Program pilot pentru emiterea unui leu digital

bani-moneda-romania-inflatie

Banca Națională a României derulează un program pilot, dezvoltat într-un mediu închis de testare, pentru a obține o mai bună înțelegere a conceptelor referitoare la aspecte tehnice, de securitate și juridice, precum și a implicațiilor de politică referitoare la potențiala emitere a leului digital.

Mai multe detalii vor fi prezentate in premieră la Banking 4.0, conferință care va avea loc la începutul săptămânii viitoare și care va analiza oportunitățile oferite de tehnologia blockchain în noua economie web 3.0, atât pentru bănci si alti jucători instituționali, cât și pentru cetățean, totul din perspectiva serviciilor financiare și de plăți, anunță organizatorii conferinței, într-un comunicat.

În premieră, în cadrul conferinței se va desfăsura o competiție de proiecte care au la bază tehnologia blockchain. Cele mai relevante proiecte au fost selectate și un juriu international va determina care dintre ele este cel mai promițător.

În medie 69% dintre consumatori, atat din România cat și din țările din regiune, și-ar dori să poată transforma criptomonedele în cash la orice ATM, potrivit unei cercetări de piață realizate de iSenseSolutions la solicitarea NOCASH.

Studiul a fost realizat în randul consumatorilor din mediul urban, utilizatori de internet, cu vârste între 18 și 65 de ani, din sase piețe la nivel regional: Albania, Bulgaria, Croația, România, Serbia, Slovenia. Perioada de cercetare a fost între 6 și 19 mai, care a coincis cu intervalul în care pretul bitcoin a pierdut 27% din valoare, de la 40.000 dolari la sub 29.000 dolari.

Studiul a relevat ca se manifestă o popularitate crescuta a criptomonedelor în randul consumatorilor, întregistrând o notorietate de 93% in Romania, la un nivel relativ asemănător cu țările din regiune (Albania – 92%, Bulgaria – 95%, Croatia – 95%, Serbia – 93%, Slovenia – 95%).

Principala platformă de investiții în criptomonede folosită de consumatorii români și croați este Revolut (România – 44%, Croația – 42%), în timp ce celelalte țări din regiune preferă să investească prin platforme specializate, precum Crypto.com (Albania – 42%; Bulgaria – 46%) și Binance (Serbia- 38%, Slovenia – 32%).

Spre deosebire de celelalte țări din regiune, în România, YouTube-ul este principalul canal de informare (49%) în ceea ce priveste criptomonedele, după care urmează bloguri/ forumuri (45%) și rețelele sociale (37%). Pentru celelalte țări din studiu, principala sursă de informare este reprezentată de bloguri/forumuri (Albania – 40%, Bulgaria – 55%, Slovenia – 42%, Serbia – 61% si Croația – 57%), urmată fiind de informarea pe rețelele sociale (Albania – 74%, Bulgaria – 55%, Slovenia – 66%, Serbia – 56% si Croația – 50%).

În ceea ce priveste intenția de a investi în viitor in criptomonede, mai mult de jumătate dintre consumatorii slovaci care au auzit de criptomonede declară că sunt dispusi sa o facă (54%), urmați fiind de către cei din Serbia (48%), Croația (43%), Bulgaria (43%), Albania (41%), consumatorii români fiind cei mai puțin interesati de o viitoare investiție (39%).

Interesant este că aproape jumătate dintre cei care au auzit de criptomonede, atât din Romania, cât și din țările din regiune, consideră că acestea ar trebui acceptate în circuitul bancar (Romania- 41%, Albania – 56%, Bulgaria – 44%, Croația – 32%, Serbia – 48%, Slovenia – 50%).

Ca urmare a volatilității extrem de crescute a pietei cripto din ultima perioadă, se manifestă o intenție din partea consumatorilor de a apela la serviciile unui broker de criptomonede. Comparativ cu țările din regiune (România – 26%, Bulgaria – 28%, Croatia – 30%, Serbia – 33%, Slovenia – 25%), consumatorii albanezi sunt cei mai dispuși să apeleze la serviciile unui broker (39%).

Studiul a fost realizat pe un esantion de 2.821 respondenti (România: N=1010, Albania: N=287, Bulgaria: N=424, Croația: N=406, Serbia: N=468, Slovenia: N=226) cu varste cuprinse între 18-65 ani, din mediul urban, în perioada 6 – 19 mai.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

23 de Comentarii

  1. Teoremă: Criptoprostia nu are limite.
    Corolar: Numai un criptoprost ar putea contrazice teorema de mai sus..

  2. Digitalizarea este lantul prin care sunt legati oamenii in lagarul digital mondial !!!
    Disparitia banului fizic si trecerea la banul virtual reprezinta intrarea totala in lagarul digital mondial antihristic, antinational si antiuman, unde omul este controlat si manipulat ca un animal…ba mai mult este coborat mai jos decat animalele…este coborat alaturi se demoni in iad, pentru ca este spalat pe creier si i se sterge identitatea nationala, traditia, limba, familia, omenia…i se pierde SUFLETUL !!!
    Asta ne aduce „civilizatia” si „valorile” europene…occidentale…”o tara ca afara”…

  3. Khazarul Manole este Asasinul Economic al Romaniei !
    A functionat neintrerupt peste 30 de Ani ca Stapin Absolut al BNR sub Numele de Scena Mugur Isarescu, timp in care prin Inflatie si Deflatie a Devalizat tot ce era Profitabil in Economia Romaneasca si a Redus Populatia la o Masa Amorfa Pauperizata. Manole Trebuie Deportat in Desert la Dabuleni iar Maciucarul BNR, tovarasul Adrian Vasilescu sa-i care Apa cu Circa.
    DEPOOOOOORTAAAAAAAAAAARRRRRRREEEEEEEAAAAAAA!

  4. E un fals manevra cu cripto, nu cred ca in Romania sunt 50-55% care ar plati sau ar face ceva cu cripto. Mai curand ar face pe cripto, o spalare a prostiei cu ceea ce folosea la baut barbosul+ciolos: tratament unic si personalizat=urina.

  5. Și revin cu a doua teoremă:
    Ce-i în mână, atât cât e, nu-i minciună.
    Comentariu:
    Ori, tocmai acia se lovește.
    Mâine-poimâine, veți fi informați la cap că banul de hârtie și aurul deținut de prostime face rău la climă sau e cauza la pandemie.
    Cum personal mai dețin un franc aur mai vechi, sunt dispus oricând să le dau saurienilor care este, acest cocoșel personal ?.

  6. De mii de ani de cand exista civilizatia umana, moneda care reprezinta valoarea este cea in format fizic de aur, urmata de subdiviziuni din argint si cupru.
    Aceasta valoare a fost confiscata de bancherii evrei care traseaza politica mondiala de mai bine de 200 de ani, pentru a face loc banilor de hartie, care spre deosebire de valoarea reala, palpabila a monedei din aur, banul de hartie poate fi tiparit in nestire, speculand astfel valoarea reala prin inflatie. Din aceasta specula au castigat cei cu tiparnita de bani de hartie fara valoare, cumparand lucruri de valoare : pamant, aur, petrol gaze, energie…adica au acaparat resursele sub acoperirea „crizelor” provocate de ei : crize finaciare, politice, economice, militare, sanitare…
    Acaparand resursele, stapanii tiparnitelor de bani de hartie s-au facut stapani peste oameni,peste popoare !
    Oamenii sant dependenti de resurse, iar resursele fiind acaparate prin acest mecanism diabolic speculativ de corporatii, multinationalele si bancile patronate de sionistii iudeomasoni sub acoperirea „crizelor” mai sus amintite, stapanii tiparnitelor de bani de hartie, ii fac  dependenti de ei, de politica lor „corecta”, pe oameni, pe popoare…
    Ce vor face acesti indivizi diabolici care au gandit acest sistem avand in mana toate resursele? nici macar nu se vor mai osteni sa tipareasca banii de hartie in nestire, ci vor adauga zerouri in nestire printr-o simpla apasare pe tastatura, generand lagarul digital mondial astfel incat nimeni sa nu poata supravietui in afara acestui lagar pentru ca nu va mai avea acces la resurse, care au fost acaparate de iudeomasoni : privatizari, investitori liberalizari…economie de piata…stat minimal…”crize”…si ale abureli viclene…

    „OAMENII NU ACCEPTĂ SCHIMBAREA DECÂT ÎN NECESITATE ȘI VĂD NECESITATEA DOAR ÎN CONDIȚII DE CRIZĂ”!
    debitează Jean Monnet „parintele” fondator al babiloniei neomarxiste satanice UE ! (Mémoires,éditions Fayard,1976, p129
     

  7. Mosh Manole executa ce i se ordona, la fel ca si Johanis. A spus bine maestrul Ilie Serbanescu ca Romania este o colonie condusa de un guvernator.

  8. Cumpărați-vă cate o căsuță cu grădină cat mai mare la țară!
    Curand, între betoanele orașului va fi dezastru.

  9. Suteti tampiti rau de tot. O moneda trebuie sa aiba fiabilitate maxima. Daca se fac praf cativa sateliti, sau se intrerup cateva linii de comunicatii, sau se prabusesc cateva surse de alimentare cu energie electrica a serverelor va kkti pe monedele voastre digitale. Digitalizarea e buna atat cat timp functioneaza. Conducatorii cretini marseaza pe controlul total al populatiei, pe digitalizare tuturor activitatilor. Toate acestea folosesc servere gigantice care sunt uriase consumatoare de energie. Adaugati si transportul electric bazat pe baterii mare conssumator de energie electrica. Generalizarea lor va produce un colaps total datorita prabusirii in lant a sistemelor electrice. Nici o informatie nu va mai putea fi salvata. Astazi nu mai putem citi informatiile de pe vechile discuri floppy. Unele avarii sunt total distructive, distrugerea sistemelor digitale de comunicatii va fi in avalansa, in lant. Odata declansata avalansa vaa fi de neoprit. Nimeni nu va mai fi capabil sa refaca ceva. Inalta tehnologie esste spectaculoasa dar in acelasi timp foarte vulnerabila. Din pacate avem doar lideri tampiti, lacomi si fara prea multa carte, obisnuiti sa dea ordine tampite din burta fara fundamente stiintifice.

  10. Daca s-ar „transforma” in cash inseamna ca nu sint monede ci doar inregistrari digitalizate ale realitatii fizice, cu semnificatie contabila si fara valoare reala.

  11. @Fara alogeni paraziti in functii publice
    Ce spuneti dv demonstreaza clar de ce le sta Rusia in gat jeganilor, pentru ca Rusia are mari resurse la care jeganii jinduiesc de sute de ani. Acum Rusia vinde cu moneda reala acoperita de resurse, spre deosebire de monedele false ale occidentului care au masa monetara de cateva ori mai mare decat toate bunurile si serviciile existente pe piata.

  12. Cu programu’ ăsta la chilot se va întîmpla ce se întîmplă și cu cel din sistemu’ mediținal: „pică” de 5 ori în primele 8 ore ale zilei de muncă. Și cum doftorii muncesc „decît” 6 ore pe zi (de la 8 la 14, în teorie), sistemu’ informatik poate fi folosit efectiv „decît” 3-4 ore, în restu’ timpului în cabinete se așteaptă revenirea coneksiunii, ca la metrou’ lu’ Boc. Că dup’-amiaza nu mai „pică”, asta n-are importanță, oricum nu-i mai trăbă nimănui…

  13. Parca vad ca si salariile si pensiile vor fi curind tot „digitale” : cind veti dori sa le luati, patronul sau casa de pensii va vor arata degetul din mijloc ! …

  14. @Maxx
    Pentru scurta vreme da…ar fi o solutie…ca omul sa nu mai fie dependent de resursele acaparate de corporatiile multinationalele si bancile occidentului iudeomason…dar, pentru ca nelegiuitii au puterea politica vor gasi metode de constrangere…impozite mari…sau plandemii cum deja am experimentat… „crize” fabricate…diferite pretexte in numele „binelui” comun…
    Numai ca ei nu au Puterea lui Dumnezeu….ei se joaca de-a Dumnezeu, vor sa fie dumnezei in nebunia lor…dar vor fi maturati si judecati de Puterea lui Dumnezeu ca niste gunoaie ce sunt…

  15. Hai sictir, Manole! Când în anii ’90, Distinsa Ta soție tăia la fier vechi singura Întreprindere de producție din țară, ce avea contracte cu 130 de alte țări, ce ai făcut? Ți-ai încasat beneficiile și ai ajutat-o Ila contabilitate externe, n’așa? Suntem muuuuulti. Ghinionul tău, Manole: folosim banii de plastic! Inventați de tine, Manole! Se pot spala. Am experiență! Rezista și la 60 de grade, cu înălbitor! Hai sictir, Manole! Când ai fost Nașul, La Frunză, erai atât de Insignifiant! Și ce mult vorbeau tinerii de pe terasă! Ce așteptau să facă plata! Hai, Manole, meri la podgorie!

  16. invatati sa faceti ceva practic.
    altfel veti manca cripto, si va veti incalzi digital.

  17. Ii zice criptomoneda pentru ca, cu „leul digital” si in plus si cu introducerea euro, Romania si romanii vor ajunge definitiv pe locul X, parcela Y, in cripta …

  18. Dispariția banului fizic aduce sclavia moderna.Nu sant cuvintele lui,dar Dostoievski a spus-o.

  19. Domnul Manole are o vârstă și știe că de la o vârstă, mai mult digital.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.