Procurorul general interimar Licu – prea bogat și plagiator

Doctorat plagiat dat cu plagiatorul Gabriel Oprea, soţia, angajata SRI, pe lista nevestelor de la SNSPA, proiectul de management plagiat, o avere uriaşă crescută din împrumuturi de la persoane fizice! Acestea sînt doar cîteva dintre „bubele” Procurorului General adjunct BOGDAN LICU, devenit pentru cîteva luni Procuror General în locul demisionarului Niţu.

O AVERE CARE CREŞTEA MAI CEVA DECÎT FĂT FRUMOS DIN POVESTE

Încă de cînd era membru CSM, presa a scris foarte mult despre BOGDAN LICU, primele semne de întrebare fiind legate de felul în care a crescut averea sa. În 30 ianuarie 2012, Răzvan Savaliuc a publicat în Lumea Justiţiei o anchetă jurnalistică senzaţională, în care sînt analizate datele din Declaraţiile de avere ale procurorului Bogdan Licu la sfîrşitul mandatului la CSM. Reproducem pasajele cele mai semnificative:

Pe perioada mandatului său la CSM, Bogdan Licu şi soţia sa, angajată a SRI, au devenit din ce în ce mai bogaţi. Foarte bogaţi. Atît de bogaţi încît să susţină credite foarte mari, să le şi plătească, să-şi achiziţioneze şi trei apartamente şi o garsonieră pe lînga casa de peste 200 de metri pătraţi de la Baloteşti-Ilfov, să aibă şi două Toyota: un Landcruiser şi un RAV 4, şi să pună şi deoparte mai mult de 10.000 de euro pentru „zile negre”. Salariul său bate de departe salariul Procurorului General al României şi nu mai vorbim de diferenţa şi mai mare faţă de salariul ministrului Justiţiei. Mai mult, Licu cîştigă din închirierea de imobiliare al căror proprietar este, aproape 37.000 de euro pe an…

Din declaraţia dată în anul 2005 reiese că procurorul Bogdan Licu nu avea conturi, nici active, nici datorii. Deţinea doar două terenuri (unul în sectorul 4, de 484 mp, şi altul la Mogoşoaia-698 mp – achiziţionat în 2004), un apartament de 90 mp, un Opel Vectra din 2000, vîndut în 2005 cu 1200 de euro, însă veniturile sale şi ale soţiei nu sunt cunoscute, pentru că rubrica e necompletată. În 2006, Bogdan Licu a devenit membru al Consiliului Superior al Magistraturii, ales ca reprezentant al parchetelor de tribunal din ţară.

Declaraţia din 14.01.2010 – apar imobilele familiei declarate anterior, dar şi o chirie încasată anual, de 48.000 euro. Nu ştim care dintre imobile au fost închiriate, dar dacă punem cele trei apartamente plus garsoniera, ar fi trebuit să existe contracte de închiriere de cel puţin 1000 de euro lunar! Pentru prima dată, pentru că legea impunea din 2010 sancţiuni dacă nu se completa rubrica ”venituri salariale „apare şi salariul lui Bogdan Licu, egal cu 232.293 lei! La un calcul rapid, asta înseamnă vreo 19.358 lei pe luna! Adica, 190 de milioane lei vechi pe lună! Acestea nu au fost, însă, niciodată, date exemplu de televiziuni drept salarii „nesimţite”!

Declaratia din 02.11.2010apar cele două terenuri (Baloteşti-agricol plus intravilan) şi Mogoşoaia, casa de 250 mp, apartamentul de 90 mp din 2003, apartamentul de 113 mp din 2008, apartamentul de 60 mp din 2008 (care nu apare în declaratia din 2008) şi garsoniera de 40 mp, din 2008. Pentru prima dată apare şi un cont deschis la Alpha Bank în 2007, de 13.838 RON şi un card de 4581 RON din 2008. În schimb, nu mai apare creditul de 24.000 euro, acesta fiind plătit!

Declaraţia din 14 iunie 2011– apar terenurile sus-menţionate, casa, cele trei apartamente şi garsoniera. În locul primului Toyota, vîndut cu 61.274 lei, luat în leasing apare altul, tot în leasing pînă în 2015, dar cu an de fabricaţie 2010, şi alături de el, cealaltă Toyota RAV 4. Contul de la Alpha Bank se ”îngraşă” cu 7027 lei, iar alături de acesta apare şi un alt cont în valuta, de 13.704,40 euro.

Numai că aici asistam la ceva foarte interesant: persoana fizică Tudor Mircea, cel căruia avea să-i dea 125.000 euro, împrumutaţi pînă în 2012, apare cu aceeaşi sumă, dar cu termenul de scadenţă a împrumutului mărit la anul 2014.

Acelaşi Tudor Mircea îl mai împrumută pe Bogdan Licu cu fabuloasa sumă de 200.000 de euro, cu scadenţa în 2020!În total, familia Licu este împrumutată la acesta cu 325.000 euro. În rest, NU MAI APARE NICI UN CREDIT LUAT LA BĂNCI CARE AVEAU SCADENŢA PÎNĂ ÎN 2038 ceea ce denotă că au fost lichidate!

Soţia sa, angajată la SRI, a încasat, conform declaraţiei de avere, suma de 36.000 lei, iar Licu a încasat din chirii suma de 36.450 euro. Nu ştim ce anume a închiriat din aceste imobile ce aparţin familiei, dar e o sumă frumoasă pe timp de criză din chirii, nu?

Pentru a înţelege mai uşor cele analizate de ancheta jurnalistică a lui Răzvan Savaliuc, vă prezentăm prima şi ultima filă din Declaraţia de avere a lui Bogdan Licu, depusă în 15.06.2011:



PROCURORUL GENERAL ADJUNCT BOGDAN LICU – DUBLU PLAGIATOR

Prima oară, Bogdan Licu a fost acuzat în presă de plagiat în aprilie 2013, înainte de a fi numit Procuror General adjunct! Hotnews a publicat atunci Proiectul de management al procurorului Bogdan Duicu, care avea pasaje similare cu cele din „proiectul judecătorului Iulian Dragomir de la Înalta Curte, fără nici o citare”!

Hotnews scria: „Este vorba de capitolul III „Analiza SWOT a activităţii funcţionale şi a mediului organizaţional al Ministerului Public” din proiectul procurorului Bogdan Licu şi de capitolul II „Analiza SWOT a activităţii funcţionale şi a mediului organizaţional al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie” din proiectul judecătorului Ilie Iulian Dragomir. Aceste pagini descriu conceptul analizei SWOT şi avantajele acestei metode”.

Exemplele date sînt fără echivoc:

Proiectul judecatorului Dragomir, pagina 28:„În fundamentarea necesităţilor manageriale specifice exercitării atribuţiilor funcţiei de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-a recurs la studiul mediului, a competitivităţii şi a modalităţilor de eficientizare a activităţii organizaţiei prin metoda analizei SWOT („Strengthts” – Puncte forte, „Weaknesses” – Puncte slabe, „Opportunities” – Oportunitati şi „Threats” -Amenintari). Primele două elemente ale analizei se referă la organizaţie şi reflectă situaţia acesteia, iar următoarele două au în vedere mediul în care îşi desfăşoară activitatea şi relevă impactul acestuia asupra activităţii organizaţiei”.

Proiectul procurorului Licu, pagina 17:„În fundamentarea necesităţilor specifice exercitării atribuţiilor funcţiei de prim-adjunct al procurorului general al PICCJ am recurs la studiul mediului, a1 competitivităţii şi al modalităţilor de eficientizare a activităţii organizaţiei prin metoda analizei SWOT (,,strengthts”- puncte forte, ,”waknesses” (Weaknesses în varianta judecătorului, cea corectă) – puncte slabe, ,”opportunities” – oportunitati şi „,threats” – ameninţări). Primele două elemente ale analizei se referă la organizaţie şi reflectă situaţia acesteia, iar următoarele două au în vedere mediul în care îşi desfăşoară activitatea şi relevă impactul acestuia asupra activităţii organizaţiei”.

Proiectul judecatorului Dragomir: ”Managementul strategic este procesul prin care o organizatie, indiferent de domeniul de activitate caruia ii apartine, poate obtine sporirea parametrilor de performanta, consolidarea pozitiei in raport cu structurile organizationale similare sau concurente, prin elaborarea, implementarea si controlul masurilor de nivel strategic destinate realizarii misiunii asumate”.

Proiectul procurorului Licu:„Managementul strategic este procesul prin care o organizatie, indiferent de domeniul de activitate caruia ii apartine, poate obtine sporirea parametrilor de performanta, consolidarea pozitiei in raport cu structurile organizationale similare sau concurente, prin elaborarea, implementarea si controlul masurilor de nivel strategic destinate realizarii misiunii asumate”.

Exemplele date de Hotnews nu mai au nevoie de nici un comentariu sau analiză, căci se vede că textele sînt identice atît la judecătorul Ilie Iulian Dragomir de la ÎCCJ, cît şi la procurorul Bogdan Licu, candidat la funcţia de Procuror General adjunct al României!

Iată şi facsimilele care arată un adevăr cutremurător: singurul lucru care s-a schimbat la Bogdan Licu a fost înlocuirea funcţiei pentru care a candidat judecătorul Dragomir, cu funcţia pentru care a candidat Bogdan Licu!

Textul subliniat cu linie roşie la Bogdan Licu este copiat cuvînt cu cuvînt din Proiectul judecătorului Dragomir! Cu linie albastră este pasajul înlocuit, căci Licu candida pentru altă funcţie!

Complet de neînţeles este atitudinea procurorului Bogdan Licu, întrucît în spaţiul public se declanşase scandalul plagiatului lui Victor Ponta, iar în calitatea sa de Procuror General adjunct ar fi trebuit să ştie că plagiatul poate fi condamnat şi penal, fiind un furt intelectual!

BOGDAN LICU – pe lista doctoratelor plagiate sub coordonarea lui Gabriel Oprea

Anul trecut, mai exact pe 31 august 2015, acelaşi BOGDAN LICU a intrat pe lista deja celebrei Emilia Şercan, care a descoperit că a plagiat şi în Teza de doctorat, pe care a susţinut-o chiar cu plagiatorul Gabriel Oprea! Lucrarea din care a plagiat aparţine… judecătorului Cristi Danileţ!

Iată ce scria Emilia Şercan pe Hotnews: Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al României, este cel de-al treilea doctorand coordonat de profesorul universitar Gabriel Oprea suspect că şi-a plagiat teza de doctorat. În urma unei analize făcute asupra lucrării, au fost identificate sursele de provenienţă pentru mai bine de o jumătate din totalul celor 445 de pagini, conţinut copiat ad litteram fără a fi fost citat cu respectarea normelor naţionale şi internaţionale de citare în operele ştiinţifice. Bogdan Licu îl plagiază masiv pe judecătorul Cristi Danileţ, fostul său coleg din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM)”.

Iată şi cîteva exemple oferite de Emilia Şercan, devenită o adevărată spaimă a demnitarilor-plagiatori:

SOŢIA LUI BOGDAN LICU A APĂRUT ÎN SCANDALUL POSTURILOR DE PROFESOR LA SNSPA, ALĂTURI DE SOŢIA GENERALULUI COLDEA

Iar pentru a avea şi bomboana de pe colivă, reamintim că recent şi Monica Licu, soţia procurorului Bogdan Licu, care este angajată ca psiholog la SRI, fiind şi conferenţiar universitar la „Academia Naţională de Informaţii Mihai Viteazul”, a apărut pe lista soţiilor unor demnitari pentru care s-au scos cu dedicaţie posturi universitare la SNSPA! Monica Licu urma să participe la examen, pentru posturi diferite, alături de Dorina Ioana Coldea, soţia generalului Florian Coldea, adjunctul Şefului SRI!

Toate acestea ne fac să ne întrebăm dacă mai contează dosarul de cadre al celor care urmează să fie numiţi în funcţii atît de importante în instituţiile de stat! Este adevărat, Bogdan Licu deţine interimar funcţia de Procuror Genral, însă după 3 luni ar trebui să se întoarcă pe funcţia sa de Procuror General adjunct al României! Crede însă cineva că într-o asemenea funcţie poate sta o personaă dovedită ca dublu plagiator?


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.