Proiectul de modificare a Legii avocaturii, retrimis la comisie

Proiectul de modificare a Legii profesiei de avocat, criticat de DNA, care ofera imunitate avocatilor, în sensul în care procurorii nu au voie să ridice înscrisuri, să pună sub sechestru sau să dispună confiscarea comunicărilor scrise între client şi avocat, nici a calculatoarelor sau telefoanelor mobile aparţinând avocaţilor, a fost retrimis la Comisia Juridică, cu termen de trei săptămâni pentru un nou raport.

Proiectul se află pe ordinea de zi a şedinţei de plen şi urma să fie votat.
Deputatul PNL Victor Paul Dobre, a fost cel care a solicitat retrimiterea la comisie a controversatului proiect. De altfel, copresedintele PNL Alina Gorghiu, a declarat luni, ca proiectul este „o aberatie” si că trebuie ca acesta să fie întors la comisie.
Deputatul UDMR Mate Andras a criticat procedura de retrimiterea şi a afirmat că informaţiile potrivit cărora avocaţii ar urma să beneficieze de o superimunitate nu sunt adevărate.

„Au apărut în spatiul public o serie de informaţii incorecte în legătura cu legea avocaturii, pentru asta probabil se cere retrimiterea la comisie. Poate reuşesc să vă conving, în ciuda sarcinilor de partid date de anumiţi avocaţi care consideră că statul de drept constă în posibilitatea organelor de cercetare penală să intercepteze convorbirea telefonică dintre avocat şi client, adică acel procuror să ştie strategia de apărare pentru acel inculpat sau suspect. Mă întreb ce se va întâmpla dacă CEDO va condamna din nou România pe motiv că acea persoană, chiar daca ar fi condamnată, nu are posibilitatea la un proces echitabil, pentru că partea adversă, procurorul, va şti care e strategia de apărare”, a spus Mate Andras în plenul Camerei.

„O altă cerere a fost să nu existe onorarii minime (solicitarea Consiliului Concurenţei). V-aş ruga să vă uitaţi în legislaţia germană. Există onorarii minime. Aceste modificări au fost adoptate de Congresul avocaţilor, dar dacă vrem să facem un stat unde delaţiunea şi dreptul la apărare nu este respectat putem retrimite. Consecinţa este condamnarea României la CEDO şi mă întreb acum retoric, oare care ambasador îşi mai permite să spună Parlamentului României ce lege trebuie adoptată şi cum. Eu nu ştiu ca vreun ambasador al României să fi intervenit în actul legislativ şi să spună undeva ce act trebuie adoptat şi cum”, a mai spus deputatul UDMR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.