Președintele Federației Comunităților Evreiești o acuză pe Ligia Deca: “Este rușinos“

Președintele Federației Comunităților Evreiești din România, deputatul Silviu Vexler, îi aduce acuzații ministrului Educației Ligia Deca legat de amânarea predării disciplinei “Istoria Evreilor. Holocaustul”.

“Decizia Ministrului Educației, doamna Ligia Deca, de a permite amânarea cu doi ani a momentului când va începe, teoretic, predarea disciplinei “Istoria Evreilor. Holocaustul” este fundamental greșită. Modul în care s-a procedat pentru a obține acest rezultat este rușinos, deși sunt convins că va fi aplaudat în unele zone ale societății. Să spun că suntem revoltați sau indignați? Este prea puțin. Mult prea puțin“, spune deputatul într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.
Acesta prezintă câteva elemente de context.
“În momentul când au început discuțiile privind noua Lege a învățământului preuniversitar, am descoperit cu surprindere că Ministrul Educației a eliminat integral predarea disciplinei, contrar legislației în vigoare și angajamentelor publice asumate. A fost nevoie de solicitări și intervenții repetate pentru ca “Istoria Evreilor. Holocaustul” sa fie introdusă din nou în textul proiectului.
Tot ceea ce a urmat în relația cu Ministerul Educației a fost caracterizat de rea-voință, ridicol, lipsă totală de profesionalism și un mod haotic de lucru. Cu toate acestea, am considerat că subiectul este atât de important încât aceste situații trebuie să fie ignorate și/sau depășite.
Programa comunicată inițial de Ministerul Educației, realizată cu încălcarea prevederilor Legii nr. 276/2021 privind unele măsuri pentru studierea istoriei evreilor și a Holocaustului, conținea erori majore de concepție, cu un potențial semnificativ de a contribui la rescrierea adevărului istoric (asumat oficial de Statul Român) după momentul când ar fi început implementarea.
Am subliniat încă de atunci, în mod repetat, că nu vom accepta să facem parte din ceea ce se poate transforma ușor într-o campanie instituționalizată de dezinformare la nivel național.
Federația Comunităților Evreiești din România a făcut tot ceea ce a fost posibil pentru a corecta și îmbunătăți atât programa pentru disciplină cât și materialele didactice care ar trebui să fie fundamentate pe aceasta. Toate sugestiile au fost reinterpretate sau interpretate greșit, ignorate sau respinse.
Zilele trecute, într-un document oficial al Ministerului Educației se menționa că “dedicarea unui studiu de caz” unora dintre principalii responsabili pentru organizarea și desfăsurarea Holocaustului “contravine” legislației în vigoare (?!). Acesta este, aparent, modul de a gândi al celor care trebuiau să gestioneze acest subiect sensibil.
De altfel, de-a lungul întregului proces, demnitari și funcționari superiori din Ministerul Educației (mi-) au solicitat în mod repetat, informal, să fim de acord cu renunțarea la prezentarea criminalilor de război din perioada Holocaustului pe teritoriul României. Am refuzat.
Din acest moment, ne disociem total de viitoarele acțiuni ale Ministerului Educației.
Federația Comunităților Evreiești din România nu poate și nu va fi parte a acestui eșec.
Rămân ferm convins de ceea ce am spus atunci când am inițiat Legea : “Am stabilit o fundație pentru viitorul nostru comun, un cadru modern prin care tinerii pot învăța și înțelege ceea ce s-a întâmplat în trecut, ca parte centrală în formarea lor ca cetățeni. Educația și înțelegerea sunt cele mai bune instrumente pentru cultivarea democrației și a libertății, pentru a lupta împotriva antisemitismului, intoleranței și extremismului.”
Chiar și în acest context, el precizează că dorește să-i mulțumească președintelui României pentru susținerea acordată păstrării memoriei victimelor Holocaustului și își exprimă recunoștința față de colegii care l-au sprijinit fără rezerve în demersul inițial, acceptând să fie co-inițiatori ai propunerii legislative privind unele măsuri pentru studierea istoriei evreilor și a Holocaustului : deputat Marcel Ciolacu (PSD), deputat Ovidiu Victor Ganț (Minorități),  senator Sorin Cîmpeanu (PNL), senator Anca Dragu (USR), deputat Kelemen Hunor (UDMR) și deputat Varujan Pambuccian (Minorități).
O nouă șansă ratată. De data aceasta, cu intenție, conchide președintele Federației Comunităților Evreiești din România.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ioana Radu 8531 Articole
Author

94 de Comentarii

 1. Istoria evreilor în România. Dar poate-i adevărat că ne conduc fenicienii și pe noi. Bănuie cineva ceva?
  PS Iar acum se vor găsi cîțiva ce vor zice că stau în spatele celei ce-a mai dat o copită sistemului de învățămînt. poate-i reclamă mascată.

 2. Cate istorii ale nazaritenilor precomunisti se vor predate intr-o tara care a aparat evreii ? Obraznicia specifica nu va face cinste !

 3. De ce ar trebui sa se predea la scoala materia “Istoria evreilor. Holocaustul”? Sa se predea in Israel, nu la noi. Noi nu suntem popurul evreu.

 4. alooo, da ce-i aici, chibutz? faceti voi ce vreti la voi casa! aici este Romania! nu poti impune ceva ce tine de structura intima a fiecarui om! ce vreti voi, uniforma cu de-a sila? vreti sa spalati pe creier generatiile viitoare si sa-i inrobiti emotia culpabilitatii pentru ca nu au absolut niico vina? voi vreti sa actionati in viitor de pe pozitia de criminali?

  Constitutia Romaniei:

  Libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingradite sub nici o forma. Nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale.

  actiunea numitului vexler este anticonstitutionala!

 5. ….Am stabilit o fundație pentru viitorul nostru comun… ati vrea voi…

  nu putem avea un viitor comun si e foarte simplu de explicat : pleiadienii cu reptilienii nu pot face casa buna indiferent cita dogma veti vrea sa imprastiati… uciderea solului… acum il vreti inapoi sa va construiti platforma. pai voi credeti ca sinteti singuri pe lume si puteti face orice?

  Eu sint cu de 3 ori 6!

 6. in cartea de istorie a romanilor, se invata despre Andreea Esca. Atatea or sa invete pana nu vor mai stii, nimic!

 7. Evreii studiază istoria românilor? Întreb și eu pentru un prieten…

 8. Este rușinos că nu se predă Istoria comunismului în România !

 9. După ce timp de 33 ani politicienii români fac plecaciuni in fata jidanilor acum mai trebuie și studiata istoria jidanilor? Evreii sunt in Israel, in Europa sunt jidani! Românii nu cunosc istoria romanilor și voi vreți să cunoască istoria jidanilor?

 10. Domnul Silviu nu este evreu este probabil maghiar ca și domnul Florian, cum maghiar erau șvabii și țipțeri maghiarizați din Baia Mare și Maramureș. Aveștie erau și membrii UDMR care intre ei se numea Romániai Magyar Demokrata Szövetség și în acelși timp și membrii FDGR pe care il numeau Német Fórum (Romániai Német Demokrata Fórum) vorbind între ei doar ungurește. Îndrăsnesc să afirm asta fiindcă evrei cu care am copilărit și am fost colegii de școală 15 într-o clasă de 31 de elevi, cu părinți supraviețuitori lagărelor unde i-a trimis regimul maghiaro-hortyst, nu au facut nociodată caz de numerele tatuate pe mâinile părinților, sau rudele dispărute în lagăr, și au fost cei mai buni la literatura română și de ne învins la anii de domnie ai domnitorilor români din Istoria României. Și astăzi când vorbim la telefon citează din Mihai Eminescu, Ion Minulescu, din letopisețe.

 11. Aici in Romania sa se predea istoria adevarata a Romaniei iar istoria evreilor sa se predea in Israel,despre holocaust oricum se preda la ora de istorie.

 12. Câtă neobrăzare la acest individ! Măi, tataie, dar de ce să nu învețe copiii din România istoria adevărată a românilor, ci pe cea a unei populații turcice? Sau să învețe istoria ungurilor? Sau a turcilor? Sau a rușilor, vreo 27.000.000 de victime ale bolșevicilor și naziștilor? Voi chiar nu vă dați seama că deja iritați bunul simț cu cererile voastre? Ceea ce văd pe canalul Middle East Eye de pe YouTube mă revoltă.

 13. Prioritatea este ISTORIA ROMANILOR…completa, nu ciuntita , simplificata si denaturata de manualele alternative actuale.Si cu accent pe comunismul care a omorat mii si mii de romani…

 14. Are dreptate. Istoria Holocaustului sa se predea imediat in toate scolile evreiesti din Romania.

 15. Vorba politicienei grase:”nu mai scapam de Vexler asta ”
  Acum vrea sa stam si in genunchi cu gura deschisa cand trece Vexler,sa ne scuipe in gura

 16. Nu s-a studiat mitul respectiv in vremea comunismului cand avea un rost, cu cominternistii ciucure pe spinarea noastra ,dar acum
  Sa spuna dl Adrian Severin ca e in tema; a propus Brucan asta ?

 17. Declarati-i antisemiti pe toti romanii,asa cum faceti mereu,suparati-va si luati-va talpașița.Sufera țarisoara asta de ani de zile din cauza naravurilor si mofturilor unora dintre voi.

 18. Mda.. ”istoria evreilor” e de cunoscut,.. Dar mai ales este de cunoscut istoria Transilvaniei, a poporului MAGHIAR transilvan, care a creat mai tot ce are valoare și cu care românul fudul, care fură și istorie și cultură, se laudă prostește. De ce interzice un minister, un ministru al invățământului, școli, universități in limba maternă, MAGHIARĂ ?? Care este soarta Gimnaziului catolic Rakoczi din Tg Mureș ?/ De ce UMF Tg Mureș nu are o secție maghiară, deși era o universitate de medicină exclusiv maghiară inființată de maghiari ?? Deci are o explicație acceptabilă ministra la aceste intrebări ?? Sau un președinte ”minoritar”.. Sau iși dă demisia tuta,. de ”onoare”..

 19. Silviu Vexler emite acuze neintemeiate.
  Exsta noua lege a inv.care prevede si deci dna.Ligia Deca face ce este legal.Spune Vexler:
  „De altfel, de-a lungul întregului proces, demnitari și funcționari superiori din Ministerul Educației (mi-) au solicitat în mod repetat, informal, să fim de acord cu renunțarea la prezentarea criminalilor de război din perioada Holocaustului pe teritoriul României. Am refuzat.”
  Dar cine sunteti voi,ce autoritate fata de care v-au solicitat „sa renuntati la prezentarea criminalilor de razboi in per.Holocausutului pe teritoriul Romaniei”?Nu aveti nici- abilitarea nici competenta legala in materie de criminali de razboi,problema fiind incheiata!
  Declarația de la Moscova, din octombrie 1943, semnată de Roosevelt, Churchill și Stalin, stabilea că la momentul semnării unui armistițiu, persoanele considerate responsabile de crime de război vor fi trimise înapoi în țările în care au fost comise acele crime și judecate potrivit legilor statului respectiv.-La noi a fost condamnat Ion Antonescu,tinut la Moscova,adus si judecat ca si criminal de razboi-atit !
  Criminalii de razboi ai Aliatilor-SUA, Marea Britanie, URSS și Franța –au fost judecati de catre Tribunalului Militar Internațional proces care au început la Nürnberg, în Germania, pe 20 noiembrie 1945.
  Atunci ce criminali de razboi in „per.holocausutlui pe terit.Romaniei „mai vineaza Vexler,Alex.Florian,Elie Wiesel,Petru Clej ,unde erau astia atunci?
  Care „autoritati”se roaga de santajistii astia ordinari „sa renunte la prezentari de criminali” si in baza caror „acreditari” bazate pe legislatie internationala privind criminalii de razboi”?
  Cer Parlamentului sa ancheteze printr-o comisie legalitatea Inf.Inst.Ellie Wiesel al lui Ponta pisicul,a legilor „legionara”si altele prin care Romania este defaimata si pusa la stilpul infamiei de catre acesti vinatori de vrajitoare pt.a-si justifica munca si politica antiromaneasca.

 20. daca istoria natională,istoria dreptului, educatia juridică, literatura română, geografia nu mai sunt in planul de inv trebuie sa completam gaurile create cu ce n-a fost. pe cand și istoria maghiarilor, hunilor si rommilor??
  n-ar fi rău si istiria hotiei, istoria minciunii, istoria arogantei, istoria prostiei, istoria lingailor si pupincurismului???
  ce holocaust a fos in România? ne-o spun raul sorban, etc??

 21. CUM NU SE STUDIAZĂ ISTORIA EVREILOR ÎN PROTECTORATUL DEVESELU? CEL PUȚIN ISRORIA ANTICĂ -VECHIUL TESTAMENT NU ESTE ISTORIA EVREILOR ANTICI (PÂNĂ LA HRISTOS),EVANGHELIILE NU CUPRIND OARE ISTORIA EVREILOR DIN SEC I ANTE HRISTOS ȘI I DUPĂ HRISTOS! TOȚI CREȘTINII CITESC BIBLIA E DREPT NU LA TOȚI LE PICĂ BINE CEL PUȚIN EPISODUL CU TĂIATUL DUȘMANILOR CU SECURI ȘI FERESTRAIE —-ȘI ALTE FAPTE!

 22. Ma rog stim de unde vin presiunile pentru asa ceva. Astea sunt vremurile. Numai ca pentru in subject de genul asta trebuie atentie tocmai ca sa dai mesajul care trebuie. Dar Istora gulagului comunist se preda sau ambasada SUA nu insista ?

 23. Ce mai vor si scarbele astea? Nu se mai satura odata! Face un sfert de gest corect si aceasta duduie, primul dealtfel, si ei zic ca e rusinos?

 24. Menachem Begin a spus odată: „Căpitanul isi dovedeste priceprea într-o furtună, maestrul în muzica sa și omul de stat în presentimentele sa.” Prin aceasta eplicatie Theodor Herzl parintele sionismului,a fost cu siguranță unul dintre marii oameni de stat ai lumii. Cu jumătate de secol înainte de Holocaust, el singur a înțeles natura amenințării pe care o reprezenta antisemitismul și singur și-a dedicat munca vieții pentru a salva poporul evreu prin înființarea unui stat evreiesc ,care in opinia sa,era singurul răspuns.Statul pe care l-a imaginat a luat ființă și nu există nicio îndoială că nașterea sa a dat un nou sens identității evreiești, atât în Israel, cât și în diaspora.Azi orice evreu care nu se simte bine aiurea,se poate duce in tara religiei sale (The Political Legacy of Theodor Herzl By Natan Sharansky 2005/5675) subiectul e inchis din 18 mai 1948
  PS o anuntati pe doamna Dancila ca Bibi Netanyahu a fost spitalizat in weekend ; poate niste flori,portocale,o sticla de apa

 25. Din cate aflu, domnu` Vaxler s-a ofuscat pe facebook. N-are decat! In scolile din Romania trebuie predata istoria noastra nu a altora, indiferent cine sunt. Iar de intoarcem la Roller? Normal ca ma cenzurati!

 26. cind vor recunoaste ca bolshevismul a fost creatie khazara…atunci sa vorbeasca…
  bolshevismul a facut liloane de victime…in scopul propulsarii la conducere a khazarilor in west si in est

 27. Ce aflam noi aici: aceasta istorie ne-am angajat să o predam, dar vai era să fie scoasă cu totul din programa școlară. Și atunci a intervenit cu determinare, forță și putere Federația Comunității și s-a rezolvat problema. Dar Dna Decât are tupeul să amâne predarea noii materii cu 2 ani. Ce să vezi ?! Oare istoria holocaustului nu este o parte a istoriei universale și oricum era studiată? Istoria românilor este obiect de studiu în școlile din Israel? Terminați cu exagerările!!

 28. Tot aia nespalati in sutane puturoase vor preda istoriile astea, ca se intrepatrund si ajung in istoria comunismului (de la inceputuri pana in ziua de azi). Sa se scoata muzica, desenul, sportul si lucrul manual. Duamne ajuta !

 29. Vexler ne vexeaza!
  Toti isi bat joc de ROMÂNIA!
  Du-te la Washington, la Moskova, du -te unde vrei si vei vedea ca nu se preda in scoli ce vrei tu .
  Sunteti cu tupeu! Trebuie cineva sa vă taie scurt macaroana obrăznicie!

 30. ”Marele Urs spune:
  17 iulie 2023 la 17:17
  Mda.. ”istoria evreilor” e de cunoscut,.. Dar mai ales este de cunoscut istoria Transilvaniei, a poporului MAGHIAR transilvan…”

  ATENȚIE MARE (sc)URS

  (și altora ca tine)

  Ai probleme cu ANTIROMÂNISMUL!!??!!

  Cultivarea ”urii” duce la ”răsărirea” reacției de …lucru! 🙁

  Crezi că poți stinge focul, turnând gaz pe el !!??!!

  O SINGURĂ opincă de ar mai exista pe teritoriul Românesc, cu SIGURANȚĂ v-a fi REPUSĂ pe parlamentul unguresc și ÎN VECI nu va mai fi dată jos. Îți/vă doriți război cu Poporul Român !!??!! În PACE cu românii, nu puteți trăi!!!
  Au mai trecut imperii peste acest popor și EXISTĂ, tot aici și va exista în veci. Chiar crezi/credeți că cultivarea URII, v-a genera PACE !?!

  PĂCAT, de maleficitatea unora 🙁

 31. Este rusinos ca nu se preda istoria noastra ca materie in scolile din Israel !

 32. Interzicerea Istoriei Nationale si inlocuirea cu asta urmeaza?
  0r asta si urmaresc.

  Ocupantul sovietic, inlocuit cu un altul …

 33. @ MOȘU .. Nu ți se pare firesc ca un elev educat, nu de popa ortodox, ci de profesori adevărați,. să știe de principi transilvaniei și să știe de ei in ordine cronologică ?? Nu crezi că e de cultură generală chiar cunoașterea de limba maghiară in romania ?/ Chiar te desconsideri singur că nu ai avea capacitatea mentală de a putea să le inveți ??

 34. Sper ca in Cursul ala de historia evreiasca, care evreii vor sa-l faca obligator in Romania, o sa se describa de asemenea unul din cele mai „interesante” episoade ale historia evreilor. Adica, historia ” Solutiei Finale”, hotarirea de catre nazisti de a-i asasina pe toti evrei din Europa. „Solutia” asta s-a hotarit intr-o
  Sedinta, care a avut loc intr-un palat pe linga Lacul Vann,in Germania. In Sedinta au participat 11 nazisti fanatici, ei bine, intre acesti 11 nazisti si fanatici racisti, erau 2 evrei. Torchemada, cel mai pervers inchisitor, care a ars mii de evrei, tot evreu era.
  Datele astea le am citit in Wikipedia, nu le inventez eu.

 35. Ii recomand lui Nea Cornel sa citeasca dejectiile majoritare de mai sus ale CLONELOR securistoid-rasputinizate si sa traga vreo noua concluzie despre ANTISEMITISMUL abject proferat pe forum de exact DES CREIERATII care sustin Armata ROSIE a CRIMINALULUI CONTRA UMANITATII Rasputin!!! Capitanul Legiunii Arhanghelului Mihail de pe forum, core, le recunostea „autenticitatea” clonelor camarade, fara a numi „optiunea antisemita” a lu Ileana, geamana sa, sau a hemo roizilor cu care se amusina cu „naivitate”…
  Acum se poate intelege de ce niciun comentator in afara mea nu a reactionat cand hemo roid zis gelu NEGA HOLOCAUSTUL invocand
  cantitatea de combustibil pe cap de evreu GAZAT si INCINERAT, ba chiar si CAPACITATEA CUPTOARELOR !? Ne norocitilor, voi NEGATI HOLOCAUSTUL datorita URII VISCERALE FATZA DE EVREI, de aceea dejectati contra programei scolare amanata de sluga Alogenului Secu-
  i!!! Domnul Vexler a picat in capcana Secu-iului odrasla de Obersturmbahnführer in Waffen-SS…

 36. Despre GEG se învață?este voie să se vorbească despre niște tratate internaționale de după război(care nu au fost anulate încă)și despre excepțiile de la acestea,apărute după ’90?dar despre Wass Albert,Nyiro Jozsef,Miklos Horthy cum trebuie să se vorbească(inevitabil,se va ajunge și la aceste personaje,că au avut legătură cu prigoana evreilor din partea de Ardeal smulsă României),sau au fost „re-evaluați”(ca și GEG) și ne ducem să le vizităm monumentele înființate după ’90 ca să depunem flori?va fi voie să se vorbească despre diferite cifre(din statistici oficiale) privitoare la situația de dinainte de război și de după?

 37. Avem un institut cu crimele comunismului sa se publice aici toți evrei care au adus comunismul în România și mai ales toți criminali de evrei care au distrus în pușcării floarea neamului romanesc și vine Vexler și ne da lecții, o nesimțire totala.

 38. OK. Dar, ca sa nu fim partinitori si subiectivi, eu zic sa bagam in programa scolara si „Istoria armenilor. Genocidul inceput in 1915”, „Istoria triburilor tutsi din Rwanda. Genocidul din 1994” sau, de ce nu, „Istoria triburilor amerindiene. Masacrarea acestora de catre spanioli, portughezi si „americani” de-a lungul secolelor”. Mai vreti ? Mai are mosu’ exemple, doar ca daca o facem va trebui sa scoatem orele de matematica, limba romana, fizica (nu, astea nu, ca se supara Malai Mare !), geografie si istorie si alte „marafeturi” !

 39. Domnule vexler. Iti spun ceva dar n o sa ti placa.
  A fost un experiment pe la inceputul anilor 90, s a predat ceva asemanator.
  Stii care a fost rezultatul? Multi parinti, revoltati de enormitatile care se spuneau la scoala i-au invatat acasa pe copiiii lor despre evreii care i-au terorizat pe romanii nostri dupa razboi, de la ana pauker la kisinevski. Asa au aflat copiii romani despre crimele comunistilor romani evrei. Nu va faceti iluzii.Daca agitati apele s ar putea sa obtineti efectul invers

 40. Istoria evreilor trebuie sa mai astepte, acum la ordinea zilei pe unitate este istoria lgbtului si trangenderilor si binefacerile lor, apoi rescrierea istoriei sclavilor care vor deveni stapani, istoria schimbarilor climatice si a poluarii cu penalizarea tuturor celor ce indraznesc sa o puna la indoiala. Istoria romanilor desigur nu va mai avea loc. Ma intreb unde sunt si ce parere au in aceste spete elitele romanesti, academicieni, istorici , profesori universitari; pana si pe vremea lui Ceausescu se mai gaseau unii sa zgandare regimul, un Dinescu, Marin Preda, acum in „libertate” nu mai zice nimeni nimic, sunt toti ocupati sa pupu dosuri la UE si SU nu-i mai pasa nimanui de aceasta tara…

 41. Romanii verrrrzi nu vor sa afle Adevarul. Vor sa il ascunda. Istoria evreilor si Holocaustul trebuie predate la Scoala….Evreii au creat Crestinismul. Iubiti crestinismul dar respingeti evreii?? Toata Istoria romanilor din ultimii 200 e falsificata de Leghionari, romani prosti dar verrrrzi…Cine pricepe Istoria evreilor, antisemitismul pricepe si hidosenia Rusofobiei…Rusofobia a falsificat Istoria romanilor. Daca evreii au creat Crestinismul sau Comunismul inseamna ca au putut, au avut cu ce gandi….Noi romanii verrrrzi ce am creat? Lingerea de izmene americane nu e o creatie…Eu observ ca de dragul ratiei de Parizer de la Kaufland lingerea de izmene americane a devenit o ocupatie sfanta la romanii verrrrzi…dovada limpede ca nu au putere de creatie si sunt puturosi.

 42. @MARELE urs, siktir,bai boanghene! aveti cateva orase, in rest, ce mmtii ati facut?

 43. axonel,ori esti Editat, ori esti Editat?! de ce nu spui ca tot evreii l-au condamnat pe hristos, Editat?ce-are sula cu prefectura? nu vrei sa invatam si bucataria cusher? ))) nesimtit mai poti fi! hai sa invatam istoria araba ca au inventat cifrele arabe!

 44. nu stiu cine linge izmenele americane mai mult decat evreii! chiar asa, bai, axonel? ce v-ati face voi evreii, fara banii si armamentul american?

 45. axon spune:17 iulie 2023 la 19:38
  Romanii verrrrzi nu vor sa afle Adevarul. Vor sa il ascunda. Istoria evreilor si Holocaustul trebuie predate la Scoala….Evreii au creat Crestinismul. Iubiti crestinismul dar respingeti evreii…
  axon
  Și TU, ai probleme cu ANTIROMÂNISMUL !!!???!!!
  Vezi că majoritatea Românilor resping…catolicismul, iar ortodoxismul are ca ESENȚĂ, altceva, de o REALĂ valoare…
  Problema așa zișilor ”evrei” este URA care-i ghidează-n istoria lor,că pe unde sau aciuat(prin toată evropa) au fost…trimiși la plimbare 🙁 iar cre(Ș)tinismul perpetuiază…Suferința.
  Mesia lui Cezar – Conspirația romană care l-a inventat pe Isus
  https://www.filmedocumentare.com/mesia-lui-cezar-conspiratia-romana-care-l-inventat-pe-isus/

  axon
  în toată acea bibilică vezi TU/VOI respectarea LEGITĂȚILOR(UNIVERSALE) !!!! sau….PORUNCI(10)!!! 🙁

  Păcat, de perpetuarea SUFERINȚEI 🙁

 46. Marele Urs spune:17 iulie 2023 la 18:31
  Asta faceți voi prin Transilvania. Cumpărați artefacte românești și la Buda(nume de sat românesc) le prezentați lumii ca fiind….ungurești! 🙁
  ”…care a creat mai tot ce are valoare și cu care românul fudul, care fură și istorie și cultură, se laudă prostește…”
  Nu m-am legat de această afirmație jignitoare/insultătoare, arată caracterul infect pe care-l posezi.
  S-O BAGI LA CAP TU ȘI CEI CA TINE:
  ÎN TIMP(SUTE DE ANI) CE POPOARELE ȚĂRILOR ROMÂNEȘTI ȘI MOLDAVE TREBUIAU SĂ ȚINĂ PIEPT HOARDELOR PRĂDĂTOARE TĂTARE ȘI OTOMANE PRIN DISTRUGEREA GRÂNELOR, CASELOR, SATELOR ȘI FUGA, DIN CALEA LOR, PRIN PĂDURI ȘI MUNȚI, ÎMPĂRAȚII ȘI REGII OCCIDENTALI BENCHETUIAU ȘI PETRECEAU ȘI DIN CÂND ÎN CÂND DE PLICTISEALĂ SE MAI RĂZBOIAU ÎNTRE EI. Acum, coana evropa sub bocancul amerloc, are TUPEUL să jefuiască țările din răsărit….V-a veni vremea când Istoria se va…răzbuna și TOATE țările datoare europei de …est, vor trebui să ….PLĂTEASCĂ. Sansa să scape, nu va exista. 🙁
  ”…Chiar te desconsideri singur că nu ai avea capacitatea mentală de a putea să le inveți ??…”
  Ăsta da TUPEU.
  Prefer să mă desconsider singur, este INFINIT mai ieftin decât să fiu considerat/gratulat de un perfid/frustrat/ofticat ca tine. 🙁
  LEGILE UNIVERSALE (așa zise ale Kybalionului) NU POT FI….PĂCĂLITE, POATE DOAR…ÎNTÂRZIATE, dar PREȚUL este….FABULOS:(

  PĂCAT

 47. axon este acelasi cu marele sc-urs , inteligenta zero ,tot timpul sa-i batjocoreasca pe romani , sa stie ca, tot ce faci se intoarce la tine ,familie. neamul tau ,la un moment dat

 48. Intr-o eventuala dar nedorita predare a istoriei evreilor, copiii ar trebui sa invete ca statul Israel a fost constituit pe cadavrele a zeci de milioane de oameni, fiind obiectivul celor doua razboaie mondiale. Si ca rabinii au fost tradatorii care au contribuit la recunoasterea, deportarea si internarea in lagare a coreligionarilor, contribuind la planul evacuarii evreilor (buni si utili) din Europa catre viitorul stat artificial, in timp ce nealesii puteau muri „linistiti” gazati, impuscati, bolnavi. Vai, ce „oroare” ca le-au fost confiscate bunurile din Europa care nu puteau fi carate sau probabil s-ar fi pierdut in timpul calatoriei, dar le-au reprimit inmiit din despagubirile statelor europene „vinovate de holocaust” cei ajunsi pe „taramul fagaduintei”.

  Ar trebui sa stie toti copiii de crimele evreilor in noile teritorii ocupate abuziv si nu numai.

  Ar mai trebui sa stie copiii ca orice concesie facuta unui evreu e precum facerea de bine din proverbul romanesc.

 49. reamintim ca cultul(!) personalitatii ceaushiste Ceausescu
  se intemeia SI PE suferintele concentrationale suferite de Geniul Carpatilor:
  -reamintim fabuloasele vizite la Pushcaria Doftana
  pe care shoimii patriei si pionierii…patriei
  erau poftiti sa le parcurga in mod RITUALIC !

 50. @Moșu:Imparatul Iosif al II-lea nota uimit în jurnalul său(prin 1783,cred),în timpul unei călătorii făcute prin imperiu,că ungurii locuiau încă într-un fel de iurte săpate în pământ,doar acoperișul fiind deasupra solului…

 51. Nu credeam c-am s-o laud pe acestă ministreasă numită de cel mai iubit dintre președinți. Sper să nu fie doar o neglijență și așteptăm și un răspus pe măsura tupeului solicitantului.

 52. In general, istoria este o materie de scoala in care se transmit din generatie in generatie niste intamplari la care au fost martori inaintasii nostri (parinti, bunici, strabunici, etc.)
  Cum se poate sa doreasca cineva sa invete despre ceea ce NU S-A INTAMPLAT ?
  Cine a vazut o prostie mai mare ca asta ?

 53. sa se redea istoria evreilor mizerabili care l au ucis pe isus…e mai importnat decat minciuna numita holocaust in romania…

 54. astept ca acest deputat sa-si prezinte „vexarea” in Parlament si sa vedem ce se intampla…pana atunci este doar o provocare (inca nu m-am dumirit a cui ca lantul pare a fi lung!)…cand subiectul poate fi atat de sensibil (in toate taberele!) aliasurile de postare devin inutile (nu ca ar conta pentru cine trebuie!)…sa ne bucuram mai mult (daca putem!) si sa ne uram mai putin (obligatoriu!), bineinteles ca asta nu inseamna sa nu mai avem opinii si trairi personale!

 55. De ce nu trebuie sta studiem Istoria Romaniei ? S-a uitat cineva la „manualele” de istorie din licee ? Daca tot vrem sa studiem holocaustul , s-o incepem cu studiul holocaustului din inchisorile comuniste. Alte „holocausturi ” nestudiate : distrugerea armenilor de catre turci, distrugerea congolezilor de catre belgieni (in general distrugerea africanilor de catre colonialismul occidental). Lista este prea lunga, dar daca tot vrem sa studiem „holocausturi” atunci sa le includem pe toate cate au fost, vrem sa fim obiectivi si sa invatam ceva din istoria aceasta. Ar ma fi un holocaust de mentionat – cel palestinian. Ori le studiem pe toate ori niciunul , trebuie sa terminam odata cu ipocrizia asta.

 56. Marele urs, nu uita, mai întâi au fost daci în spațiul acesta, apoi au venit și cei din neamul tău la prăduit, marș la budă, să mănånci ce-ți place, iar cei deopotrivă cu tine, citiți Chestiunea Evreiască scrisă de un mare român pe nume Mihai Eminescu, așa că, măi alogeni a-ți fost primiți și tolerați de un popor blajin, pe care la-ți prăduit prin viclenie, a-ți fost alungați din Occident și va-ți pripășit la noi și a-ți făcut numai rele!

 57. Cotidianule, multumesc pentru banare! Ma simt bine…

 58. „13 octombrie 1942 este o dată miraculoasă pentru evreimea română. Este o dată despre care prea puţin vorbesc istoricii evrei. Ion Antonescu a dat dispoziţie că orice deportare evreiască încetează. De la 13 octombrie 1942, niciun evreu n-a mai fost deportat din Ţara Românească. Există unii istorici care spun, care interpretează acest gest antonescian astfel: „Ei bine, era căderea de la Stalingrad, războiul era pe sfârşite…”. Nu, nu era căderea de la Stalingrad. Stalingradul a căzut abia în ianuarie 1943, aproape şase luni mai târziu. „{…}”Ion Antonescu spunea că evreii din România sunt evrei cetăţeni ai României şi în România decid românii. În acest sens, el era pentru soluţia purificării României prin plecarea străinilor din ţară. Nu prin exterminarea lor. Prin plecarea străinilor, prin această sintagmă intra, de fapt, şi plecarea evreilor. Pentru evreimea română, acest lucru a fost miraculos şi-n acest sens se poate vorbi de miracolul care s-a săvârşit la 13 octombrie 1942 când mareşalul Ion Antonescu a spus „Nu !”, şi din acea clipă n-au mai existat deportări din Ţara Românească.”-Teşu Solomovici, Mareşalul Ion Antonescu – o biografie, Bucureşti, Editura teşu, 2011, 812 p. lansată la târgul de carte Gaudeamus – 2011.

 59. Semitii traiesc pe taramurile lor traditionale, cele semitice. Evreii reprezinta doar o parte dintre ei. Care se lupta si azi, precum acum 3000 de ani, cu ceilalti semiti.
  In România traiesc cetateni români. Cetateni români de diverse confesiuni religioase … majoritatea crestini-ortodocsi/de rit Bizantin, catolici, uniti, protestanti, neo-protestanti, islamici, budisti, hindusisti, mozaici. România este insa o tara LAICA.

 60. Daca tot vorbim de invatamant si educatie , va propun sa cautati o lucare a Academiei Romane: „Arta din Romania . Din preistorie in contemoraneitate” scoasa prin munca a doua edituri (Editura Academiei si Editura Mega). Ar fi interesant daca se va crea un curs pentru liceeni utilizand documentatia din aceasta carte. Nu costa o avere (aproximativ 300 de lei). Ce ar fi daca elevii ar avea si un asemenea curs ( vorbim tot despre istorie), poate ar constientiza ca acest popor a fost unul creator si ar fi determinati sa continue procesul creatiei aici in Romania sau poate si peste hotare (nu stim cum ne arunca viata in lume), dar am trimite acolo romani de formatie si nu frunze in vant. Ce ar fi daca Romania ar fi reprezentata de oamenii valorosi (formati la scoala romaneasca) si nu de catre lepre ? Cui si cum vom transmite idea continuitatii romanismului ? In istoria popoarelor au existat si bune si rele , de ce trebuie intotdeauna sa alegen numai raul in educatia tinerilor ? Or sa spuna unii ca sa nu uitam, din pacate Dumnezeu ne-a dat „uitarea” si noi am cam uitat de cultura si istoria noastra.

 61. Bai Vexler, cite cuvinte sunt despre Romania, in cartile scolare de istorie din Israel? Asta te-ai intrebat? Poate e si bine ca se predau citeva ore de istoria evreilor , dar datele sa fie corecte! Cred ca daca o asemneea istorie ar fi in carti, ati renunta a doua zi!!

 62. Da, tinerii intelectuali evrei care studiau in Franta si nu numai, au fost cuceriti de ideile socialiste de egalitate, fraternitate, alaturi de tinerii intelectuali francezi.
  Revolutiile, i-au folosit, erau stiutori de carte, poligloti, entuziasti, credeau in idealuri… Clasa muncitoare la putere…dar clasa muncitoare, de-abia avea patru clase. Dupa ce s-a scolit, clasa muncitoare, i-a alungat orice inseamna alungat, nu mai avea nevoie de ei.
  Cat despre tortionarii din inchisori, mai cautati.
  Astazi, citesc multe comentarii in care se scrie ca pe vremea lui Ceasca, aveau locuri de munca, aveau case, copiii invatau carte…
  Atunci cand au aparut ideile revolutionare era saracie inrobitoare, era exploatarea oamenilor…Sa inlaturam oranduirea cea cruda si nedreapta, ce oamenii imparte in mizeri si bogati…
  Regi…i-au chemat la curtile lor, pe evreii care stiau carte, stiau limbi straine, aveau relatii peste tot, au pornit economiile, au inflorit comertul dupa care, cand si-au facut treaba, le-au confiscat averile si i-au izgonit…
  Asta a fost dintotdeauna, sa le luam averile si sa-i alungam…

 63. Chutzpah! Adică: tupeu, obrăznicie (rom.), culot (fr.), audacity (engl.)
  S.a.m.d.

 64. D-le Wax liru, mai bine fa curatzenie pe moshia lui Rothschild, unde Hertzl v-a trimis ca sa pazitzi petrolul Orientului, nu ca Moise sa fitzi liberi spirituali, sa respectatzi Adevarul, de care Isus va prorocit ca de nu, nu va mai ramane piatra pe piatra. Constituzia Romaniei respecta minoritatzile din 1923, iar tov.Florian a primit recent>23 milioane de euroi sa va facetzi muzeu pe la Zoo Antipa, cea > suma pe cap minoritar aplicata la noi. Vrem shi noi sa avem la voi muzeul care sa arate victimile facute de la chibutzul PCR incoace, ca sa nu pomenim de primul atentat terorist cu victime facut in Parlament de voi ashtia. Daca eshti drept intre popoare, pune o vorba ca la gazeta de perete de la Yad, sa fiim shi noi aratatzi pe post de victime, shi nu vrem sa facem ghisheft din asta. Probabil vrei sa intrii in Istorie precum razboiul khazar, Zelea leul Legionarul verde vs.Putin Legionarul Roshu Galbejitul, de care nu se vorbeshte de ashtia cu HO. Acolo majoritatea sunt creshtinii care mor, la fel ca in WW2=Marele Macel Pobeda, cand derbedeii planetei incepand cu Stalin, prin tratate secrete au stabilit invingatorii=mare kacialma de Poker Mondial. Un recurs la Nurenburg se impune, pentru invingatorii care nici macar pe front nu au fost! De proletcultista Zoe Petre cu legiile ei antinatzionale de ghettou a culturii romane, acum cand pana shi Hitler e publicat, nu te pronuntzi, ca doar traieshti in Romania. Eshti cumva Ales!Bula, chiar daca ai tikie???
  O zi buna.
  Con
  P.S. Romania a fost a 4-a fortza militara contra lui Hitler, iar khazarii ne-au declarat invinshi=dovada conspiratziei actuale.
  Trebuie sa fi un imbecil sa spui Romania Gaza are, cand Antonescu va oferit solutzia Unika de salvare. Noi nu shtim istoria noastra, ex.Antonescu, iar voi cum spune Pata / WC va kk pe noi, sau de aici oftica ca sunt shi altzii mai buni ca voi!!!

 65. ”dan spune:17 iulie 2023 la 23:32
  @Moșu:Imparatul Iosif al II-lea nota uimit în jurnalul său(prin 1783,cred),în timpul unei călătorii făcute prin imperiu,că ungurii locuiau încă într-un fel de iurte săpate în pământ,doar acoperișul fiind deasupra solului…”
  Dan
  Ținând cont de …EVOLUȚIA umană, nu ar corect să comparăm două momente istorice,diferite în TIMP. Tema actuală este faptul că unele populații care-s ”născute” pe alte teritorii decât trăiesc în prezent sunt permanent bântuite de spectrul nesiguranței spațiului pe care-l ocupă acum. Din păcate comunitatea minoritară tot timpul v-a agresa comunitatea majoritară pentru a-și asigura spațiu de locuit. Migrațiile din mileniul 1, au fost datorate căutării de hrană.
  Un bun dialog aici:
  https://cersipamantromanesc.wordpress.com/tag/genetica-populatiilor/
  și aici:
  https://www.activenews.ro/stiri/%E2%80%9EMomentul-Ceausescu-al-lui-Orban-la-Tusnad-cand-a-vazut-mesajul-lui-Tirnoveanu-cu-%E2%80%9ETransilvania-pamant-romanesc-.-VIDEO-175285
  Păcat că ungurii dar și neamul din care ei fac parte, khazarii, nu pot avea pace în exteriorul și interiorul spațiului pe care locuiesc deoarece nu acceptă că și celălalt/celelalte popoare AU DREPTUL SĂ LOCUIASCĂ ACEL TERITORIU. Consideră că ei au drepturi exclusive iar ceilalți majoritari sunt tolerați. 🙁
  Io, îi înțeleg și pe unii și pe ceilalți dar când unii au ideea(absurdă) că sunt superiori, iar ceilalți sclavii lor, încălcând LEGITĂȚILE UNIVERSALE, atunci trebuie să se aștepte la REACȚIA DURĂ a lor, a LEGITĂȚILOR. Au existat afirmații pe net, acum mai greu de găsit, în care un ZEU(spiritul lui Zamolxe) spunea că toată populația planetară TREBUIE să treacă la cunoașterea și respectarea LEGILOR UNIVERSALE,aka ale Kybalionului, aka CEI ȘAPTE ANI DE ACASĂ.
  Întrebarea ”a la gâgă” și ”cine nu le va respecta?” V-A FI SCOS DIN PLANUL FIZIC.

  SUCCES, Păcii 🙂

 66. Li se poate raspunde simplu, printr-o intrebare: In Israel se studiaza ISTORIA ROMANILOR?

 67. Noi Românii suntem un popor format pe acest taram Românesc, inca din Neolitic/6000 BC (dpv. istoric si genetic) si care vietuieste DOAR pe acest taram si pana astazi.

  Noi Românii avem o spiritualitate PROPRIE si STRAVECHE de cunoastere si venerare a NATURII (MAMA Pamanteana a fertilitatii /neolitic/6000 BC, TATAL Ceresc cel PANcreator DZEUS/PIE/3000 BC, a CUNOASTERII si STIINTEI UMANE geto-dacice, cea pre-crestina a lui Zamolxis/550 BC), peste care am suprapus in mod NATURAL, adoptat si adaptat si venerarea IUBIRII (cea paleocrestina/50 AD, crestina de rit Bizantin/325 AD, devenita crestin-ortodoxa/1054 AD).

  Acestia suntem noi … cei din neamul cel Românesc.

 68. In mod sigur pagini precum aceasta sunt monitorizate strans de IEW si alte organizatii care lupta pentru drepturile omului.
  Cum care om. Omul Nou. Ala din comunism.
  Ati crezut ca in ’89 a venit libertatea, fraierilor.

 69. 12:43, du-te acoté la cronica anonima si vezi cum l-au omorat romanii verzi pe Iorga si pe multi altii.

 70. @ Doru Popescu..Pe unde or fi trăit sarmații bre, și cine erau ei, de poate aveau și capitala la sarmi, sege tusa ??

 71. Ma apuca toate furiile! Sunt de accord cu doar doi dintre cei 82 comentatori de pana acum. Restul , numai oameni rai care nu stiu prin ce au trecut evreii in perioada cand Hitler si-a propus sa-i extermine.
  Uite ce am aflat eu dintr-u film documentar transmis recent pe canalul Viasat History :
  – Filmul are la baza filmari facute chiar de hitleristii care-i ucideau pe bolsevicii rusi si pe evreii din teritoriul URSS cucerit de ei. Pe evrei ii ucideau pe toti, ei fiind considerati cu totii bolsevici convinsi deci periculosi pentru ocupantii hitleristi.
  – Cum se proceda cu evreii: evreii erau dusi la marginea localitatii, erau pusi sa-si sape singuri o groapa comuna. Erau pusi apoi sa se culce cu fata in jos intrun singur strat pe fundul gropii, unul langa altul, sa incapa cat mai multi. Apoi erau impuscati de hitleristii de pe malul gropii.
  – Alti evrei care veneau la rand aruncau peste cei impuscati putin pamant, dupa care se asezau peste cei morti ca al doilea strat bine randuiti ca sa incapa cat mai multi si erau si ei impuscati.
  – Tot asa urmau alte straturi de evrei care erau impuscati, pana se umplea groapa comuna si deasupra un ultim strat de pamant.
  – E filmat apoi un evreu care a scapat cu viata ca prin minune : fiind din ultimul strat de deasupra, din neatentia hitleristilor nu a fost nimerit de niciun glont, iar dupa ce au plecat ucigasii s-a ridicat, a batut la usa unui rus cumsecade care l-a ascuns si povesteste si el cum erau impuscati evreii de catre asa-numitele Einsatztruppen hitleriste care aveau ca sarcina impuscarea bolsevicilor rusi si a evreilor.

 72. Si ce legatura are asta cu romanii? Cum te chema inainte se te cheme Ciobanul Bucur? Tot Brucan? @Istoria: Pe Iorga, daca nu-l omorau romanii ” verzi „, in terminau evreii bolsevici la Aiud, Gherla, sau Jilava. Oricum, si-a meritat soarta.

 73. MOȘU 18 iulie 2023 la 15:27
  Comentariul tău așteaptă moderare. Aceasta este o previzualizare; comentariul va fi vizibil după ce este aprobat.
  ”doru popescu spune:18 iulie 2023 la 12:30 Noi Românii suntem un popor format pe acest taram Românesc, inca din Neolitic/6000 BC (dpv. istoric si genetic)…” Un text care probabil are o anumită înțelegere, subtilă: ” O nouă eră În timp ce ultimele fâşii de pământ ale Atlantidei se scufundau în apele învolburate ale oceanului, la mii de kilometri distanţă, pe toate continentele, supravieţuitorii castei maeştrilor-preoţi atlanţi, dintre cei care păstrau linia nealterată a doctrinei ancestrale, pregăteau calea celor care urmau să preia ştafeta dintre generaţii. Experimentul din Egipt a fost încununat de succes. În urmă cu 30.000 de ani s-a făcut o primă punte de legătură între Atlantida şi restul lumii. Primele cărămizi ale noii grile energetice au fost puse. Structurile energo-informaţionale ale noului ADN au fost perfect aliniate cu noua grilă energetică, iar primele programe evolutive s-au dovedit a fi un foarte mare succes. În perioada cuprinsă între 30.000-12.000 î.Hr. Urma să se realizeze o primă joncţiune, cu implicaţii karmice, dintre civilizaţia atlantă şi cea băştinaşă primitivă. Ca urmare a acestui fapt, s-au pus bazele noilor civilizaţii de pe Terra (hiperboreană, pelasgă, neagră, galbenă). În perioada dintre 12.000-6.000 î.Hr. Trebuia să se finalizeze distribuţia populaţiilor cu noile structuri ADN. Pentru a se realiza acest lucru s-au folosit numai câteva sute de indivizi, pentru fiecare rasă în parte. S-au folosit inclusiv înseminări artificiale….” http://remerra.blogspot.com/p/misterele-scolii-zamolxiene.html Un text dificil de parcurs cu atât (și) mai dificil de înțeles și acceptat.

  DORU
  Așa că Poporul Român s-a NĂSCUT, pe aceste…teritorii.

  Succes, la-nțeles ?

 74. @ justinianus , 9:07
  Excelenta idee ! Avand in vedere cerinta ca sa existe manuale alternative , ar fi interesanta o ” Istorie (alternativa) a evreilor „. Asteptam cu interes o astfel de lucrare !

 75. 80000 de persoane cu tichiuță, solicită cetățenie română, de ce oare măi waxller?, nu cumva vreți să puneți laba voastră înpuțită pe acest pământ românesc, la voi în Sion nu vă mai place, se pare că Dumnezeul tuturor neamurilor, va dat pas și nu știți cum s-o ștergeți din țara făgăduinței, vai de voi de cămătari nenorociți, a-ți încălcat porunca Domnului, pe care vi la-ți revendicat ca fiind al vostru, bestiilor, Dumnezeu este unic pentru toate popoarele, Biblia voastră este falsă la fel ca și voi, noi cei proști, ne-am mai deșteptat între timp, nu vă mai merge băieți, puneți curul la muncă , nu mai merge vrăjeala voastră milenară, WAXLLER, SICTIR !
  P.S.:Am scris din adins numele greșit al acestui excroc sionist!

 76. Cand te lauzi ca esti român, scrii corect româneste. Cand comunici ceva spui sursa altfel…

 77. Uite ca nu ma pot abtine, desi Cotidianul m-a banat pe tema in discutie. Ma rog… Acuma, de ce sa nu invete copiii romanilor istoria evreilor de la noi? Sa nu afle cum au navalit din Galitia, alungati de altii, la noi? Cum au poluat societatea Tarilor Romane? Aici trebuie citat Mihai Eminescu. De ce sa nu invete copiii romanilor istoria evreilor din Romania? Sa nu stie nimeni de lista „grea” cu numele evreilor bolsevizati care s-au inghesuit in finctii de raspundere politico economice si au facut tot ce le-a stat in putinta ca sa distruga societatea romaneasca? Lasa sa fie invatata istoria evreilor din Romania, sa stie toti cine ne-a infipt patruzeci de ani de comunism in neam, mai ales ca si azi traim repercusiunile faptei ovreiesti.

 78. ce trebuie predat despre istoria evreilor este terorismul evreiesc …trebuie invata cum au perfectionat evreiii terorismul si l-au adaptat la sec 21 …911 …11 sept 2001 cum au aruncat in aer turnurile gemene si au asasinat 3000 de americani si cum au facut cu propganda cu massmedia jidaneasca libera si democrata sa crada lumea douazeci de ani ca islamistii au fost autorii…jidanii sint cei mai perfizi criminali …astazi in palestina terorizeaza sile fura pamintul cu ajutorul armatei israeliene…datorita unor tradatori cajohansky cilacu ,citu ,ciuca si altii romania este controlata de jidani…

 79. Alte scene insuportabil de privit intr-un film documentar pe canalul Viasat History: rusii din teritorilul ocupat de hitleristi ii bateau pe evreii bolsevici care-i condusesera pana atunci. Ii bateau cu o salbaticie de neimaginat, pana mureau. Iar cei de pe margine priveau si se bucurau la vederea acelor scene de cruzime. Inca o dovada de suferintele indurate de evrei.

 80. In loc sa ne unim, sa invatam unii de la altii, sa ne ajutam, sa ne bucuram de viata, sa ne respectam, sa ne iubim…, ne stropsim, noi suntem…
  Noi suntem Caracal? Noi suntem orfelinatele groazei si acum azilele groazei? Noi suntem cei care navalesc peste batrani in case si-i omoara pentru banii de inmormantare?…
  Noi suntem urmasii lui Traian…Cam pe la 132 – 135 d.Ch, armata romana ii infrange pe evrei cu incendierea Ierusalimului si a celui de al II-lea Templu, masacre, robie si exil pe tot teritoriul ocupat de romani…

 81. Invatati copiii sa traiasca in armonie, sa-si iubeasca si sa-si respecte parintii, nu semanati in sufletele lor semintele urii!
  Nu cred ca v-ati dori ca ei sa retraiasca ororile urii desantate.

 82. Dacă stai să te gândești cum,prin vecini,pe unde se ridică în prezent statui,se denumesc străzi etc.în amintirea unora care au contribuit substanțial la prigoana evreilor(și nu numai),îți vine vrei-nu vrei în minte un vechi și uitat proverb din Ardeal:”Jidovul,când vede banul,uită cin’ i-o fost dușmanul”

 83. Originari din partea centrală a stepei euroasiatice, sarmații erau una dintre culturile scitice în sens larg. Sarmații au fost menționați mai întâi de Herodot și Hipocrate/400 BC, fiind pe atunci aflați încă la răsărit de Don. Ei au început să migreze spre vest în jurul secolelor al IV-lea și al V-lea BC, ajungând să-i domine pe sciții, cu care erau înrudiți îndeaproape, în jurul anului 200 BC. Pe timpul lui Augustus/(63 BC-14 AD) ei apar pe la gurile Dunării. Ei sunt mentionati de Ovidiu/(8-17 AD):
  „El n-are răgaz să întrebe în ce ţinut se află tomitanii/un loc abia cunoscut getului din vecinătate/nici să ştie ce fac sarmaţii, ce fac cruzii iazigi/pe pămîntul tauric [Hersonezul Tauric] închinat zeiţei lui Oreste”.
  Triburi izolate de sarmați patrund și în Dacia [in zona dacilor liberi]: iazigii – între Dunare și Tisa și roxolanii – în zona Moldovei, în sec. al II-III AD. În secolul al III-lea AD stăpânirii lor asupra stepei nord-pontice i s-a pus capăt de către goți. Sarmatii nu au avut NICIO LEGATURA cu capitala DACILOR de la Sarmizecetusa.

  PS. Toponimul de Sarmizecetusa este mentionat in istorie …
  Zarmigethusa, Sarmisegethusa (Ptolemu, Geografia/150 AD) … „Sarmizegethusa Basileion” … cea a basileilor geto-daci.
  Zermizegethusa (Dio Cassius/165-235 AD) … unde sarmatii (iazicii si roxolanii) erau considerati facand parte din zona ‘barbaricum’/zona dacilor liberi, dincolo de frontiera Daciei Romane … pe timpul imparatilor romani Marcus Aurelius/(i. 161-180 AD) şi Commodus/(i. 180-192 AD). DECI nici o legatura etimologica intre Sarmizecetusa si sarmati.
  Sarmazege (Geograful anonim de la Ravena/700 AD)
  Sarmategte (Tabula Peutingeriana, harta din timpul lui Augustus/24 BC – 14 AD/epoca in care sarmatii erau in Taurida/Ovidiu )
  Zarmizegetusa and Sarmizegetusa (din inscriptii locale dacice si romane).
  Sargetia (numele raului care curge in aproprierea sa).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.