Prețul grâului, cel mai ridicat nivel din ultimele două luni

Prețul grâului a făcut un salt pe piețele internaționale după ce India a interzis exportul cerealelor de bază, relatează BBC. Indicele de referință al grâului a crescut cu până la 5,9% la Chicago, cel mai ridicat nivel din ultimele două luni.

Interzicerea exporturilor vine în contextul în care un val de căldură a afectat culturile de grâu din India, ducând prețurile interne la un nivel record.

În acest an, prețul grâului a crescut cu aproximativ 60% pe piețele mondiale.

Guvernul indian a declarat că va permite în continuare exporturile susținute de scrisori de credit care au fost deja emise și către țările care solicită livrări „pentru a-și satisface nevoile de securitate alimentară”.

De asemenea, oficialii guvernamentali au declarat că interdicția nu este permanentă și că ar putea fi revizuită.

Cu toate acestea, decizia a fost criticată de miniștrii agriculturii din cadrul Grupului celor șapte națiuni (G7), reuniți în Germania.

„Dacă toată lumea începe să impună restricții la export sau să închidă piețele, acest lucru ar agrava criza”, a declarat ministrul german al alimentației și agriculturii, Cem Ozdemir.

G7 este o organizație formată din cele mai mari șapte economii avansate din lume, care domină comerțul global și sistemul financiar internațional. Acestea sunt Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite.

Deși India este al doilea mare producător de grâu din lume, nu a fost până acum un exportator important, deoarece cea mai mare parte a recoltei sale este vândută pe piețele interne.

Însă exporturile de grâu ale Ucrainei s-au prăbușit după invazia rusă, iar în condițiile în care seceta și inundațiile amenință culturile altor producători importanți, traderii se așteptau ca livrările din India să compenseze o parte din deficit.

Înainte de interdicție, India își propusese să livreze anul acesta o cantitate record de 10 milioane de tone de grâu.

Prețurile mondiale ale alimentelor au atins un nou record în martie, după ce războiul din Ucraina a provocat un „salt uriaș”, potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care conflictul a întrerupt livrările de la cel mai mare exportator mondial de ulei de floarea-soarelui – Ucraina – ceea ce înseamnă că și costurile alternativelor au urcat. Țara este, de asemenea, un producător important de cereale, precum porumbul și grâul, al căror preț a crescut brusc și el.

ONU a declarat că prețurile mondiale la alimente au scăzut ușor în aprilie, dar rămân cu aproape 30% mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Creșterea prețurilor la alimente, împreună cu o creștere bruscă a costului energiei, a dus la creșterea inflației în întreaga lume.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

9 Comentarii

  1. Vina foamea! De trei luni se vorbeste despre blocarea exportului graului din motive de securitate. Au habar guvernantii lui Johanis cat grau mai este in hambarale tarii dupa aceste trei luni?

  2. G7 acesta organizatie oculta in materie de papica cam chitaie bine dupa bunavointa tarilor mari producatoare de grau si implicit de cerale care nu fac parte din aceasta uniune economica si militara.

  3. Prețul nu poate face salt dar îl pot sălta speculanții. Pe vremea covidului, vă mai amintiți de plandemie?, cel puțin o făceați pe bani (cea mai mare parte din media).

  4. Foamete va fi datorita secetei de 3 ani care se va instaura incepand din aceasta toamna in America de Nord si Europa.

  5. Eu sper sa creasca cat mai mult posibil, dupa cum stim acest construct fals numit Romania are numai pamanturi formate doar din deserturi de aceea nu este posibil sa existe agricultura interna. Sunt sigur totusi ca daca FNV vine la pitere o sa teansforme aceasta tara care e in mare parte desert intr-un prosucator deatul de mare de mancare

  6. @valah: Ministrul ungur (?) al agriculturii din guvernul pnl-usr a dat lui Boc pentru metrou banii destinati irigatiilor din Baragan. Nici PSD si nici AUR nu au protestat desi erau in opozitie.

  7. G7 să consume dolari și euro până fac burta plină și li se apleacă de bine, să pună dolari cu euro în rezervoarele mașinilor, să se încălzească cu gaz lichefiat ieftin și să militeze pentru drepturile leghetebe.

  8. Cum Ucraina nu face parte din G 7? Trebuie primită imediat fără condiții.

  9. In cat timp credeti ca 1 kg de grau va ajunge sa coste 10 euro??? Eu zic ca pana la sfarsitul lui Octombrie 2022 este foarte plauzibila aceasta cotatie. Iar benzina sa salte de 6 euro pana-n Februarie 2023.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.