Pricopie: Fondul clasei gestionat de şcoală este ilegal

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a vorbit, la TVR despre sistemul de „şpăgi şi atenţii” din şcoli.

Fondul clasei gestionat de către educatori, profesori sau şcoală este ilegal, a spus ministrul.

“Fondul clasei gestionat de către educatoare, profesor sau şcoală, director, este ilegal. Un profesor nu are dreptul legal să solicite bani. Sau dacă părintele solicită să dea bani şcolii nu o face prin intermediul profesorului sau al directorului. Acolo unde se întâmplă acest lucru este ilegal şi încurajez părinţii sau oricine află acest lucru să sesizeze inspectoratul sau Ministerul Educaţiei. Şi vom aplica legea fără niciun fel de reţinere, a spus Pricopie.

Fondul clasei cerut şi gestionat de reprezentanţi ai şcolii poate avea chiar şi încadrare penală, a mai spus acesta.

Ultimele scandaluri din educaţie au arătat însă că abaterile nu atrag după sine şi eliminarea din sistem.

Întrebat de ce nu sunt suspendaţi de la catedră profesorii cercetaţi sau chiar condamnaţi, Remus Pricopie a invocat Codul Muncii, potrivit căruia ar fi necesari „mai mulţi paşi”.

Ministrul a anunţat însă că instituţia pe care o conduce va solicita modificări la Codul Muncii, a căror adoptare ţine însă de Parlament.

O anchetă a fost declanşată în cazul unei învăţătoare de la Şcoala nr. 10 din Bucureşti, aceasta fiind acuzată că cerea cadouri de la părinţii elevilor.

Dana Blându nu este suspendată pe perioada anchetei.

Rezultatele cercetărilor vor fi făcute de Inspectoratul Şcolar al Capitalei şi de Şcoala 10 joi, respectiv, vineri, potrivit ministrului.

Potrivit regulamentelor unităţilor de învăţămând, orice profesor este anchetat de o comisie internă, formată de colegi de şcoală ai profesorilor verificaţi.

Cazul învăţătoarei de la Şcoala nr. 10 readuce în discuţie o practică veche în sistemul de educaţie privind fondul clasei, fondul şcolii ori bani pentru atenţiile pentru profesori.

Dosarul deschis pe numele învăţătoarei Dana Blându a fost trimis, miercuri, de procurori la Secţia 6 Poliţie.

Potrivit inspectorului general, echipa de control a ISMB discută cu profesorii şi cu părinţii despre incident, analizează dacă a fost respectat regulamentul şcolar, dar, mai ales, dacă acea colectă de bani pentru cadouri a fost un incident sporadic sau este un fenomen.

Conform discuţiei surprinse în înregistrarea video, învăţătoarea le reproşează părinţilor că nu au strâns suficienţi bani de cadouri: „Astea-s cadourile voastre? Am sunat. Mai vine ceva, nu mai vine. Atât vă reprezintă? Nu sunteţi cartofi, nu sunteţi oi să vă învăţ!”.

„Eu v-am întrebat: v-aţi organizat? Este în politica românească, balcanică, de sărbători să se ofere. Mi s-a spus că aveţi un buget de 50 de lei la patru oameni. Şi am întrebat cui daţi aceste cadouri? Mi s-a spus: trei profesori şi un director. Şi cealaltă directoare are bube? Şi copiii nu salută doctorul, femeile de serviciu?”, le reproşează învăţătoarea părinţilor.

Când un părinte spune că deja au dat 200 de lei în 26 noiembrie şi susţine că nu este normal să dea 1.000 de lei că vine Moşul, învăţătoarea îi răspunde: „Bun, foarte bine, asta vă reprezintă!”.

Învăţătoarea spune apoi că de 50 de lei pot fi cumpărate sticle cu băutură pentru paznici: „Cincizeci de lei de la Moş duceţi spre cele şapte sticle de băutură pentru bodyguarzi. Şapte ori şapte sunt 49. Ce am cerut, fratele meu, ce am cerut?. Foarte bine, şapte lei pentru bodyguard nu e nicio problemă. Un cadou pentru bodyguard este perfect la 10 lei. Dar ca să îi dai secretarei şcolii, bibliotecarei şi informaticii …”.

Înrebată de un părinte de ce trebuie să dea bani pentru bibliotecară şi pentru informatică, învăţătoarea îi răspunde: „Pentru că este în comunitate, doamnă”.

Inspectorul general şcolar al Capitalei a spus că dacă se dovedeşte că învăţătoarea este vinovată, ea riscă sancţiunea maximă a excluderii din învăţământ.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.