Protest la nivel european faţă de ACTA, posibila poliţie a internetului

O manifestaţie de amploare la nivel european este planificată sâmbătă pe reţelele de socializare împotriva acordului privind pirateria pe Internet, ACTA, semnat de ţările europene la sfârşitul lui ianuarie, relatează Radio Polonia, în pagina electronică.

În Polonia, protestul va avea loc în pieţele din Cracovia, Katowice, Leszno, Radom, Szczecin, Varşovia, Wroclaw şi Poznan.

Aproximativ 20.000 de persoane au afirmat că vor participa la manifestaţii în Germania, iar în România au promis să participe 30.000.

Protestele faţă de ACTA au continuat online, miercuri, în Polonia, cu un atac împotriva Ministerului Culturii.

Reprezentanţi din 22 de state membre UE au semnat, la sfârşitul lui ianuarie, la Tokyo, Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (ACTA), care nu va putea intra însă în vigoare fără aproarea Parlamentului European. Scopul acordului (între UE, SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud şi Elveţia) este, potrivit PE, acela de a consolida respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, inclusiv online, şi de a combate contrafacerea şi pirateria pentru bunuri precum haine de lux, muzică şi filme, însă acordul este contestat pe motiv că îngrădește libera exprimare, sporind controlul.

O petiţie împotriva Acordului Comercial împotriva Contrafacerii (ACTA) a adunat aproape doua milioane de semnături, iar sâmbătă, protestele împotriva acordului vor cuprinde întreaga Europă.

 Oficial, ACTA este un acord internaţional pentru depistarea produselor contrafăcute, aici intrând atât medicamentele conrafăcute, dar şi aşa-numita piraterie online, care violează drepturile de autor. În fapt, ACTA transformă furnizorii de internet într-o adevărată poliţie privată, care poate oricând să ofere autorităţilor datele personale ale unui utilizator de internet care ar fi atentat la drepturile de autor. Mai mult, în acest fel se poate deschide calea către o urmărire şi mai accentuată a activităţilor pe internet şi chiar incriminaea anumitor fapte, aşa cum o fac proiectele de lege SOPA si PIPA, temporar retrase din dezbaterea Congresului SUA.

În momentul în care UE a semnat acordul ACTA, raportorul din Parlamentul European pentru ACTA a demisionat. “Vreau să denunţ în cel mai puternic mod întregul proces care a dus la semnarea acestui acord: nu a fost deloc implicată societatea civilă, transparenţa a lipsit de la începutul negocierilor, nu au fost oferite explicaţii pentru amânarea semnării textului, au fost trecute cu vederea obiecţiile Parlamentului European. Vreau să atrag atenţia opiniei publice cu privire la această situaţie inacceptabilă. Nu voi lua parte la aceasta mascaradă”, a spus eurodeputatul francez Kader Arif.

 Însa nu toate statelel membre UE au semnat ACTA. Germania, Olanda, Slovacia, Cipru şi Estonia au amânat acest lucru. Premierul polonez Donald Tusk a retras din parlament acordul care urma să fie aprobat, în urma protestelor societăţii civile. România a semnat acordul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.