Problemele economice ale Braziliei: Există vreo posibilitate de revenire?

Ţara emergentă arhetipală, Brazilia, a trecut cu brio testul marii crize din 2009. Patru ani mai târziu, protestele sociale au început să sublinieze eşecul modelului său de dezvoltare. Deşi inegalitatea este în declin, rămâne semnificativă, conform unui comunicat de presă. Din cauza unei pieţe compacte a muncii şi a unor mari deficienţe în infrastructură, infamul „cost al Braziliei” a afectat semnificativ performanţa mediului de afaceri.

Probleme structurale care au devenit subiecte de interes

Modelul de dezvoltare brazilian, bazat pe consum, nu mai funcţionează. Brazilia este într-o situaţie paradoxală, având cea mai mică dezvoltare din toate naţiunile BRIC (sub 3% în 2013, comparativ cu media ţărilor emergente de 4,8%) şi o inflaţie persistentă.

Cvasi-stagflaţia, una din cauzele conflictelor sociale din prezent, derivă mai mult din „costul brazilian” decât din politica monetară. Multe probleme structurale au devenit acum chestiuni pe termen scurt: presiuni asupra pieţei muncii, productivitatea dezamăgitoare, insuficienţa mâinii de lucru calificate, o creştere semnificativă a costurilor de muncă şi o infrastructură problematică.

„Remediile pentru stagflaţia braziliană nu se regăsesc în politica economică, ci în domenii precum educaţie, sănătate şi în reformele de infrastructură. Toate acestea sunt însă ȋn conformitate şi cu nemulţumirea clasei de mijloc, care nu mai este satisfăcută doar de consumerism. Deşi Preşedintele Dilma Rousseff pretinde că este hotărâtă să remedieze situaţia, rezultatele se vor vedea doar pe termen lung”, a declarat Yves Zlotowski, Economist Şef, Coface.

În ciuda problemelor, Brazilia rămâne atrăgătoare pentru afaceri

Ca urmare a dezvoltării lente şi a ratelor de inflaţie mari, companiile braziliene sunt afectate şi ȋntȃmpină dificultăţi în a-şi plăti datoriile, Coface înregistrȃnd o creştere bruscă a incidentelor de plată. Subiectul „costului brazilian” este un obstacol major din punctul de vedere al mai multor sectoare:

Presiunea ascendentă a salariilor afectează negativ competitivitatea industriei chimice Costurile energetice afectează grav industria oţeluluiEducaţia de nivel scăzut a producătorilor agroalimentari este un obstacol major în calea adoptării noilor tehnologii şi accesării creditelor subvenţionate

În ciuda acestor puncte slabe, Brazilia, evaluată A3[1]de către Coface, la acelaşi nivel cu China şi Polonia, este încă o piaţă promiţătoare. Structura mediului antreprenorial brazilian prezintă două avantaje majore.

Primul este reprezentat de sprijinul puternic al autorităţilor, incluzȃnd elemente de protecţionism şi scutiri de impozite în sectoarele sensibile.

Cel de-al doilea se referă la stabilitatea cererii din partea clasei de mijloc, în special în două domenii cu evoluţii pozitive, industria auto, în care investiţiile rămân puternice şi comerţul cu amănuntul.

[1]Evaluarea riscurilor de ţară Coface măsoară nivelul mediu al incidentelor de plată ale companiilor dintr-o anumită ţară în cadrul tranzacţiilor comerciale pe termen scurt. Pentru a determina riscul de ţară, Coface analizează perspectivele economice, financiare şi politice ale ţării, istoricul de plăţi şi evoluţia mediului de afaceri.

Evaluările sunt ȋncadrate de o scală cu 7 niveluri: A1, A2, A3, A4, B, C, D, iar companiile analizate pot fi incluse şi pe liste de supraveghere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.