Covid a lovit economia Chinei peste estimări

China a raportat date economice dezamăgitoare pentru luna aprilie, subliniind pagubele mari pe care blocajele Covid le-au provocat în țară, scrie CNN.

Cea de-a doua economie ca mărime din lume a raportat scăderi ale vânzărilor cu amănuntul și ale producției fabricilor, cu mult peste așteptările pieței.

Vânzările cu amănuntul s-au contractat cu 11,1% în aprilie față de anul trecut, potrivit datelor publicate luni de Biroul Național de Statistică din China. Această scădere a fost cu mult sub cea de 6,1% prognozată într-un sondaj realizat de Reuters în rândul economiștilor și, de asemenea, mult mai mică decât scăderea de 3,5% înregistrată în martie.

Producția industrială a scăzut luna trecută cu 2,9% față de anul precedent, inversând o creștere de 5% din martie.

Aceasta marchează cea mai gravă contracție a producției industriale din februarie 2020, când economia Chinei a ajuns aproape la un punct mort, în timpul epidemiei inițiale de coronavirus.

Șomajul a crescut, de asemenea, la al doilea cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată.

Rata șomajului în mediul urban a ajuns la 6,1% în aprilie, în creștere de la 5,8% în martie – care era deja la un maxim al ultimelor 21 de luni. Singura dată când rata șomajului din China a fost mai mare a fost în februarie 2020.

Datele au dus la căderea burselor asitatice. Indicii Hang Seng din Hong Kong, Shanghai Composite din China și Kospi din Coreea au înregistrat scăderi între 0,3% și 0,5%.

Economia Chinei a avut un start bun în 2022, înregistrând o creștere de 4,8% în primul trimestru.

Dar eforturile Beijingului de a limita cea mai gravă epidemie de Covid din ultimii doi ani au dat o lovitură puternică activității începând cu luna martie.

Până în prezent, cel puțin 31 de orașe din țară rămân sub izolare totală sau parțială, potrivit ultimelor calcule ale CNN. Shanghai, centrul financiar și centrul de producție al țării, se află sub izolare de mai bine de șase săptămâni. În această perioadă, multe companii au fost nevoite să își suspende operațiunile, inclusiv producătorii auto Tesla și Volkswagen și asamblatorul de iPhone Pegatron.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

12 Comentarii

  1. Slabuti analasti. China prin oprirea productiei a lovit in industria auto, si electronica / tv plus industria militara mondiala. Pierderile sunt in firmele americane, franceze, germane.
    Ford Romania a inchis fabrica saptamana asta. Adica razboi economic si China ridica pretul la marfa.

  2. Având în vedere că multe fabrici din China produc pentru piața din SUA este de înțeles retrocesul. Vom mai auzi și altele.

  3. Ultimul rand din relatarea pesimista spune esenta. Nimeni nu crede ca chinezii nu-si cunosc lectia.

  4. Da, dar China a avut in trim. 1 o crestere de 4,8%, iar SUA o conrtracyie de 1,6%.

    Unde sta SUA mai bine este la rata somajului – numai 3,6%.

    problema este cum se raporteaza aceasta rata.

    In SUA rata somajului se raporteaza in functie de numarul celor care cer ajutor de somaj.

    In China habar nu am. Si in Romania se calculeaza somajul ca in SUA.

    Deci nu se ia in calcul numarul persoanelor fara locuri de munca, ci numarul persoanelor care au ajutor de somaj.

    De remarcat ca bursele din SUA au suferit mai mult decat cele asiatice.

    Indicele Nasdaq Composite, format în principal din acţiuni ale companiilor de tehnologie, a scăzut vineri cu 1,4% după o nouă sesiune de tranzacţionare, în timp ce S&P 500 a scăzut cu 0,6%. Randamentele de referinţă ale trezoreriei care susţin costurile la nivel global au crescut.

  5. Dacă-i așa,de ce nu dă hanți -ciuc-ur și ciolacu= TRIUMVIRATUL MORȚII) drumul la un milion de muncitori chinezi din cei 72milioane de șomeri din CHINA să vină și să muncească în ROMÂNIA în locul celor plecați la ,,sparPANGHEL?

  6. Daca toata mascarada din China e pe baza de covid, eu sunt Papa de la Roma. Nici Azorica, amicul cu patru labute din parc, nu papa gogoasa asta!

  7. @cib s-ar putea sa ai dreptate. Se pare ca sunt si motive politice, dupa unle voci occidentale = o batalie intre conducatorii partidului din Shanhai si Xi. In al doilea rand oprirea productiei in anumite fabrici care realizeaza componente esentiale pentru numeroase produse din Occident, loveste masiv occidentul. In plus, lokedownul a oprit fluxul de marfuri spre alte tari. mai ales prin inchiderea portului Shanhai.

  8. @ SALVAMAR Teoretic ai dreptate cu nr.raportat al somerilor in USA,cei care cer/au drept de ajutor, ptr. o perioada de 6-9 luni sau cat o mai fi,daca nu au gasit de lucru expira ajutorul si sunt scosi din evidenta ca fiind someri,deci numerele sunt deja falsificate.Rata difera si de la stat la stat intre 2-8% dupa datele guvernului care iar nu este adevarat.Era undeva o statistica diferita, calculand toate locurile de munca din statul respectiv,taxele platite (IRS) si altele fata de nr. de locuitori apti de munca si rezultatul era in jur de 20% ptr. nu mai tin minte care stat.Ceva in genul: in sat ai 500 apti de munca,100 locuri ocupate iar restul de 400 carora le-a expirat ajutorul de somer sunt scosi din evidenta nemaifiind clasati ca someri,au disparut.

  9. e invers:
    -„economia” Planetei oricum era in pioneze,
    au fabricat un pretext oarecare;
    prin 2008 au incercat sa bage gunoiu sub presh
    a parut o vreme ca le-a reusit….

  10. „Decimarea impusa” si teroarea guvernamentala au lovit si nu ceea ce se vehiculeaza. O sa citim peste cativa ani ca nu a fost decat impunere obligatoriu la nivel global.

  11. modelul china visat de „profesorul” shpagar ce rcieee lll. daaaa tovarashi! lumina o-meee-seee vine de la deviata societate china. NU TREBUIE DECAT SA NU ACCEPTATI. greu la deal cu boii mici….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.