Primarul UDMR din Satu Mare, acompaniat și telecomandat din pustă (III)

În ultimii ani primarul Gabor Kereskenyi și-a întețit vizitele la Budapesta, de unde, potrivit unor surse apropiate, primește sugestii, ordine și instrucțiuni pe teme politice, administrative, economico-financiare, culturale și sportive. Oficiali din Ungaria au efectuat frecvent vizite la Satu Mare, inclusiv actualul premier conservator, ultranaționalist și revizionist Viktor Orban, majoritatea acestora fiind declarate cu caracter privat. Primarul Kereskenyi s-a manifestat cel mai vocal și entuziast cu ocazia acestor vizite. Publicul a sesizat că el și amicul său Eugen Kovacs (care se prezintă cu prenumele Jeno. cu doi purici pe litera o), primarul UDMR al municipiului Carei, au fost cei mai culanți cu președinta Ungariei, Katalin Novak, în timpul vizitei efectuate de aceasta în municipiul Carei în data de 12 aprilie a.c., cu prilejul inaugurării unei statui a autorului imnului Ungariei, Ham Janos. După cum se știe, acest fapt a atras protestul sutelor de români prezenți la eveniment, iar președinta Ungariei a trebuit să plece, în trombă, cu o duzină de gărzi de corp cu tot, și să o șteargă precipitat în pustă. Ca să o consoleze, primarii Kereskenyi și Kovacs au însoțit-o dincolo de graniță. Inaugurarea de la Carei a declanșat un imens scandal, amplificat și de împrejurările că poetul Ham nu avea nicio legătură cu această urbe și, oricum, avea o statuie în parcul castelului Karolyi, situat în in apropiere. Și mai grav, edilul șef Jeno a încălcat normele legale de avizare și de autorizare a amplasării statuii, motiv pentru care a fost sancționat contravențional (cu o amendă de 10.000 lei) și complementar(restabilirea situației anterioare a terenului, adică demolarea statuii).

Favorizarea unei firme acoperite a spionajului ungar
În cursul mandatelor sale, primarul UDMR din Satu Mare a favorizat vădit firme cu capital de stat sau privat din Ungaria în achiziția de clădiri și terenuri în urbea de pe Someș și în obținerea de lucrări și servicii publice scoase la licitație de municipalitate. Așa cum am prezentat în episodul precedent, la numai un an după ce a devenit primar, Kereskenyi și-a adus un aport major la achiziționarea Hotelului Dacia (clădire simbol a municipiului Satu Mare, monument arhitectural unicat în Europa, declarat monument istoric categoria 1A) de către o firmă acoperită de stat și de un milionar proguvernamental din Ungaria. Mai exact, la finele anului 2017, hotelul Dacia a fost cumpărat de la ultimii proprietari români, cu suma de 4 milioane de euro, de firma ungară Manevi ZRT Budapesta, sub coordonarea Fundației pentru Protejarea Patrimoniului Construit in Europa Centrală si Estică, care se ocupă de protejarea clădirilor istorice, cu valoare artistică si simbolică pentru istoria Ungariei. Manevi ZRT este firmă de stat, care s-a aflat in subordinea Agenției Activelor Statului din Ungaria, iar din 2018 a fost transferată sub autoritatea Ministerului Afacerilor Externe de la Budapesta și în administrarea serviciului de spionaj al Ungariei, care, în țara vecină, se află în subordinea ministrului de externe.



În cumpărarea hotelului Dacia este implicat si milionarul ungar Tamas Leisztinger, un apropiat al premierului Viktor Orban, care a anuntat ca vrea sa investeasca pentru reabilitarea acestuia si sa-i redea vechea denumire Pannonia. Primarul Kereskenyi nu a depus nicio diligență în vederea exercitării dreptului de preemțiune de către Consiliul Local pentru achiziționarea acestui hotel, al cărui proprietar înscris în Cartea Funciară a fost orașul Satu Mare, favorizându-i astfel pe cumpărătorii din Ungaria, fapt care intră sub incidența legii penale. Mai mult, edilul șef al Sătmarului a demarat, după cumpărarea hotelului, un proiect de modernizare a Pieței Libertății, al cărui scop principal era construirea unei parcări subterane cu 400 de locuri, care să deservească prioritar și preponderent personalul și clientela locației turistice. Acest proiect are și un scop abscons important și anume mutarea statuii masive din bronz a marelui luptător memorandist și unionist Vasile Lucaciu, eroul simbol al românilor din Sătmar, sau măcar obturarea sau reducerea vizibilității statuii.

Firma acoperită a serviciului de spionaj al Ungariei, Manevi ZRT Budapesta, a mai cumpărat, în decembrie 2019, de la urmasii fostului proprietar, imobilul în care a funcționat aproape un secol Primăria Municipiului Carei din judetul Satu Mare, imobil care avea statut de monument istoric si era cotat la un milion de euro. Iar în prima parte a anului 2021, aceeași firmă a achiziționat castelul Wesselenyi din orasul Jibou judetul Salaj, cel mai mare ansamblu baroc din Transilvania, clasificat monument istoric. Castelul era estimat la 1,5 milioane de euro, dar a fost vandut la jumătate de preț, respectiv cu 800.000 de euro. Nici în aceste cazuri, autoritățile administrației publice locale, controlate de UDMR, nu au exercitat dreptul de preemțiune conferit de lege. Îngâmfatul primar al Careiului s-a uitat la stelele din pustă și nu s-a sinchisit nici el să exercite dreptul de preemțiune asupra fostului sediu secular al primăriei pe care o păstorește precum un cioban din satul său natal Asuaj din județul Maramureș.

Boicotarea băilor termale din Sătmar în favoarea stațiunilor termale din pustă
În perioada în care am deținut funcția de prefect al județului Satu Mare, am fost informat de către un serviciu secret că, după 1990, folosindu-se de reprezentanți ai organizației județene a UDMR, care au deținut funcții importante în administrația publică locală (prefect, subprefecți, primari de municipii, orașe și comune) și au beneficiat de majorități absolute sau relative în Consiliul Județean și în consilii locale, autorități și servicii secrete din Ungaria obstrucționează sau chiar boicotează modernizarea unor băi termale (Ștrandul termal Satu Mare, stațiunile Tășnad și Acâș) sau redeschiderea altora (fosta stațiune imperială habsburgică de la Beltiug) pe raza județului Satu Mare, pentru a nu crea concurență stațiunilor similare din statul vecin.

Băi termale aproape unice la Acâș, boicotate de administrația și justiția locală

După cum se știe, stațiunea ungară de la Hajduszoboszlo a devenit, de vreun deceniu, cea mai mare stațiune balneară termală din Europa, fiind frecventată de milioane de turiști din România de-a lungul ultimelor trei decenii. În funcțiile deținute ulterior (director de ziar, director de cabinet al președintelui Consiliului Județean Satu Mare și senator de Satu Mare, timp de două mandate) am avut acces la informații care au confirmat că modernizarea stațiunii Tășnad a fost întârziată cel puțin 10 ani, iar redeschiderea fostei stațiuni imperiale de la Beltiug, de care au aparținut Băile termale Acâș, a fost blocată după 1996, când UDMR a început să dețină funcții importante în județul Satu Mare, începând cu cele de prefect și de președinte al Consiliului Județean.

În acțiunea de obstrucționare și de boicotare a modernizării respectiv redeschiderii băilor termale din județul Satu Mare au fost implicați, alături de foști și actuali lideri UDMR, și primarii Gabor Kereskenyi și Jeno Kovacs. Amândoi au avut și au funcții importante în UDMR, respectiv sunt președinții organizațiilor municipale cele mai importante din județ, vicepreședinți ai organizației județene și membri ai Consiliului Reprezentanților Uniunii. Astfel, Kereskenyi nu s-a implicat deloc în modernizarea Ștrandului Termal din Satu Mare, după ce a încetat contractul de concesionare încheiat cu o firmă privată din Negrești Oaș, cu doi ani în urmă. Guralivul edil nu s-a sinchisit să ajute miile de sătmăreni mai defavorizați, îndeosebi pensionari, care-și tratau afecțiunile de decenii la ștrandul termal din Satu Mare, interesul său fiind să sprijine noul ștrand termal local, AQUASTAR, inaugurat în 2013 și aflat în administrarea firmei SOLAREX, sub auspiciile Fundației CARITAS, care aparține Bisericii Romano-Catolice, precum și ștrandurile și stațiunile termale din Ungaria, începând cu pretinsa perlă a coroanei, Hajdusoboszlo.

Justiție la cheremul UDMR
Asupra primarului Jeno Kovacs planează suspiciuni că ar fi exercitat influențe într-un dosar penal (asupra căruia vom reveni cu un alt articol) instrumentat de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei, Robert Meszaros, care i-a trimis nelegal în judecată, fără o probațiune minimală, pe administratorii și proprietarii români ai Societății Băi Termale Acâș, și judecat de judecătoarea Anca Demian de la Judecătoria Carei, care a comis mai multe încălcări grave ale normelor procesuale penale, dintre care unele au atras nulitatea absolută a procesului. Cert este că președinta completului de judecată și părinții săi s-au aflat în relații apropiate cu actualul primar al municipiului Carei, care, așa cum am arătat, a fost și este unul din cei mai importanți lideri județeni ai UDMR. Milițian sadea, tatăl său este amic cu primarul Kovacs din perioada în care a fost șef local al miliției economice comuniste și apoi comandant al Poliției municipiului Carei, iar mama sa a fost secretara primarului UDMR pe parcursul mandatelor sale. Inclusiv judecătoarea Anca Demian a fost, timp de mai mulți ani, angajata Primăriei municipiului Carei, ocupând postul de consilier juridic până ce a devenit judecătoare la Judecătoria Carei, cu câțiva ani în urmă.

Și prim-procurorul Meszaros, autor al rechizitoriului și procuror de ședință în procesul privind Băile Termale Acâș, este în relații apropiate cu înfumuratul și lăudărosul primar de la Carei, fiind, conform unor surse, coleg de facultate și amic (boratom, pe ungureste) cu fiul edilului șef. Am putea conchide că primarul Jeno este mai marele nu numai al administrației ci și al justiției din orașul de la frontiera cu Ungaria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Valer Marian 280 Articole
Author

15 Comentarii

  1. Gaura în autoritate născută din dezinteres, este acoperită rapid de alții.Oricum, gubernul nu e interesat decât de propria-i teșcherea.Satu-Mare e prea departe și nu prea sunt multe de furat pe acolo asa că de ce și-ar bate capul…

  2. Intrebarea este cat ii mai intereseaza pe oamenii simpli, scindati de propaganda abjecta a agentilor maghiari, prezenti si aici pe forum in persoana marelui scurs si valahului (probabil acelasi bozgor obraznic). Despre sacalii tradatori din sistem, prea putina speranta.

  3. hell vig mititelu nu stia nimic… te si miri de cit de lacrimogen a devenit… de ce, o sa aflam si asta la un moment dat…

  4. Prost nu este primarul unguresc. Proasta-i legislatia rromanistaneza care ii permite primarului sa vanda orice ungurilor si sa primeasca in vizita pe cine vrea, desi este vorba de dusmani declarati ai statului si integritatii Romaniei.
    Daca ar fi aprobat Ponta sau Dancila asemenea instrainari de bunuri si manevre in favoarea Ungariei, in puscarie le-ar fi zacut pe veci oasele.

  5. Ce fel de ziariator mai e și ăsta ? De unde a apărut ? Are gândire cu miros oltenesc. În loc să se bucure, că sunt clădiri de patrimoniu ,condamnațe de statul romîn să se ruinească și care urmează să fie ”recondiționate” – el scrie articole de … Dacă statul romîn vrea să facă ceva bun în Ardeal, să investească în stațiunea Herculane.Că merită. Poate și pe acolo apar niște investitori unguri și atunci iarăș va fi bai ?
    Apropo de statuia din Nagykároly. Poetul Kölcsey Ferenc sa născut în 1790 la Sződemeter ( denumit după 1920 Săuca). În 1823 a scris un poem… care a devenit IMNUL NAȚIONAL al ungurilor de pretutindeni. De 2oo de ani . În acești anii romînii au avut vreo 8 -10 ”imnuri” ( eu am cîntat 5 dintre ele : Trăiască Regele ! ; Te slăvim Românie Pământ Părintesc ; Sculați voi oropsiți ai vieții ; ; Trei Culori ; Deșteaptă-te române ) Nu cred că rușii din Dubăsari ar protesta înpotriva ridicării unei statui al vreo unui poet de imn romînesc

  6. Trebuie intrebat in prealabil Gom Lantoch daca avem voie sa ne aparam tara de hoarda de la apus ! Prietenul la nevoie se cunoaste ! Dar proprietarul ,,roman ” trebuie luat in colimator de apararea romana.

  7. Inainte de a condamna pe cineva, trebuie sa vedem cum administram noi patrimoniul mostenit.
    Daca mergi prin Bucuresti, vezi la tot pasul cladiri cu valoare istorica si arhitecturala lasate in paragina de catre autoritatile din Romania.
    Daca vin ungurii si cumpara cladiri lasate in paragina de catre autoritatile romanesti , pe care le renoveaza facand din ele adevarate bijuterii arhitecturale, dandu-ne lectii de buna administrare,repede ne mai ofuscam si devenim patrioti.
    Sunt de acord sa cumpere absolut tot ceea ce autoritatile romane lasa in paragina.

  8. Mulțumesc D.lui boratom Valer Marian ptr. informații referitor la Băile Termale din acea parte a țării . Fac vacanțele în general în Mauritius, Bahamas, Seychelles sau Bora-Bora. Sigur, sunt locuri frumoase – aproape ca Haidusoboslo- dar nu se pot compara cu Băile Acâș sau Beltiug. Recomand tuturor românilor patrioți, dacă au posibilitatea de a alege locul unde să-și petreacă concediul, în loc de Tahiti să aleagă una dintre băile de pe teritoriul strămoșesc.

  9. ca o sluga ce esti pe langa fiii pustei si vezi ca alta este tema de azi. Lasa Capitala in pace, bb ozg. ore.

  10. La Satu Mare, Târgu-Mureș și alte localități din Transilvania, partidele românești trebuie să lase deoparte orgoliile și să prezinte un CANDITAT UNIC și ROMÂN.

  11. Drept e că sunt păraginite clădiri vechi, monumentale.O excursie în Timișoara te umple de mirare; acoperisuri negre, garduri de fier forjat cu dolari încastrați, câte o căsoaie prinsă între doua blocuri, mai înaltă decât amândouă, se oțărăste la tine de pe marginea unui bulevard central…Personal, l-aș fi obligat pe arhitectul șef să locuiasca între ele.Cladiri reparate in detaliu pe vremea împușcatului(!) sunt azi „simplificate”. Altele sunt expuse sub cerul liber fără acoperiș, după ce au fost „retrocedate”.Toată mizeria administrației și justiției puse pe procopseală se revarsă-n stradă, imundă ca dintr-o canalizare desfundată. A plecat Franz Josef si a sosit Jean Ciclonu.Genul ăsta de administrație pare invizibil de la Bukhri, pardon Sintești, pardon București. Adica prezinta un interes.Financiar.Apropos, știați că apropitarii acestor”bijuterii” sperie caralii de la impozite și pe ceilalți cu amenințări cu vrăji?

  12. UDMR trebuie scos in afara legii fiindca este TRADATOR AL ROMÂNIEI la fel cu cei care au permis aparitia lui si cu cei care au facut aliante politice cu acesta.

  13. Și când vin dumnealor la Satu Mare ar vrea să tragă la Hotelul Panonia…? De ce nu la Hotelul Trianon ?!

  14. IMNUL NAȚIONAL al ungurilor de pretutindeni (in limba latina/1823, limba oficiala a lor de pana la 1844 ? ) …
    NU ESTE acelasi cu IMNURILE NAȚIONALE al ROMÂNILOR de pretutindeni (in limba ROMÂNEASCA cea ROMANICA straveche/de la 610 AD).
    ASADAR …pe TARAMUL nostru ROMÂNIA/numit asa din 383 AD, locuit MAJORITAR de populatia noastra STRAVECHE de tip ROMÂNEASCA (de 8000 de ani si pana astazi, dpv. genetic) … acel ‘imn strain’ NU CONTEAZA DELOC !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.