Procesul care poate anula Brexitul

Un proces care să forţeze guvernul britanic să ceară un vot în Parlament înainte de a începe procedura de rupere de Uniunea Europeană ar fi antidemocratic şi ar reprezenta o ingerinţă în activitatea guvernului, spun consilierii juridici ai cabinetului britanic condus de Theresa May.

Aceste afirmaţii vin după ce Gina Miller, un manager de investiţii, şi Deir Dos Santos, un stilist, au atacat în justiţie constituţionalitatea referendumului pentru Brexit din luna iunie, susţinând că este nevoie şi de un vot în Parlament pentru ieşirea din UE, înainte de începerea acestui proces. Avocaţii celor doi se folosesc de faptul că Marea Britanie nu are o constituţie scrisă şi că în chestiuni foarte importante în regat funcţionează “prerogativa regală”, exercitată de monarh prin intermediul guvernului, fără aprobarea Parlamentului. Ceea ce susţin avocaţii este că prerogativa regală nu acoperă şi chestiunea Brexitului, care, în mod evident, nu este prevăzută în vechile legi britanice. Guvernul susţine însă că prerogativa regală se aplică şi în acest caz.

Procurorul general Jeremy Wright a declarat luni, în faţa unei comisii de trei judecători, că acest proces privind Brexitul urmăreşte invalidarea referendumului şi că aceasta înseamnă o implicare neconstituţională în actul guvernării, care riscă să creeze un precedent legal.

Reclamanţii spun că “Parlamentului trebuie să i se pună aceeaşi întrebare care i-a fost pusă electoratului la referendum”, a declarat Wright. “În realitate, ei vor să invalideze decizia luată deja privind retragerea din UE”, a spus procurorul general.

O victorie a reclamanţilor în acest proiect poate cel puţin să amâne procesul ieşirii Marii Britanii din UE. Judecătorii nu s-au pronunţat în acest caz, însă presa britanică scrie că decizia trebuie pronunţată relativ repede, pentru a da părţilor posibilitatea să facă apel la Curtea Supremă, în luna decembrie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.