Senatori americani amenință CPI în speța Gaza

Un grup de 12 senatori republicani americani a trimis o scrisoare procurorului-șef al Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, la 24 aprilie, amenințând cu repercusiuni dacă instanța va emite mandate de arestare împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu și a altor oficiali, potrivit unui raport al organizației de presă Zeteo, preluat de Jurist.org .

Senatorii au afirmat că CPI urmărește să pedepsească „acțiunile legitime de autoapărare”, citând raportul lui Khan despre „cruzimea calculată” la care a asistat în urma atacului din 7 octombrie precizând că nu găsesc „nicio echivalență morală între terorismul Hamas și răspunsul justificat al Israelului”. Aceștia au susținut că mandatele de arestare „ar alinia CPI cu cel mai mare stat sponsor al terorismului”.
Semnatarii au declarat că vor considera orice mandat emis ca fiind „nu numai o amenințare la adresa suveranității Israelului, ci și a suveranității Statelor Unite”. Aceștia amenință că dacă „Luați în vizor Israelul și noi vă vom lua în vizor pe voi” și afirmă că orice acțiune ulterioară va „pune capăt întregului sprijin american pentru CPI” și „îi va interzice [lui Khan] și familiilor sale accesul în Statele Unite”. Scrisoarea se încheie: „Ați fost avertizați”.
Scrisoarea a fost semnată de liderul minorității din Senat, Mitch McConnell din Kentucky, precum și de senatorii Tom Cotton din Arkansas, Marsha Blackburn din Tennessee, Katie Boyd Britt din Alabama, Ted Budd din Carolina de Nord, Kevin Cramer din Dakota de Nord, Ted Cruz din Texas, Bill Hagerty din Tennessee, Pete Ricketts din Nebraska, Marco Rubio și Rick Scott din Florida și Tim Scott din South Carolina.
O declarație a Parchetului CPI, emisă vineri, a menționat că există un „interes public semnificativ” în legătură cu cazurile actuale și a încurajat dialogul, dar a avertizat împotriva persoanelor care amenință cu represalii împotriva oricăror acțiuni ale instanței, ceea ce este interzis în conformitate cu articolul 70 din Statutul de la Roma.
SUA nu sunt parte la Statutul de la Roma și nu recunosc jurisdicția CPI asupra teritoriilor palestiniene, pe care instanța afirmă că o are. Scrisoarea a subliniat, de asemenea, Legea privind protecția membrilor serviciilor americane, care interzice guvernelor federale, de stat și locale să ajute CPI și îl autorizează pe președintele SUA „să folosească toate mijloacele necesare și adecvate pentru a obține eliberarea” oricărei „persoane din SUA” sau a oricărui aliat deținut de CPI.
Ca răspuns la publicarea scrisorii, reprezentantul permanent al Canadei la Națiunile Unite, Bob Rae, a afirmat că „CPI trebuie să își poată face treaba fără a fi intimidată”. Biroul senatorului Cotton a confirmat luni autenticitatea scrisorii pentru JURIST într-o comunicare separată.
CPI poate urmări în justiție persoane pentru presupuse crime de război, crime împotriva umanității și genocid. În prezent, Israelul se confruntă cu acuzații de genocid aduse de Africa de Sud la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), care este separată, și care a impus măsuri provizorii în cadrul ofensivei israeliene din Gaza.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1097 Articole
Author

28 de Comentarii

 1. Să le între-n cap BINE ălora de la CPI:
  AU VOIE SĂ LATRE DOAR LA Ruși, măR🤣g
  ●}RumburKK- Cititoru de Clasici Ruși pe nemâncate, nerăsuflate, nedormite. NOPȚI ÎN ȘIR ! -RumburKK{●

 2. (editat) se amestecă în treburile justiției, cum se poate asta,auzi tupeu la ei,

 3. Hai să facem și noi scrisoare pentru acest form internațional evreiesc…subiectul scrisorii…Mutul a încălcat drepturile românilor din Ukraina!…

 4. Lumea priveste ca proasta ce se intimplă in Gaza si se minunează: ca zici Putinyahu, ca zici Netanyahu,acelasi drac cu multe fețe

 5. Exterminare zeci de mii de femei si copii legitima aparare. Criticarea actiunilor lui Netanuahu antisemitism.
  Terorismul in legitima aparare.
  CPI poate sa aresteze pe cine vrea pe Putin daca sunt dintre cei „rai”, ce si cat este ceva rau, ce si cat timp este bun in funtie de interesul jandarmului mondial.

  Ca si prin alte vremuri
  Istoria o scriu invingatorii genocidul cum arme atomice este eliberare.

  UE cu adevarat independenta si in putere cum se face Macron ca viseaza, rducea pana la a ingheta de la bun inceput relatiile cu Israelul, la nevoie chiar cu SUA. Dar UE nu exista, nefiind condusa de europeni, condusa de globalisti, Macron si Scholz fac gargara europeana. Singura mare putere europeana care a mai ramas este Rusia. Bun sau rea. Iar la fel cat, cand binele si raul variaza, reciproca aplicata pe la Israel, China, Rusia, Iran etc functie de suceli si rasuceli de culise.

 6. Santaj la ” mama-mare” !!!!!!???????Cum adica sa-l inculpe pe ” urmasul” lui Moise ?

 7. Niste c care nu vad genocidul care se intampla in Fasia Gaza, unde peste 65000 de palestinieni nevinovati au fost ucisi, dintre care foarte multi copii.
  CPI ar trebui sa emita mandate de arestare nu numai pentru conducerea Israelului ci si pentru cea a SUA , care sunt parte in conflict si au aceleasi responsabilitati in uciderea palestinienilor.

 8. Șantaj și intimidare, infracțiuni practicate la vedere fara nicio problema. Totul pentru haos și ucidere in masa pentru acaparări de teritorii.

 9. [Parca vad ca si acest comentariu nu va trece de cenzura, din cauza ca nu-i lauda pe palestinieni sau nu le deplange soarta]
  Dupa CPI, Netanyahu ar fi trebuit sa nu intreprinda nimic in Fasia Gaza, ca astfel tovii din HAMAS sa stea in continuare linistiti.
  Populatia aceea civila ,,nevinovata” din Gaza este insa vinovata. Parintii, cele cate 4 neveste, copiii, fratii si surorile celor din HAMAS ar fi trebuit sa-i tempereze pe criminali ca sa nu mai comita incursiuni, crime, atacuri cu rachete, tuneluri, bombe. Acestia dimpotriva, i-au incurajat si pupat pe cei din HAMAS, cand au sosit ca niste eroi, plini de sange si cu ostatici capturati.
  Ma indoiesc ca asa ceva ar fi fost apreciat in Romania si in orice stat civilizat. Sa-l pupi pe fi-tu ca a venit acasa cu un ostatic de 2 ani, cu un mos de 83 de ani si cu doua fete capturate dupa ce le-au ucis parintii???!!!
  [KktkuMotz: sef Stat Major la GarZile de paZit vacile CAP-ului, cititor pasionat de Capra cu 3 Iezi]

 10. Un regim favorizat sa fie deaspra legii de singura putere ce se lupta pentru dominatia asupr lumii.

  Cu ce e mai buna acea putere fata de altele cu aceleasi pretentii.

 11. Nascuti prin MINCIUNI SI CRIME, americanii atata stiu. MINT pe tema curtii penale, dar o ameninta cu uciderea atunci cand laudata curte se atinge de ei.

 12. Ar fi bine dacă ar avea aceeași inițiativă viguroasă și la stoparea genocidului împotriva palestinienilor. Altfel, vorbim despre dublu standard.

 13. Adica….traducere : „bai goimilor este dictatura noastra kazara, sa va fie clar la toti” !

 14. Johannis a fost chemat la ordin ca sa predea un complex „patriot” către evreii din Ucraina! Se va executa contra unei șepci cu Bideu! Oricum armata română în întreaga istorie a fost cu izmenele rupte-n cur! Noroc de dragostea lui Macrou fata de Maia devocika! Vive la France!

 15. Mitch McConnell din Kentucky, precum și de senatorii Tom Cotton din Arkansas, Marsha Blackburn din Tennessee, Katie Boyd Britt din Alabama, Ted Budd din Carolina de Nord, Kevin Cramer din Dakota de Nord, Ted Cruz din Texas, Bill Hagerty din Tennessee, Pete Ricketts din Nebraska, Marco Rubio și Rick Scott din Florida și Tim Scott din South Carolina. Fosti Rabinsohn, Kahane, Leibovici, Grunberg, Goldenstein, Cohen, Finkelstein, Shapiro, Blumenfeld, Zuckerman, Strulovici si Moishe. Asa niste republicani ce sunt ei!

 16. Ei, parca ar fi prima oara cand americanii dau ordine justitiei !!
  Va reamintesc ca TPI sub conducerea lui Carla del Ponte a vrut sa acuze americani ptr crime de razboi.
  Pozitia politica a SUA exprimata de presedinte a fost: „sa fim seriosi”
  Si del Ponte a devenit serioasa si a anchetat doar combatanti locali nu si agresorii din NATO.

 17. Ana Pauker shi cu Dej baga spaima in burghezi, ascutzind lupta de clasa. Se pare ca sunt urmashii unora ce au fost prin Romania, precum neica Madoff. La Biblie se spune ca cu mana voastra v-o coace-tzi, pentru ca totul este programat pe calculator. Deci semitzii, precum Abel shi Cain, se iubesc nevoie mare, oare…
  O zi buna.
  Con
  P.S. De ce mai avem ONU, CPI shi alte organizatzii, cand ashtia saboteaza omenirea.

 18. „Senatori americani amenință CPI”

  Cum este sa ameninti pe cineva care nu exista pentru tine ? Mijto, e ca la Simion !

 19. Un act de o obraznicie fara precedent in relatiile internationale. Senatorii americani traiesc in alta lume, in care se cred zei olimpieni, deasupra muritorilor de rand. Niste sclifositi corupti temeinic, cel mai adesea datori vanduti „sponsorilor” care le finanteaza campaniile electorale. Aici e si secretul iubirii fata de Israel, respectiv banii manipulati de oamenii lor. Democratia americana se transforma intr-un soi de imperiu al secretomaniei si actiunilor oculte, cu reguli proprii, un imperiu rupt de realitate si de pulimea transformata in masa de manevra spalata pe creier. Chiar cred astia ca toti sunt slugile lor?

 20. Pacat ca Mihai Soare nu pune si clipul cu purtatorul de cuvant de la Departamentul de Stat american care spune ca e in afara jurisdictiei CPI sa investigheze crimele de razboi si genocidul din Gaza, dar ca SUA colaboreaza indeaproape cu CPI in privinta Sudanului, Siriei, Ucrainei… ipocrizie maxima. In primul rand ca licuricii nu recunosc CPI, dar se folosesc de ea cand vine vorba sa atace alte state unde au interese. In rromania, daca 10 senatori semnau o hartie de genul asta la adresa DNA, sarea de cur MJ, CSM, ICCJ, DNA si le faceau dosar in secunda 2 pentru amenintari/santaj la adresa „magistratilor”, la adresa „independentei justitiei” si alte gargare din astea

 21. Justitia reformata condusa de binom cum functiona. Cate multinationale a cercetat sa mai si condamne vreun american sau vestic sef mare de corporatie. Binomul functiona la ordine corect politice pe romani ii aresta si tinea cu probe contrafacute sau inexistente martori la secret si alte binomisme inventate de unchiul si matusa de peste balta.
  SInguri isi demoleaza asa zisa lor justitie.

 22. Judecătorii CPI ,CRIME ÎMPOTRIVA UMANITĂȚII, LAGARE NAZISTE, ARESTAȚI ȘI CONDAMNAȚI CU DETENȚIE PE VIAȚĂ.

 23. Ce dovadă mai bună are nevoie lumea că SUA nu este stat de drept și că ar trebui să fie suspendată din procesul de decizie aferent tuturor organizațiilor internaționale care se ocupă cu dreptul internațional?

 24. B. N. sa curete 100% Israelul si multe procente de devalorizare a economiei mondiale vor fi in siguranta.
  sper sa starpesti toti teroristii si sa integrezi toti refugiatii in cartiere israeliene! (nu faci asta demonstrezi genocid,faci asta demonstrezi democratie,civilizatie).

 25. SUA crime împotriva umanității începând cu invazia, cotropirea, jefuirea și exterminarea populației indigene din America,ce continuă la nesfârșit,mult mai grave în timpul celui de-al doilea război mondial și după, în special în timpul războiului rece, apoi după căderea comunismului, desființarea Tratatului de la Varșovia, dezmembrarea URSS etc.

 26. Mutati CPI si ONU inapoi in Elvetia. De ce trebuie sa fie in Amerlocia ? Sa faca sluj amerlocilor ?Daca nu vreti intr-o tara neutra – la 4 ani sa se mute la Beijing , dupa alti 4 la Singapore , la New Delhi , Riadh, Moscova, etc.sa vedem cum e sa comande si altii….

 27. Rauvoitorule de bine, da, astia cred ca toti sunt slugile lor. Numai ca oricfe treaba are o limita si rusii impreuna cu chinezii au inceput sa le taie din coarne. Hegemonia americanilor va disparea curind, spre binele umanitatii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.