Președintele Crin Antonescu: Voi veghea la respectarea Constituției!

Președintele interimar al României, Crin Antonescu, a susținut, marți, la Palatul Cotroceni – sediul oficial al Administrației Prezidențiale a țării noastre – prima sa declarație de presă în acestă demnitate, prilej cu care a dat un mesaj de normalitate.

Iată principalele declarații președintelui interimar al țării noastre:

# ”Aş dori să fac câteva precizări legat de mandatul interimar. Nu fac confuzia între un preşedinte interimar şi unul ales, chiar dacă preşedintele interimar, conform Contituţiei, are aceleaşi prerogative.”

#”Înţeleg că pentru interimat obligaţia e de a veghea asupra legii, respectarea Constituţiei, a obligaţiilor interne şi internaţionale.În calitate de preşedinte interimar, garantez respectarea Constituţiei, buna funcţionare a instituţiilor acestui stat.”

# ”România este un stat democratic, de drept, ale cărui prevederi constituţionale funcţionează normal. Suspendarea preşedintelui s-a produs constituţional.”

# ”Suntem în faţa unui referendum care e un moment democratic, constituţional.Situaţia României nu e una de criză, e una normală.România îşi va dovedi maturitatea. Cetăţenii sunt chemaţi să dea un verdict unui conflict politic.”

# ”Obligaţia mea şi a instituţiilor e să asigurăm condiţiile democratice prevăzute de legi pentru desfăşurarea referendumului.”

# ”În cursul dimineţii am avut o întâlnire cu preşedintele suspendat, a fost o întâlnire decentă de trei sferturi de oră în care am discutat lucruri care ţineau de transmiterea acestui mandat. Pe 29 iulie vom vedea ce se va întâmpla mai departe.”

# ”Normalitatea acestei întâlniri subliniază normalitatea situaţiei. A fost o întâlnire decentă, am discutat lucruri care ţineau de transmiterea acestui mandat.”

# ”Azi am avut o întâlnire cu primul-ministru înainte de toate pentriu că în calitatea sa de şef al Guvernului pentru că are prima responsabilitate în organizarea acestui referendum. M-am asigurat că a luat toate măsurile necesare ca referndumul să se desfăşoare în condiţii optime, dar şi lucruri foarte importante pe agenda Guvernului, privitoare la economie, la educaţie. Premierul m-a asigurat că prioritatea sa ţine de gfestionarea chestiunilor de pe agenda economică a guvernului.”

# ”Am avut o întâlnire cu ambasadorul SUA. A fost o întâlnire normală, nu sunt lucruri speciale, ne cunoaştem foarte bine şi atât domnul ambasador, cât şi cei care ne-au însoţit avem preocupări privind desfăşurarea normală a lucrurlor în această ţară.Am avut câte o discuţie cu directorii SIE şi SRI despre legăturile cu preşedintele interimar în această perioadă.”

# ”Le-am cerut să funcţioneze normal, fără niciun fel de ingerinţă în acest conflict. M-au asigurat că totul se va desfăşura normal.”

# „Reafirm preocupare mea, a primului-ministru, a ministrului de Justiţie privitoare la independenţa justiţiei. Niciunul nu are intenţia de influenţa funcţionarea lor.Voi avea întâlniri începând de mâine cu reprezentanţi diplomatici ai statelor UE. Dacă avem o problemă, avem cu confuzia din presa internaţională. Înţeleg că opoziţia poate să recurgă şi la astfel de arme, dar apelul meu este a nu pune în pericol interesele României, prin declaraţii dincolo de limitele minciunii. România este un stat aflat în stare de normalitate democratică. Va merge normal înainte cu toate valorile sale.”

# „Exiztă o OUG care se referă la referendum. CCR s-a pronunţat asupra unui proiect legislativ votat în Parlament şi supus avizului de constituţionalitate al Curţii. Să dstingem între cele două chestiuni. CCR a spus că acel proiect este constituţional, ceea ce nu înseamnă că OUG nu este constituţională şi că alte formule de desfăşurare a referendumului nu sunt constituţionale.”

# ” După avisul de azi, legea vine la promulgare şi imediat după ce voi primi documentarea, mă voi pronunţa. Din punctul meu de vedere, conţinutul şi formula OUG, că rezultatul este dat de votul majorităţii celor care se prezină este corect şi ştim că este şi constituţional, dintr-o decizie a CCR din 2007 şi care este în vigoare până azi.”

#”Promulgarea sau retrimiterea la Parlament este o chestiune asupra căreia mă voi pronunţa foarte repede. Lucrurile nu se contrayzic. Nu aş vrea să dau detalii despre întâlnirea cu ambasadorul SUA pentru că a fost o întâlnire în regim informal. Ambasadorul SUA nu au fost printre cei care s-au speriat şi au făcut confuzii.”

#”Cunoaşte bine reaitatea politică românească a înţeles că nu suntem în faţa vreunei lovituri de stat, ca să citez declaraţi aberante, ci şi-a exprimat preocuparea ca toate procedurile de suspendare să se desfăşoare în regim constituţional.Am înţeles că agenda din aceste 20 de zile nu cuprindea nicio întâlnire a preşedintelui cu parteneri externi. Sunt declaraţii făcute în altă calitate decât aceasta şi sper că nu vă scapă sensuri şi nuanţe diferite. „

# „Ca preşedinte interimar, este exclusă orice schhimbare la vârgul Parchetului General şi al DNA. Socotesc calitatea de preşedinte interimar a avea o legitimitate întrutotul diferită de cea de preşedinte ales. Este esenţial acum să lăsăm instituţiile să funcţioneze. Nu graţiez pe nimeni ca preşedinte interimar.Discret nu neagă implicat. Întâlnirile de azi sunt de datoria celui care exercită chiar şi temporar prerogativele acestei funcţii.”

# „Nu voi participa la şedinţa de Guvern de mâine. Dacă voi participa, o voi face dacă sunt subiecte ca făcând şi obiectul interesului instituţiei prezidenţiale.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.