Proporțiile dezastrului din învățământ

În ultimii doi ani multe sute de mii de copii nu au avut parte de o educație corespunzătoare, a admis ministrul Educației Sorin Cîmpeanu.

Cîmpeanu spune că este vorba de absența formării profesorilor, de absența tehnologiei, de absența posibilităților de verificare. „Sunt mult prea mulți. Prefer să insist pentru tot ce se poate face pentru a compensa într-o măsură cât mai mare acele pierderi. Astfel de pierderi sunt în orice sistem de educație, nu numai în România.Chiar și în cele mai avansate state”.

Ministrul spune că în perioada pandemiei inechitățile din eduație s-au amplificat. „Exista inechitate. Am spus că echitatea este principala problemă a sistemului de educație, nu neapărat performața și excelența. Acolo mai avem, dar echitatea este principala problemă. Pierderile sunt mari și foarte mari și sunt neuniform distribuite”.

Ministrul spune că sunt diferențe nu numai între regiuni, între școli sau între clase, ci și în interiorul aceleiași clase. „Mă refer la elevi care au avut acces diferențiat la resurse”.

Pe de altă parte Cîmpeanu spune că profesorii care au făcut eforturi și-au îmbunătățit competențele digitale în această perioadă, că elevii au făcut același lucru, și că responsabilii cu managementul de sistem din minister au învățat și sunt altfel decât erau în martie 2020. „Accesul la echipamente și conectivitatea sunt mai bune”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. Inegalitati vor fi meteu intre elevi. Unii de la natura sunt mai dotati, altii mai slabi.Unii iubesc scoala altii nu.Ministru de acum are o gandire colectivista, toti sunt buni de scoala. Cei care nu au dotarea de a face scoala, de la clsa a 9 a la o meserie.Lipseste o reforma adevarata in invatamant si avem numai carpeli. Ministrul de acum este cel mai bun peticar. Lipsesc cadre didactice, laboratoare, clase cu maxim 20 de elevi, dar avem inspectorate in 41 de judete, in loc pe 8 regiuni.Avem zeci de licee fara un bac si alte zeci de fabrici de diplome univ.si doctorate.

  2. dupa 35 de ani petrecuti in sua pot spune ca analfabetismul face o democratie puternica in sensul ca imbecilii voteaza conducatorii lor politici …fara sa aiba habar pe ce lume traiesc ..in romania cu 44 la suta analfabetism functional sintem pe drumul cel bun…romania are nevpoie de religie nu de educatie…oameni care sa creada nu sa gindeasca ….asa cum a spus mare prim ministru educatia si sanatatea nu-s prioritati….inarmarea cu armament american este…in sua sint 200 de milioane de analfabeti din 330….sintem pe drumul cel bun

  3. Parcă nu se vorbeşte deloc de învățămînt în documentele şi planurile NOM. Dacă-l desființează, cel puțin ca monopol de stat, ar fi unul din lucrurile bune ce se poate întîmpla omenirii.

  4. Solutia este :
    1. reducerea orei la maxim 25 minute.
    2. reducerea volumului de materie predata si asta inseamna alte nanuale unice pe tara. Mafia manualelor nu va fi deacord.
    3. Copilul va sta ca timp maxim 3 ore la scoala fara sa mai manance sendwicis in pauza cand folosirea mainilor pe mancare duce la inbolnaviri. Deasemenea se reduce mersul la toaleta si transmiterea bolii prin clanta de la usa si robinet.
    4. Invatamantul sa se faca doar de primavara pana toamna cu 1 luna vacanta pentru a sta cu ferestrele deschise pt aerisire.

  5. Cine e Câmpeanu să-și de-a cu părerea? Am uitat? Câmpeanu e cel care vrea ca studenții nevaccinați să vină la cursuri in combinezoane ori când astfel de indivizi conduc învățământul văi de copii noștrii și de viitorul lor.

  6. Păi mai contează ?? Poate ies din cei la care trebuie să le scuipi saliva in gură să știe vorbi, adică români veritabili. E pandemie bre, E cam la fel ca o stare de război. In astfel de condiții ingeheți anul școlar. Nu ai condiții nu faci școală,.. căci evident fabrici rebuturi umane..Acu cu doi ani scăpați, trecuți cu forcepsul, practic fără școală, ce faci in continuare ?? Ce viitor asiguri acestor nepregătiți, cu carențe grave. Căci prea puțini sunt autodidacți, silitori, curioși..

  7. „Bine” ca baga educatie sexuala in scoli. „Bine” ca in senat a fost adoptata o lege initiata de „salteluta”, care pedepseste sever profesorii ce „hartuiesc” elevi dar care nu zice nimica despre batjocorirea profesorilor. Societatea este ingropata si tinuta ocupata cu maruntisuri iar lucrurile cu adevarat importante sunt… „privatizate”, acaparate, selectate pentru „elite”.

  8. Doar constatari si concluzii! Dar nimic ca reforme in avantajul invatamantului si elevilor! Toti elevii sunt impedicati sa invete intrun cadru institutionalizat de javrele de lux politice. Dunt destule generatii care au fost sacrificate incat, copii nu mai pot avea incredere in institutiile statului si nici inviitor ca luminita de la capatul tunelului.

  9. Aceasta este „Romania Normalaaa” & „Romania Educataaa” a Marlanului de Sibiu ala care conduce Romania din coloana cu girofar spre si dinspre nevasta-sa.

  10. Ce școala,sparanghelul e baza.
    Țara,țara vrem sparanghelist,mulți a zis Merkel si Iohanis,Orbán,Anisiea s-au executat.
    Si urmașii lui EBA,au hotărât in numele copiilor lor ca este mai bine cu mintea odihnita,neuronul liniștit,decât folosit la ceva normal de toți copilașii din toată lumea si toate timpurile.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.