Primele declarații ale șefilor BNR legate de pomenile electorale

„Întrebați istoria, pentru că am mai trecut prin perioade electorale și după alegeri s-au luat anumite măsuri”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu în conferința de presă de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației când s-a referit la ultimele decizii ale Parlamentului de creștere a salariilor pentru unele categorii din sistemul bugetar.

„Noi, ca bancă centrală, evităm să facem comentarii. Să le vedem promulgate (majorarile salarial, n.r.). (…) Să vă uitați în istorie, să vedeți variante de a soluționa (astfel de probleme, n.r.)”, a spus Isărescu.

Guvernatorul a evitat astfel să se pronunțe cu privire la impactul pe care îl va avea majorarea salariilor asupra macrostabilității economice, rezumându-se să spună că acesta va fi detaliat numai după ce va exista configurația bugetară pe 2017, pentru a vedea cum se vor înscrie în construcția bugetară.

„Bugetul pe anul viitor se va construi destul de greu. Dar noi, economiștii, discutăm pe bază de cifre, pe care în acest moment nu le avem”, a mai declarat Isărescu.

Referitor la măsurile cuprinse în Codul Fiscal, programate să intre în vigoare la începutul anului viitor, respectiv reducerea TVA de la 20% la 19%, eliminarea taxei pe construcțiile speciale și a supraaccizei la carburanți, guvernatorul BNR a spus că o eventuală amânare a lor ar avea la bază decizii politice, pe care BNR nu are cum să le anticipeze.

Prezent la conferința Dezvoltarea României organizată de revista Capital, Adrian Vasilescu, consilierul lui Mugur Isărescu, a declarat că Produsul intern brut nu poate face faţă majorărilor salariale decise de Parlament.

„PIB-ul estimat pentru anul viitor nu are cum să asigure aceste creşteri salariale. Cine spune contrariul nu ştie nimic despre PIB”, a spus Vasilescu, precizând că România trebuie „să ţină cu dinţii” de ţinta de deficit bugetar de 3%, maximul acceptat de UE.

Conform acestuia, preţurile din România sunt mult sub media Uniunii Europene, iar salariile sub puterea de cumpărare optimă la acest nivel de preţuri, deşi „spunem toţi că avem salarii africane şi preţuri occidentale”.

„Faptul că alergăm în capul plutonului din punct de vedere al ritmului de dezvoltare rămânem în continuare pe locul 27, acolo unde este punctul adevărului şi anume puterea de cumpărare în această ţară, puterea de cumpărare analizată în funcţie de PIB-urile reale. Noi avem 160 de miliarde de euro PIB nominal”, a spus Vasilescu, adăugând că vorbeşte în nume personal.

„Când luăm PIB-ul după preţurile din ţara asta suntem pe locul 11, cu un PIB de 300 de miliarde euro. Asta înseamnă că avem preţuri mici în această ţară. Trăim în România, spunem toţi că avem salarii africane şi preţuri occidentale şi nu este aşa. Nici salarii africane nu avem, pentru că ale noastre sunt cu mult peste cele africane, nici preţuri europene nu avem, pentru că preţurile noastre sunt cu mult sub media Uniunii Europene, dar salariile sunt în continuare sub puterea de cumpărare optimă la acest nivel de preţuri”, a explicat Vasilescu.

În opinia sa, trebuie schimbat PIB-ul. „Auzim des că PIB-ul nostru aleargă foarte repede şi ne va asigura la anul salarii mai bune. Nu are cum. Cei care fac această afirmaţie nu ştiu ce înseamnă PIB.

PIB-ul este o realitate economică care se produce şi se consumă concomitent. Salariile din medicină, de pildă, intră toate în PIB. PIB-ul nu se măsoară la nivelul bugetar, astfel că nu ai cum să măsori valoarea adăugată la nivel bugetar decât prin salariile profesorilor care intră toate în PIB, s-au plătit şi s-au consumat, ale medicilor, poliţiştilor, funcţionarilor, ş.a.m.d.

Am ajuns să ne împrumutăm din străinătate foarte ieftin. Să ne uităm la cei care vin şi spun: „De ce România se cramponează de deficitul bugetar ca să putem să facem investiţii?”. Deficitul bugetar nu este altceva decât partea de venituri a bugetului plus cât se poate împrumuta o ţară”, a mai spus consilierul guvernatorului BNR.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat recent Ordonanţa 20/2016 cu amendamentele aduse la comisiile de specialitate, care prevăd majorări salariale în Educaţie şi Sănătate în medie cu 15%. Deputaţii din Comisiile de buget şi de muncă au aprobat, săptămâna trecută, un amendament referitor la sistemul sanitar, care prevede că, „începând cu 1 decembrie 2016, sporurile şi alte drepturi salariale specifice activităţii se vor calcula prin raportare la salariul de bază”, şi nu la cel din 2009. Un alt amendament adoptat prevede că, „începând cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de bază ale personalului din învăţământ existente în plată la data de 31 decembrie 2016 se majorează în medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educaţiei şi aprobate prin Hotărâre de Guvern, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanţei”. Majorarea salarială de 15% se va aplica şi personalului din inspectoratele şcolare, în această categorie fiind inclus personalul administrativ. De asemenea, angajaţilor din sistemul de asistenţă socială li se vor mări salariile în medie cu 15%, potrivit unui alt amendament adoptat.

Totodată, deputaţii din Comisiile de muncă şi de buget au aprobat şi un amendament prin care cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna august 2016. Salariile se vor majora efectiv începând cu 1 decembrie 2017.

Tot de la 1 decembrie 2017, salarizarea personalului din cadrul Caselor de Asigurări de Sănătate Judeţene, a municipiului Bucureşti şi din cadrul Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti se stabileşte de la nivelul de 85% din salariile stabilite la nivel central pentru personalul CNAS, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al preşedintelui CNAS. Stabilirea nivelului drepturilor salariale ale personalului menţionat mai sus se aprobă prin ordin al preşedintelui CNAS.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.