Proteste violente în Iran după execuțiile din Arabia Saudită (Foto)

Execuția clericului șiit Nimr Baqer al-Nimr de către Arabia Saudită a generat proteste violente în Iran. Ambasada Arabiei Saudite la Teheran și Consulatul saudit de la Mashhad, al doilea oraș ca populație din Iran, au fost atacate, sâmbătă seara în semn de protest față de faptul că șeicul șiit saudit, cunoscut oponent al dinastiei sunnite care conduce Arabia Saudită, și alte 46 de persoane au fost executate.

Manifestanții au aruncat cu cocteiluri Molotov.

Protestatarii iranieni au pătruns în clădirea Ambasadei Arabiei Saudite de la Teheran şi au distrus tot ce au întâlnit în cale, fiind evacuați de poliție.

Și Consulatul saudit din Mashhad a fost incendiat de protestatari.

Regimul șiit de la Teheran avertizase anterior că Arabia Saudită, majoritar sunită, va plăti scump pentru execuția șeicului.

O nouă manifestație de protest este programată duminică la Teheran.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat duminică că „mâna divină” va răzbuna executarea clericul șiit Nimr Baqer al-Nimr în Arabia Saudită, transmite AFP.

Pe de altă parte, președintele Iranului Hassan Rohani a calificat duminică drept „total nejustificabile” atacurile comise sâmbătă asupra ambasadei Arabiei Saudite la Teheran și a consulatului saudit din Machhad.

„Acțiunea condusă de un grup de extremiști ieri seară la Teheran și la Machhad (…) împotriva ambasadei și consulatului Arabiei Saudite, care trebuie să fie din punct de vedere legal și religios sub protecția republicii islamice, este complet nejustificabilă”, a declarat Rohani, citat de agenția oficială Irna. De asemenea, președintele iranian a condamnat executarea liderului religios șiit, șeicul saudit Nimr Baqer al-Nimr, aflată la originea acestor violențe.

Rohani a cerut „ministrului de interne să conlucreze cu puterea judiciară și cu ministrul informațiilor pentru a-i identifica pe agresori și a-i aduce în fața justiției, pentru a se pune capăt acestor acțiuni hidoase și pentru ca securitatea reprezentanțelor diplomatice să fie asigurată”.

Arabia Saudită a executat sâmbătă 47 de persoane acuzate de terorism, printre care șeicul șiit Nimr al-Nimr, provocând indignare în lumea șiită și mai ales în Iran, care a avertizat Riadul că „va plăti scump” această moarte.

Șeicul Al-Nimr, în vârstă de 56 de ani, a fost condamnat la moarte în octombrie 2014 pentru „port de arme” şi „lipsă de obedienţă faţă de suveran” de un tribunal din Riad. A fost arestat în iulie 2012. A fost unul dintre principalii opozanţi ai conducerii saudite din oraşul Qatif, pledând în repetate rânduri pentru alegeri libere.

Şiiţii şi suniţii reprezintă cele două ramuri principale ale Islamului. Suniţii constituie majoritatea, aproximativ 85% din lumea musulmană, şi sunt răspândiţi din Africa de Nord până în Asia. Singura ţară în care şiiţii sunt majoritari este Iranul (care subventionează comunităţile siite din afara ţării), notează site-ul resurseislamice.wordpress.com. De asemenea, există populaţii numeroase de şiiţi în Irak, Arabia Saudită, Pakistan, Afghanistan şi India. În Arabia Saudită, marea majoritate a cetățenilor sunt musulmani suniți.


Embedded image permalink
Embedded image permalink
Embedded image permalink
Embedded image permalink


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.