Protest spontan la Regia de Transport în Comun din Constanţa

Transportul în comun a fost paralizat în municipiul Constanţa după ce, miercuri dimineaţă, circa 200 de şoferi ai Regiei Autonome de Transport în Comun (RATC) au declanşat o grevă spontană şi nu au mai plecat pe trasee, autobuzele rămânând parcate în curtea instituţiei.

Principala nemulţumire a protestatarilor o reprezintă salariile mici pe care aceştia le primesc, de circa 1.100 de lei net pe lună, salarii nemajorate în ultimii ani.

Potrivit liderului de sindicat de la RATC, Timur Ibram, citat de Agerpres, protestatarii nu vor să renunţe la acţiunea de protest până când reprezentanţii regiei nu îi vor asigura că le vor majora salariile, sindicalistul precizând totodată că şi-a prezentat demisia din funcţie la solicitarea protestatarilor.

„Salariile sunt îngheţate de trei-patru ani şi nu s-au mai acordat nici tichete de masă sau alte prime. Situaţia financiară a regiei nu a mai permis asta”, a declarat Ibram, precizând că există o datorie neachitată de peste 13 milioane de lei a Casei Judeţene de Pensii către RATC, „sumă care reprezintă contravaloarea abonamentelor gratuite acordate persoanelor deportate politic sau strămutate şi care trebuie suportată de respectiva instituţie”.

Conform liderului de sindicat, Primăria Constanţa nu are datorii către RATC, administraţia locală achitând contravaloarea abonamentelor oferite gratuit pensionarilor.

Directorul RATC Constanţa, Ovidiu Tănase, afirmă că acţiunea de protest a şoferilor ar fi ilegală şi susţine că încercările de a purta un dialog cu protestatarii au fost zadarnice până în prezent.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.