„Presiuni mari” asupra României şi Poloniei din cauza scutului

Comandantul NATO în Europa, generalul Philip Breedlove, a vorbit la Bruxelles, făcând referire la ameninţările ambasadorului rus la Copenhaga la adresa Danemarcei, despre „presiuni mari” și asupra României şi Poloniei din cauza sistemului antirachetă.

Întrebat în cadrul unei dezbateri organizate la Bruxelles în legătură cu afirmațiile ambasadorului rus în Danemarca Mihail Vanin care a avertizat că navele de război daneze ar putea deveni ținte pentru rachetele nucleare rusești în cazul în care țara aceasta contribuie la scutul antirachetă al NATO în Europa, generalul Breedlove a declarat acesta este „următorul pas” într-o campanie împotriva țărilor care s-au alăturat sistemului antirachetă.

„România a fost supusă unor mari presiuni atunci când a devenit parte (a scutului antirachetă – nr). Polonia este supusă unor mari presiuni și acum orice altă țară care dorește să se alăture acestui sistem defensiv va fi supusă presiunilor politice și diplomatice”, a declarat Breedlove.

Ambasadorul rus în Copenhaga, Mihail Vanin, a declarat că Rusia va considera ţinte legitime toate ţările care vor găzdui instalaţii antibalistice ale NATO, ameninţând că navele militare daneze riscă să fie atacate dacă Danemarca se va alătura sistemului antirachetă.

Despre criza ucraineană

Oficialul NATO a mai apreciat la Bruxelles că Occidentul ar trebui să ia în considerare folosirea tuturor instrumentelor sale pentru a ajuta Ucraina, inclusiv trimiterea de armament defensiv, informează Reuters, citată de Agerpres.

„Nu cred că există vreun instrument (…) care ar trebui exclus”, a afirmat el în cadrul unei conferințe la Bruxelles, ca răspuns la întrebarea dacă este în favoarea trimiterii de armament defensiv în Ucraina.

Fără a numi Rusia, Breedlove a spus că, împotriva Ucrainei, sunt utilizate tactici diplomatice, informaționale, militare și economice.

„Prin urmare, ca răspuns, cred că Occidentul ar trebui să ia în considerare toate instrumentele sale. Ar putea fi acest lucru destabilizator? Răspunsul este da. Însă și lipsa de acțiune poate fi destabilizatoare”, a declarat Breedlove.

Oficialul a mai spus că informațiile secrete ale NATO indică evoluții militare „perturbatoare” pe teren, în estul Ucrainei, și și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu posibila nerespectare a acordului de încetare a focului convenit la Minsk.

„Vedem în continuare elemente perturbatoare de apărare aeriană, de comandă și control, realimentări, echipamente care traversează o frontieră extrem de permeabilă. Prin urmare, există îngrijorări că acordul de la Minsk nu ar fi respectat”, a mai declarat Breedlove.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.