Există un precedent, care ar putea fi văzut ca model „de succces” al unui președinte independent, care a câștigat în mod neașteptat alegerile într-o republică semiprezidențială și a transferat puterea din mâinile politicienilor în cele ale poporului.
Politician tunisian, jurist și profesor asistent de drept, actualul președinte al Tunisiei, Kais Saied, a avut o ascensiune similară în 2019, când a candidat ca independent. El a atras rapid susținerea tunisienilor, când a promis reformarea sistemului politic, eradicarea corupției, egalitate în fața legii și independență economică. Popularitatea sa a crescut pe rețelele sociale pe ultima sută de metri a campaniei, susținută de câțiva influenceri inspirați de discursul său. A fost ales președinte al Tunisiei în octombrie 2019 cu aproape 73% din voturi și reales în octombrie 2024 cu peste 90% din voturi după ce a făcut câteva schimbări radicale.
Ascensiunea lui Călin Georgescu, marele câștigător al primului tur al alegerilor prezidențiale, a trezit din somn nu doar instituții de forță ale statului român – SRI, CSAT, Ministerul de Interne, Curtea Constituțională etc., ci și clasa politică instalată într-o confortabilă predictibilitate. Prin votul de la alegerile parlamentare din 1 decembrie românii și-au exercitat, din nou, dreptul de veto la adresa partidelor, pe care le-au adus în poziția de a-și calcula cu parcimonie procentele firave pe abacul electoral, pentru a obține o majoritate în forul legislativ.
Establishementul politic fierbe în puținele ore care au rămas până la votul din al doilea tur al prezidențialelor. Care ar putea arunca în aer, din nou, aritmetica alianțelor anunțate în această săptămână fierbinte. Retorica alarmistă, rapoartele SRI declasificate de CSAT, atacurile neîncetate la adresa lui Georgescu – toate par să îi consolideze popularitatea și să-l plaseze ca mare favorit pentru Cotroceni, chiar și în sondajele comandate de tabăra adversă.
Ne vom închina, din nou, la Porțile Occidentului sau ne vom negocia ferm, cu demnitate, poziția, așa cum a promis Călin Georgescu? Și cum ar putea un candidat independent, susținut masiv de populație, dar puțin sau deloc de partidele-stat ale ultimilor 34 de ani, să își țină promisiunea și să își pună în aplicare proiectul de țară?
Revin la principalele puncte ale proiectului politic expus, simplu și clar, într-un limbaj accesibil oricărui alegător, de Călin Georgescu în ultimele zile. În esență, el și-a construit discursul politic în jurul unor cuvinte-cheie: poporul român, demnitatea poporului român, prosperitate, suveranitate, pace, familie, Dumnezeu. El a afirmat că va guverna „nu cu partidele, ci cu poporul”, că România trebuie să fie în bune relații cu toate statele. De asemenea, a declarat că obiectivul său principal este asigurarea stabilității economice și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. O retorică similară a avut și președintele tunisian Kais Saied.
Principalele „ancore” ale proiectului de țară al lui Georgescu
- Modelul de organizare al țării propus oficial de Călin Georgescu este cel al unei „democrații participative”, lucru reluat și în cele mai recente declarații.
- „Eu vă repet încă odată articolul 80, președintele României reprezintă statul și este garantul independenței. Prin urmare, aici se se acoperă tot. Eu din punctul meu de vedere, mă interesează stabilitate economică”, a declarat candidatul în presă.
- „Eu nu pot să le spun partidelor politice ce ce să facă, dar sigur pot să le spun partidelor politice care sunt prioritățile României. Voi fi un președinte ultra-activ”, a declarat Călin Georgescu zilele trecute.
- România trebuie să devină un „jucător puternic” la nivel geostrategic, spune Georgescu, care a recunoscut public că este „ultra-pro-Trump” și că gândește „în același spirit pragmatic”.
- „Nu doresc să scot România din UE și NATO”, a precizat el, arătând că SUA sunt „cel mai important partener” pe care îl are România.
- România are nevoie de stabilitate, iar Călin Georgescu a promis, în ultimele sale declarații, că va aduce un „guvern stabil”.
- Numirile în funcțiile publice de top trebuie să fie bazate exclusiv pe competență și integritate, nu pe relații personale sau interese de grup. Georgescu spune că viziunea sa se aliniază unui principiu fundamental: profesionalismul trebuie să prevaleze în toate deciziile: „în societatea românească va conta ce știi, nu pe cine știi. Tot ce înseamnă sinecură și poziții bazate doar pe impostură și inconștiență se va termina,” a declarat el.
- De asemenea, propune o reformă a aplicării legii, cu respectarea demnității persoanelo, eliminând elementele de spectacol care afectează încrederea în instituțiile statului.
Modelul tunisian
Multe dintre aceste elemente – desigur, cele care se aplică situației și poziției geostrategice a României – se regăsesc în modul în care președintele tunisian Kais Saied și-a gestionat primul mandat, câștigându-l recent pe al doilea cu o majoritate zdrobitoare de voturi. Partidele corupte au pierdut masiv din puterea pe care o dețineau până atunci și au fost sancționate cu duritate, după ce președintele a adoptat o politică de toleranță zero la adresa corupției. S-ar putea replica un „model” similar de implementare a unui proiect de țară în România? Nu avem un răspuns, dar să urmărim cum a continuat acest predecent în Tunisia.
Când a preluat puterea, chiar înainte de anii Covid, indicatorii Tunisiei erau „pe roșu” de câțiva ani, ca o consecință a gestionării defectuoase a „deceniului negru” de democrație din 2011 până în 2021, după „primăvara arabă” tunisiană. Datoria publică externă a sărit de la 54% în 2011 – la peste 90% în 2018. Utilizarea împrumuturilor pe piețele financiare a devenit o necesitate pentru finanțarea unei treimi din bugetul statului, din care mai mult de 44% erau cheltuieli bugetare și cu bugetarii.
Kais Saied avea puterile limitate de Constituția din 2014 la: afaceri externe, apărare și garant al textului constituțional. La începutul mandatului a fost obligat să gestioneze o Adunare a Reprezentanților Poporului (instituție similară Parlamentului) paralizată de absența unei majorități, „mâncată” de alianțe nefirești, de răfuieli între deputați care s-au luptat inclusiv fizic, scrie lepoint.fr
Ca urmare, Kais Saied apelează la articolul 80 din Constituție care îi permite președintelui să „înghețe Parlamentul” în cazul unor „pericole iminente”. Pe 25 iulie 2021, Saed a accesat toate pârghiile puterii. A demis Parlamentul, a rescris Constituția, a desființat postul de prim-ministru. A conturat un sistem bicameral în care poporul să aibă dreptul de a-și demite oricând aleșii, guvernat de decret-lege pe care nimeni nu-l putea contesta, inclusiv Justiția. La 5 ianuarie 2022, justiția tunisiană a trimis în instanță 19 politicieni predominant de rang înalt pentru „fraude electorale”, printre care s-au numărat patru foști premieri, precum și fostul președinte Moncef Marzouki și șeful mișcării de partid Ennahda, Rachid Ghannouchi.
La 13 decembrie 2021, Saied a prelungit suspendarea parlamentului până la desfășurarea unor noi alegeri și a anunțat o consultare publică la nivel național (până la 20 martie 2022) pentru a aduna sugestii pentru reforme constituționale. Noua Constituție a fost adoptată după referendumul din 25 iulie 2022 cu 90% dintre voturi. Saied și-a declarat victoria și a promis că Tunisia va intra în noua fază după ce a obținut puterea sporită, continuând reformele și eliminând corupția din politică.
A urmat „falimentul” partidelor, prea fragile, cu un discurs politic perceput ca fals de populație și al unei societăți civile eterogene, scrie jeuneafrique.com.
Kais Saied a fost reales în octombrie 2024, cu peste 90% dintre voturi.
…pai cam asa se vor desfasura lucrurile si aici…prima data vor fi scosi din sistem sefii serviciilor si cei ai justitiei…de aici va incepe sfarsitul hotiei…
Eu il urmaresc de 10 ani, Dumneavoastra vorbiti de 2019! Domnul Calin Georgescu, sa-i scriu numele de fiecare data in intregime, pentru ca observ ca niste „unii” de se vad jurnalisti cu experienta, pishologi, sociologi etc. (si pe care i-am urmarit in plandemie pentru ca pareau ca tin cu Poporul, nu cu ceausescu si pesede, cum observ acum), cunoscatori de limbri straine, altfel, cu mari probleme de memorare a unui nume (!!!), cum spuneam: Domnul Calin Georgescu este activ de peste 15 ani si a fost invitat in Romania, sa vorbeasca despre Romania si cum vede renasterea romanilor in libertate, sub pavaza resurselor. Va sugerez sa cautati aceste colocvii si intruniri, ca le gasiti. Doar daca nu au fost scoase acum, de peste tot, pe motiv de „siguranta nationala”. Ca sa poti sa ingenunchezi trebuie intai sa nu cunosti adevarul si istoria. Vad ca l-au activat si pe teparul Sima (atat de mare este disperarea!), care latrraa a pustiu, fara probe, sa ne spuna el cine era DOMNUL CALIN GEORGESCU (pentru pesedistii mascati in patrioti). Stiti cum este? Un tepar, un plimbator al banilor altora, erijat in mare parerist, cand, stim cu totii (cei care avem intuitie si „vedem”), ca daca dai teapa sistemului NU ai cum sa scapi! Cu alte cuvinte cine l-a facut „scapat” sa traiasca in lux „intr-o tara ca afara”, il scoate la lattrat. La ordin baieti. Cam asta!
Nu numai sefii ci marea majoritate corupta de care cei corecti si integri din interior se vor delimita imediat. Ai sesizat perfect , aceasta este prima prioritate a lui Georgescu ca presedinte. Daca nu-i elimina rapid, il vor elimina aia pe el.
#șîeusunt”trădător”
Propaganda abjecta pentru o dictatura legionara promovata si intretinuta de clanuri interlope, in totala contradictie cu ce inchipuirile unui simpatizant.
Propaganda abjecta pentru o dictatura legionara promovata si intretinuta de clanuri interlope, in totala contradictie cu inchipuirile unui simpatizant.
America a fost construita prin coruptie. Coruptii construiau autostrazi, hoteluri, cartiere intregi de locuinte. Asta e coruptia care pune tara in miscare, primarii primesc spaga dar construiesc nu interzic. Problema e cand guvernul „necorupt” ia 12 miliarde din bugetul tarii si intr-o luna ii da pe arme pentru ca un ambasador „prieten” face lobby! De aici nu te alegi cu nimic! Si nici mscar nu avem banii astia ne imprumutam.
Călin Georgescu are un proiect de țară,dar Valerica Lăsconi are lozinci și „țîpuituri ca pe maidan”.
România nu trebuie să devină un maidan!
O introducere mai inepta era greu de imaginat chiar la un ghiol ban…Proiectantul de tari l-a copiat pe Lenin cu sloganul mincinos, „pace, paine si pamant”, ca si pe criminalul contra umanitatii Antonescu care-si zicea „CONDUCATORUL” si a desfiintat partidele!!!
Apropo, chiar aduce a tunisian…
America a fost construita prin coruptie, dar americanii erau liberi. Aveau dreptul de a alege daca vor sa foloseasca soselele sau prefera sa creasca vite. Toate tarile noi, au fost costruite prin coruptie. Toata istoria este corupta si sangeroasa. Nimic nu este uman in istoria omenirii. Batranul continent a fost contruit prin sangele popoarelor varsate in razboaiele imperialistilor. Cam asta. Luati la stiu istoria omenirii si nu intreba cum au facut primul milion. Si apropos, poate doriti sa spuneti ceva despre coruptia si talharia, crimaorganizata asupra Romaniei si saracirea romanilor care a avut loc dupa 1989? Curat-murdar, Nene Iancule, sa te uiti la coruptia americana si sa nu vezi parul din ochii tradatorilor din Romania. 35 de ani de tradare nationala si crima organizata!
Nu cred ca Georgescu s-a inspirat din ac caz, dar …..ne arata ca este posibil, iar scenaritele politicienilor sunt de frica scaunelor lor. Asta e clar. Toti pierd: atat politicienii cat si categoriile de forta favorizate in atatia ani pt a-i avea de partea lor.
O intrebare pe care mi-o pun: cum a reusit tunisianul sa faca atatea schimbari majore in legi, care urmau sa-l ajute in reconstructia tarii.
Tunisianul ala era cu legionarii,vedea extraterestri?
Bune incercarile acestea, se desfac tot felul de „conserve” cu termen expirat. Mai nou, provocatorii si propagandistii din cea.usism au devenit in limbajul corporatist influentzari. Un fel de zeitate care iti spune, nu-ti baga in traista ! Ocupatie bine platita in care nu ti se cere nici diploma de absolvire si nici cazier de puscarie. Mai nou este suficient sa ai un bronz de cuptor cu microunde.
Ăsta e proiect de țară conceput la Academia primară „Caprele Irinucai”
Tunisienii nu sunt mamaligari, asta-i mare diferenta.
In Romania, stat esuat, mafia nu va permite si nu va risca asa ceva.
Totul este calculat sa nu fie Georgescu.
Voturile din Romania nu prea conteaza, vor fabrica voturi false in diaspora si Moldova.
Problemele legate de Soros, lgbt, eticheta „colonie” sunt agende false, lansate de propaganda profitorilor, privilegiatilor si coruptilor, ca sa isi pastreze pozitiile dominante in ierahia sociala si privilegiile, si sa castige voturile credulilor care isi imagineaza ca Soros, la varsta pe care o are, nu doarme noaptea de grija vreunora(„progresisti”, „rezisti”, useristi etc) aflati la mii de km distanta si pe care nu-i cunoaste.
FELICITĂRI Autorului Radu Golban .
Excelent și oportun articol.
Mentineti-l pe PRIMA PAGINA
Nu e nevoie de salvatori, ci de constituție, legi solide și instituții funcționale. O reforma statului poate face multe pe termen lung, dar nu trebuie deturnată puterea poporului.
Sistemele cu salvator au dus dintotdeauna la tiranie.
În acest moment argumentațiile pro sau contra(pentru oricare dintre candidați) n-au nicio valoare, viiturul va stabili dacă alegerea a fost cea corectă. In topic: sunt două state cu statut distinct, fiecare pe alt continent motiv pentru care nu suportă comparații.
În acest moment argumentațiile pro sau contra(pentru oricare dintre candidați) n-au nicio valoare, viitorul va stabili dacă alegerea a fost cea corectă. In topic: sunt două state cu statut distinct, fiecare pe alt continent motiv pentru care nu suportă comparații.
Bravo Golbane, îndemni deschis la lovitură de stat! Altfel cum ar putea fi numit ce a făcut ăla în Tunisia. Ce să ne mai încurcăm cu pluripartidism, separația puterilor, etc. De fapt nici nu mai trebuie să organizăm alegeri. Alegem odată și mai alegem după ce pleacă cu picioarele înainte unsul lui Dumnezeu.Asta vrea prostimea, un tătuc care să aibă grijă de toate ca să nu-și mai bată ei capul. Libertatea e grea, cere responsabilitate, trebuie să ști ce faci cu viața ta. E mai bine să vină Gerogescu să-ți spună cum trebuie să trăiești și povești cum că lui Vlad Țepeș i se spunea Vlad Dracul pentru că îi era drag poporului de el. El habar nu are că Vlad Dracul a fost tatăl lui Vlad Țepeș.