Profitorii politici ai protestelor de stradă

Amploarea, auto-organizarea exemplară și originalitatea manifestațiilor de protest din ianuarie și februarie i-au luat prin surprindere pe români, dar și pe observatorii din străinătate ai vieții civice din țara noastră. Alți compatrioți, mai calculați din fire, și-au făcut planuri și încep să le pună în aplicare.

În „Ziarul Profit“, din Curtea de Argeș, a fost publicat un articol care înștiințează pe toată lumea că „un argeșean a înregistrat la OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci – n.r.) marca #Rezist și anunță lansarea partidului cu același nume“.

UNPR „rezistă“: la vremuri noi, tot noi

Patronul publicației „Ziarul Profit“ este Iulian Uță, fost șef al filialei Curtea de Argeș a Uniunii Naționale pentru Progresul României (UNPR). Sâmbătă, acesta a recunoscut că a înregistrat marca și logoul, răspunzând întrebărilor portalului stareapresei.ro. Totul ar fi pornit de la sugestia unui coleg de redacție al lui Uță de la „Ziarul Profit“, cetățean spaniol, de a înregistra marca #Rezist pentru a o folosi în denumirea unui nou ziar. După o cercetare la OSIM, Uță ar fi descoperit că marca era liberă, însă, ulterior, ar fi primit informații că PSD încearcă să o înregistreze. Atunci, el a decis să ocupe primul respectiva marcă. La sugestia aceluiași cetățean spaniol, pe nume Jafet Barreto, înregistrarea a fost extinsă și pe clasa de „politică“. Omul de afaceri se ferește să răspundă la întrebările care i s-au pus în aceste zile, neagă că ar fi apropiat de PMP, deși senatorul Robert Turcescu avea o contribuție cu articole de opinie la „Ziarul Profit“. În schimb, se laudă cu relația „cât de cât bună“ pe care o are cu secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu.

Dacian Cioloș o face pe nehotărâtul

Fostul prim-ministru tehnocrat Dacian Cioloș pare nerăbdător să intre în politică și a început să transmită deja mesaje în acest sens. Astfel, fiind întrebat de jurnaliști de la Europa FM dacă ia în calcul varianta unui nou partid politic, acesta declara, pe 18 februarie: „Mă gândesc şi la asta. Mă gândesc la toate soluţiile“. Se pare că, pentru moment, opțiunea privind fondarea unui nou partid politic coexistă, în mintea lui Dacian Cioloș, cu altele două: cea de a rămâne în afara partidelor și a încerca o contribuție la viața politică realizată în alt mod și cea de a intra într-un partid existent.

În ianuarie, Cioloș părea să prefere prima opțiune, anunțându-și intenția de a crea o asociație, pornind de la Platforma România 100, care să colaboreze cu USR și PNL. După ce conducerea PNL a dat semnale în mare parte negative privind o eventuală venire a lui Cioloș în partid, fostul premier are de ales între a se implica în USR și a-și face propriul partid. Activismul său pe rețelele de socializare și evidențierea ostentativă a „bunei guvernări“ din perioada executivului tehnocrat par să indice ultima variantă drept cea mai probabilă.

Protestează și oamenii de dreapta…

George Mioc, inginer și antreprenor român stabilit în 1976 în SUA, se descrie, pe propriul site, drept „un om de dreapta“, cu vederi conservatoare, care „nu a așteptat niciodată ajutor de la stat“.

În România, Mioc a fost prim-vicepreședinte al Partidului Noua Republică, înființat de Mihail Neamțu. În luna martie 2015, Mioc a preluat conducerea partidului după retragerea lui Neamțu din funcția de președinte, fiind înlocuit ulterior de Alin Bota. Tot în 2015, el lansa un apel pentru scoaterea României din „ghearele“ lui Victor Ponta, iar acum este un susținător vehement al manifestațiilor de stradă. De la debutul protestelor, este foarte activ pe rețelele de socializare, promovând sloganuri și puncte de vedere ale mișcării #rezist și oferindu-i acesteia „sfaturi prețioase“.

În comentariul publicat pe 5 februarie, Mioc califică acțiunile Guvernului drept „lovitură de stat“, cere lustrație pentru autorii acesteia, numește coaliția PSD – ALDE „grup infracțional organizat“, iar pe președintele PSD, Liviu Dragnea, „Scaraoțchi de Teleorman“. În ianuarie, George Mioc scria despre „teleormanizarea României“.

… și cei din stânga „democratică“

Mișcarea „Demos“ se autointitulează „platformă civico-politică pentru promovarea democrației și solidarității“ și se pregătește să se transforme în partid. De la debutul manifestațiilor de protest, Platforma a adoptat o atitudine critică față de inițiativele Guvernului. „Nu mai putem accepta ca viziunea stângii democratice să fie confiscată de către un partid corupt, care, prin practicile și discursul lui, nu doar că s-a autoizolat în cadrul social-democrației europene, dar riscă să ne izoleze și pe noi de Europa și de comunitatea democrațiilor“, se arată în manifestul „Da stângii democratice, nu PSD-ului“, publicat pe site-ul mișcării.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dan Nicu 44 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.