Procurorul din dosarul „Caltaboşul”, promovat în Guvern

Mai devreme sau mai târziu, orice serviciu făcut mai-marilor zilei este recompensat. Este şi cazul procurorului Claudiu Constantin Dumitrescu, care a fost recompensat după 3 ani după ce s-a făcut util preşedintelui Traian Băsescu.

 

Prin Decizia nr.214/2010, publicată în Monitorul Oficial nr. 594 din 23 august a.c., primul-ministru Emil Boc l-a numit pe procurorul Claudiu Constantin Dumitrescu în funcţia de şef, cu rang de secretar de stat al Departamentului pentru Luptă Antifraudă. Noul secretar de stat provine de la DNA, unde a ocupat funcţia de şef al Serviciului de combatere a infracţiunilor de corupţie împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene, din cadrul Secţiei de combatere a corupţiei. Până aici, nimic deosebit. Un procuror DNA este numit într-un post – departamentul antifraudă al Guvernului – în conformitate cu pregătirea sa. Asta la prima vedere. Dacă apelăm însă la memorie, atunci lucrurile nu mai par aşa de simple şi numirea lui Dumitrescu are clare conotaţii politice.

În 2007 a zguduit Cabinetul Tăriceanu II

În toamna anului 2007, în plin război declanşat de preşedintele Traian Băsescu şi guvernul Tăriceanu II, Palatul Cotroceni a obţinut o victorie de etapă datorită… procurorului Claudiu Dumitrescu. El este cel care a instrumentat celebrul dosar „Caltaboşul” în care ministrul de atunci al Agriculturii, Decebal Traian Remeş, a fost acuzat de luare de mită. Conform unor surse din DNA, Dumitrescu a fost cel care a dat undă verde transmiterii pe televiziuni (TVR 1, cu Rodica Culcer vârf de lance, a fost cea care a răspuns prompt comezilor primite) a înregistrărilor care l-au avut drept subiect pe Remeş. Evenimentul a zguduit serios la vremea respectivă Cabinetul Tăriceanu II, liberalii înregistrând unele căderi în sondaje.

Azi secretar de stat, mâine ministru sau deputat

Iată că după trei ani după ce şi-a demonstrat loialitatea faţă de Palatul Cotroceni, Dumitrescu (un procuror foarte bine văzut de Daniel Morar şi Codruţa Kövesi) este recompensat cu o funcţie de secretar de stat, funcţie care îl poate lansa politic şi-l scoate din anonimatul funcţiei pe care o deţinea la DNA. Nu atât faptul că ne aflăm în faţa unei numiri cu caracter de recompensă politică este grav (regimul Băsescu-Boc ne-a obişnuit cu astfel de numiri), ci mai ales faptul că în ceea ce priveşte competenţele profesionale ale lui Dumitrescu sunt mari semne de întrebare. După cum se ştie, solicitând efectuarea de înregistrări înainte de începerea urmăririi penale, probele obţinute au fost declarate nule de către Curtea Constituţională. Mai mult, Dumitrescu este cel care a gestionat în mod catastrofal dosarul „Valiza”, ratând astfel o ocazie istorică de a scoate la iveală corupţia din fotbalul românesc.

Demitere dincolo de bariera legii

Dumitrescu vine pe postul deţinut până pe 20 august de către Adina Petrescu. Fosta şefă a DLAF a fost eliberată din funcţie prin Decizia nr. 213/2010 a premierului Boc, publicată tot în Monitorul Oficial nr. 594. Există însă un mare semn de întrebare privind legalitatea eliberării din funcţie a Adinei Petrescu. Sursele cotidianul.ro de la Palatul Victoria ne-au informat că Petrescu s-ar afla în concediu postnatal. În acest caz, demiterea ei este ilegală şi s-ar putea să asistăm şi la un eventual proces. Asta doar în cazul în care Daniel Morar nu va exercita presiuni asupra fostei şefe de la DLAF, care a venit în acest post tot de la DNA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.