasare la munca etc. Ori pentru aceste nevoi se bazeaza in principal pe Rusia (grane si gaz) si pe tarile arabe bogate in petrol, cu totii solidari cu Palestina.

  3. „Problemele instabile” sunt in totalitate creatia bolsevicilor americani, in frunte cu moshul senil, Robinet.

  4. Guvenul satanist demonccurat mai are un an la putere. Orice ar semna dureaza doar 1 an sau mai putin. Scopul este ADORMIREA CHINEI…. sa nu faca cele 1 mie submarine cu rachete nucleare care ar ingenunchea america.

  5. Un parerist la o Tv.caracterizare ,pe dos.O fi din ala cucu rcubey..te ia greata ce poate face manipularea din cineva.Sarmanii cred.

  6. Speram sa nu se lase pacalita China de americani ,la fel cum au pacalit pe rusi ,dupa caderea zidului intre DDR si RFG.

  7. după -amiază doarme un pic . Asta după celălalt somn de după-amiază de la Was. D.C.

  8. -fluturînd steaguri chinezești, taiwaneze și tibetane
    si evreeieshti!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.