Preşedintele Emil Constantinescu, la The Friends of Ukraine Gathering

În perioada 31 martie – 2 aprilie 2015, preşedintele Emil Constantinescu a participat la Kiev, alături de lideri din Europa de Sud-Est, la evenimentul The Friends of Ukraine Gathering, la care au luat parte cei trei foşti preşedinţi ai Ucrainei, Leonid Kravciuk, Leonid Kucima şi Viktor Iuşcenko, şi trei foşti preşedinţi din ţările vecine: Emil Constantinescu, preşedintele României 1996 – 2000, Valdis Zatlers, preşedintele Letoniei 2007-2011, şi Petru Lucinschi, preşedintele Republicii Moldova 1997-2001. Participanţii au avut convorbiri, la Parlamentul Ucrainei, cu preşedintele Radei (Parlamentul ucrainean), cu membrii Comisiei de politică externă conduse de Boris Tarasiuk, fost ministru de Externe şi consilier prezidenţial, şi cu Jan Tombinski, ambasadorul Uniunii Europene la Kiev.

Delegaţia a fost primită la Palatul Prezidenţial de preşedintele Petro Poroşenko. La această întâlnire, preşedintele Emil Constantinescu s-a referit la Tratatul de stat dintre România şi Ucraina, încheiat în 1997, prin care s-a sprijinit suveranitatea şi integritatea Ucrainei şi a evocat articolul 18 al Tratatului, prin care se garantează drepturile minorităţii româneşti din Ucraina la cel mai înalt nivel european şi modul în care s-a soluţionat problema trasării graniţei în apele teritoriale de la Marea Neagră, prin acceptarea de către ambele ţări a arbitrajului Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga, ceea ce poate reprezenta un model de rezolvare pe cale diplomatică a unor conflicte regionale îngheţate.

Preşedintele Poroşenko a mulţumit pentru sprijinul acordat Ucrainei de către România, reafirmat şi în cadrul recentei întâlniri cu preşedinte Klaus Iohannis, la Kiev, şi s-a referit la întâlnirea pe care a avut-o la Cernăuţi cu membrii comunităţii româneşti, cărora li s-a adresat în limba română.

S-a convenit ca discuţiile privind viitorul Ucrainei să continue cu ocazia celei de-a III-a ediţii a Global Baku Forum Building Trust in the Emerging World Order, organizat în colaborare cu Club de Madrid, în perioada 28 – 29 aprilie 2015, eveniment la care va participa un mare număr de actuali şi foşti preşedinţi şi prim-miniştri.

Întâlnirea a fost organizată de Nizami Ganjavi International Center’s – Center for learning, tolerance, dialogue and understanding şi a fost moderată de Antje Herberg, fondator şi preşedinte al MediatEUr Bruxelles. (M.P.B)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.