Protestul diasporei – războiul între tabere

Protestul diasporei din 10 august a împărțit societatea în mai multe tabere care se acuză reciproc de manipulare, dezinformare, trucare de imagini şi neasumarea responsabilității. Ministrul de Interne vorbește public despre un raport pe care nu vrea să-l dezvăluie, opoziția vrea sesiune parlamentară extraordinară, iar guvernanții spun că șeful statului incită poporul la violență. Acuzații din toate părțile curg astăzi mai ales pe rețelele de socializare.

La Parchetul Militar București s-au înregistrat până acum 351 de plângeri împotriva jandarmilor. Procurorii militari au audiat 127 de persoane. Deși aflat în concediu, procurorul general, Augustin Lazăr, s-a întors la serviciu pentru a coordona ancheta. Comandantul forțelor de ordine care au acționat la protest, maiorul Laurențiu Cazan, afirma că aproximativ 1.000 de jandarmi au acționat în Piața Victoriei și a precizat că au fost solicitate întăriri și din alte regiuni ale țării.

Raportul secret al MAI

Despre persoanele care au incitat la violență la protestul din Piața Victoriei, ministrul de Interne spune că „au fost deschise 21 de dosare penale. Sunt cercetate 20 de persoane. Trei au fost arestate, iar două puse sub control judiciar. Poliţia şi Jandarmeria vă asigur că au lucrat în toate aceste zile pentru identificarea persoanelor violente, însă au avut la dispoziţie doar două zile“.

După mai bine de o săptămână de la manifestație, ministrul de Interne cere scuze, însă îi acuză pe protestatari că nu s-au delimitat de persoanele care au provocat incidente și vorbește despre un raport al MAI care însă nu poate fi făcut public. Mai mult, Carmen Dan a mai afirmat că doar în 5 cazuri forțele de ordine sunt susceptibile că ar fi comis violențe.

Până acum, Jandarmeria a identificat sute de persoane care au comis violenţe. Ele se află acum în proces de identificare. A fost începută o verificare internă şi au fost identificate 5 fapte de comitere a unor abuzuri împotriva unor persoane care nu au comis violenţe. Aceste cercetări vor continua şi vom transmite Parchetului toate datele obţinute. Nu a existat un organizator care să-şi asume responsabilitatea legală. Legea reglementează şi adunările publice spontane, dar nu am fost într-o astfel de situaţie. Acest protest a fost anunţat în spaţiul public şi în mass-media. Acest raport are 90 de file şi e clasificat secret de serviciu. Natura clasificată este dată de faptul că informaţii date vizează date solicitate unor instituţii“, a spus Carmen Dan.

Ministrul a mai vorbit despre constituirea unei comisii de anchetă în instituția pe care o conduce, a afirmat că au existat persoane ce aveau pregătire paramilitară și a adus acuze serviciilor de informații că nu au oferit date în acest sens. „Eu nu am avut informaţii că cei care au organizat acest gen de acţiuni au pregătire paramilitară sau sunt specializaţi în genul acesta de acţiuni, de violenţe. Însă nu am putut să nu constat, din detaliile raportului, că a existat un mod organizat de acţiune“, a mai declarat Carmen Dan.

PSD nu vrea sesiune extraordinară

Partidele din opoziție, USR, PNL și PMP, au cerut convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare în această săptămână, care să analizeze incidentele din 10 august, și dezbaterea unei moțiuni simple împotriva ministrului de Interne. Solicitarea a fost semnată de 100 de deputați ai opoziției.

Vicepreședintele Camerei Deputaților Carmen Mihălceanu a respins solicitarea opoziției din motive tehnice. „Aceasta, potrivit articolului 72 din Regulament, ar fi trebuit să fie însoțită de un proiect de hotărâre prin care să specificăm denumirea comisiilor de anchetă, obiectivele acesteia. Nu mai spun că sunt și de natură tehnică anumite inadvertențe, începând cu tabelele de care s-a făcut mișto, într-adevăr, în Biroul Permanent. Dar e o chestiune care, din câte îmi amintesc eu, fiind în Parlamentul României de atâta vreme, a fost respectată, adică acel cap de tabel la care noi am ținut și s-a făcut de fiecare dată. Mă rog, poate părea o chestiune neserioasă, dar în realitate nu este, este tot o procedură pe care trebuie să o respectăm.“ Aceasta a mai contestat și semnăturile deputaților.

USR a cerut și declasificarea raportului prezentat de ministrul de Interne, amenințând că în caz contrar va ataca refuzul acestuia în instanță.

Opoziția vrea anchetarea ministrului de Interne

Declarațiile ministrului de Interne au stârnit indignarea opoziției. Carmen Dan fost acuzată de denaturarea adevărului și s-a cerut audierea sa în comisiile parlamentare, dar și demisia din fruntea MAI. „Conferinţa de presă susţinută de ministrul de Interne, Carmen Dan, mă pune în situaţia de a cere răspicat demisia de urgenţă din înalta funcţie de stat. Cu un tupeu specific regimurilor totalitare, Carmen Dan anunţă cu emfază constituirea unei comisii de anchetă la nivel ministerial. Stimată doamnă, cum probabil ştiţi, există o clară incompatibilitate între prezenţa dumneavoastră activă la reprimarea mitingului din 10 august şi intenţia de a coordona activitatea acestei comisii! Aţi comandat acţiunile represive, de o violenţă ieşită din comun, iar acum doriţi să vă erijaţi în judecător. Raportaţi-i prietenului dumneavoastră Liviu Dragnea că este timpul să vă găsească înlocuitor, dumneavoastră vă aflaţi sub incidenţa Codului penal! (…) Raportul mincinos de 90 de pagini prezentat în aceste zile demonstrează că, pe lângă incompetenţă, suferiţi şi de un evoluat spirit de eludare a adevărului! Culmea cinismului aţi atins-o, doamnă, în momentul în care aţi afirmat că miile de persoane participante la manifestaţie, care au avut de suportat cruzimea jandarmilor, se fac vinovate de nedelimitarea de aşa-zişii protestatari violenţi. Nu poate fi trecută cu vederea minciuna prin care aţi dorit să oferiţi un cadru legal acţiunii de reprimare în forţă, afumând că un procuror militar a supervizat acţiunile din Piaţa Victoriei, afirmaţie infirmată de Parchetul Militar. Deşi minţiţi cu neruşinare că nu v-aţi aşteptat la violenţe, aţi adus jandarmi din 5 judeţe înarmaţi cu muniţie de război. Vă rugăm să ne răspundeţi cine a informat Jandarmeria că va fi lovitură de stat. (…) Cum mai poate privi cineva cu încredere activitatea dumneavoastră, când minţiţi cu atâta dezinvoltură? În acest context, deloc fericit pentru România, nu-mi rămâne decât să cer la modul imperativ demisia ministrului de Interne şi anchetarea sa atât pentru violenţele comandate direct din fotoliul de ministru, cât şi pentru distrugerea imaginii României în preajma preluării preşedinţiei UE“, a spus vicepreşedintele PMP Doru Coliu.

Deputatul PNL Robert Sighiartău afirmă că opoziția va depune eforturi pentru a se afla adevărul despre incidentele de la mitingul diasporei și acuză puterea că dezinformează populația. „Adevărul trebuie aflat până la capăt. După ce regimul Dragnea a dat cu gaze împotriva românilor nevinovaţi, acum dă cu minciuni şi dezinformări neruşinate. După ciomăgeala fizică a manifestanţilor paşnici, a venit ciomăgeala adevărului, a evidenţei şi a bunului-simţ. După ce au dispărut din spaţiul public în urma reprimării brutale a manifestaţiei de protest din 10 august, tartorii din PSD – ALDE au trimis la înaintare câţiva trepăduşi care fac declaraţii după principiul «hoţul strigă hoţii». Mai au puţin şi vor fi în stare să mintă cu seninătate că preşedintele Iohannis şi opoziţia ar fi reprimat manifestaţia din 10 august sau chiar să debiteze că manifestanţii, altminteri paşnici, s-ar fi lovit şi gazat singuri. La câte minciuni apocaliptice au spus, sunt capabili de orice alte scenarii ale dezinformării“, a afirmat secretarul general al PNL.

Plângere penală împotriva șefului statului

Președintele Klaus Iohannis este acuzat că a incitat la ură și discriminare împotriva PSD. Deputatul Liviu Pleșoianu a depus o plângere penală împotriva acestuia, afirmând că acțiunile șefului statului din ultimii doi ani au dus la manifestările violente de la protestul din 10 august. „Toate aceste declaraţii şi activităţi au culminat cu declanşarea manifestărilor violente ale unor indivizi (neidentificaţi încă în totalitate la această dată), ce s-au derulat în data de 10 august 2018 în Piaţa Victoriei, activităţi care au avut ca scop declarat înlăturarea din funcţie a Guvernului României, legitim învestit. Acestea s-au derulat pe fondul de instigare la ură, derulat în mod constant de numitul Iohannis, începând cu anul 2016, anul în care partidele de guvernământ au câştigat alegerile parlamentare în mod legitim şi au format un guvern. Acest tip de activitate a fost derulat de acelaşi preşedinte chiar şi anterior acestui moment, cu real succes politic, atunci când, pe fondul manifestaţiilor determinate de tragedia de la Colectiv, actualul preşedinte a solicitat şi obţinut demisia Guvernului din acel moment şi şi-a desemnat un «guvern al sau», nerezultat din alegeri, aspect care rezultă chiar din declaraţia sa publică: «A trebuit să moară oameni, ca acest guvern să plece».“

Încercare de răsturnare violentă a puterii politice”

Europarlamentarul PSD Gabriela Zoană crede că opoziția este în spatele mișcării #rezist și că mitingul din 10 august a reprezentat o încercare de răsturnare a Guvernului. „Ceea ce a încercat să facă în data de 10 august opoziţia din România, ascunzându-se după mişcări precum #rezist şi după vocea unor influenceri din online, organizând aşa-numitul protest al diasporei, mişcare la care au participat câteva mii de români care lucrează în afara graniţelor ţării şi câteva mii de români care constituie masa de manevră a opoziţiei la fiecare încercare de a dărâma Guvernul, se numeşte încercare de răsturnare violentă şi nedemocratică a puterii politice“, a transmis aceasta într-un comunicat.

Mai mulți reprezentanți ai României la Bruxelles acuză opoziția și pe șeful statului că afectează imaginea României în străinătate și susțin că acțiunile Jandarmeriei au fost legale.

A trecut deja o săptămână de la protestele din 10 august şi speram că liderii opoziţiei, în frunte cu preşedintele României, vor înţelege că România are nevoie de un climat de linişte şi de stabilitate pentru a se pregăti şi a face faţă tuturor provocărilor generate de iminenţa preluării de către ţara noastră a preşedinţiei Consiliului UE. Din păcate, am constat cu dezamăgire că, după alimentarea şi încurajarea unei atitudini conflictuale, a limbajului obscen şi a acţiunilor violente în locul unui apel firesc la calm şi cumpătare, urmate de condamnarea în cor de către Iohannis, Orban şi Barna a Jandarmeriei Române, instituţie a statului responsabilă de asigurarea liniştii şi ordinii publice, aceştia au trecut la o nouă etapă, şi anume manipularea grosolană a adevărului despre ceea ce s-a petrecut în acea noapte, precum şi dezinformarea partenerilor externi şi alimentarea unei campanii negative atât în presa naţională aservită, cât şi cea internaţională“, a scris eurodeputatul PSD Claudia Ţapardel pe pagina sa de Facebook.

Intervenția președintelui Klaus Iohannis din seara de 10 august l-a determinat și pe europarlamentarul PSD Dan Nica să îl acuze pe șeful statului de incitare la violență. „Încă din seara protestelor, preşedintele Iohannis a lansat o serie de acuzaţii dure la adresa Jandarmeriei, în lipsa oricăror dovezi şi informaţii operative. Acest fapt denotă rea-voinţă şi dorinţa evidentă de a stimula şi mai mult violenţele existente. Ca şi Băsescu, Iohannis nu este interesat de stingerea conflictelor din societatea românească, ci, dimpotrivă, de escaladarea lor pentru câştiguri electorale. Toate acestea, în tandem cu un aparat de propagandă agresiv, finanţat din surse obscure. Cred că s-au depăşit nişte limite democratice în acest război politic şi consider necesară înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă, care să aducă lumină pe scena publică.“

Acuzații de manipulare a opiniei publice, prin apariția de imagini trucate, ar fi avut drept scop denigrarea forțelor de ordine. „Există posibilitatea ca o serie de imagini care au apărut public să fie trucate, în sensul că au fost preluate de la alte manifestări de acest tip. Este foarte greu să faci o analiză şi să vezi care imagini sunt de la mitingul de la Bucureşti, care de la Paris sau de la Hamburg. Reacţia jandarmilor este una în conformitate cu legea. De altfel, lacrimogene s-au folosit şi la alte proteste şi putem cita numeroase proteste în state civilizate, Franţa, Germania, Statele Unite, care nu au antrenat o reacţie atât de violentă, pentru că mie mi s-a părut că a încerca să implici până şi ONU în cercetarea faptelor de la Bucureşti înseamnă o supradimensionare a realităţii. Eu nu spun şi nu am să spun niciodată că cine a greşit şi a fost excesiv nu trebuie să răspundă, dar cred că în ultimele zile se încearcă conturarea unei imagini de exces a Jandarmeriei. Din punctul meu de vedere, lucrurile nu stau aşa“, a declarat eurodeputatul ALDE Norica Nicolai.

Vicepreședintele Parlamentului European, eurodeputatul PSD Ioan Mircea Pașcu, propune un proiect de lege care să prevadă amenzi mari pentru ultraj. „Cum arătam, în Franţa amenda este de 15.000 euro, iar termenul de închisoare, de 12 luni, pentru ultragierea unui agent. Poate introduce cineva repede, la începutul sesiunii parlamentare din toamna asta, un asemenea text (sumele pot fi calculate, desigur, în lei), ca să existe mai multă claritate la «protestele viitoare», că aşa sugerează chiar unii dintre adepţii protestelor!?“

Încercarea de a înlătura actuala guvernare este adevăratul motiv al manifestațiilor de stradă, crede și eurodeputatul PSD Răzvan Popa. „Consider că tentativele de manipulare şi informaţiile false aruncate pe piaţă cu privire la evenimentele de la proteste, dar şi încurajarea mişcărilor de stradă de către liderii opoziţiei, au drept obiectiv blocarea şi îndepărtarea unei guvernări performante. Realitatea este că rezultatele economice obţinute şi măsurile luate în timpul acestei guvernări construiesc premisele clare pentru o menţinere a PSD la guvernare şi după 2020. Stimularea violenţelor, lansarea de informaţii false menite a discredita instituţiile, tentativele clare de manipulare a realităţii sunt, de fapt, eforturi îndreptate doar către acest obiectiv“, arăta într-un mesaj pe Facebook.

Oare ăştia au tras gaze iritante pe nas?“

Criticile aduse de mai mulți europarlamentari președintelui Klaus Iohannis pe tema protestului diasporei au provocat reacția deputatului PNL Florin Roman, care a postat pe Facebook un mesaj virulent la adresa acestora. „Pupincurism, slugărnicie, analfabetism funcţional! Cam astea sunt cuvintele care îmi vin spontan, când mă gândesc la declaraţiile dinozaurilor politici care se înghesuie să-l atace pe preşedintele Iohannis şi pe protestatarii din 10 august. Totul pentru a-i face pe plac condamnatului Liviu Dragnea. În această postare o să mă refer la europarlamentarii PSD şi ALDE, care din spatele unor venituri de peste 20.000 euro şi probabil din vacanţe luxoase, spurcă cu mânie proletară preşedintele şi poporul gazat. Mai întâi a fost Grapini de la ALDE, pe care eu o încadrez la analfabetism funcţional. Prea rupe limba romană în două, ca să o bănuiesc de inteligenţă. A urmat apoi Norica Nicolai, care vede în românii bătuţi «poze trucate». Aici e vorba de pupincurism, cred eu, dar şi de probleme de vedere… grave, grave de tot. Nu s-a lăsat mai prejos nici Mircea Paşcu, un dinozaur politic roşu. El vrea amenzi de 15.000 euro pentru protestatari, cu gândul că tot romanul care munceşte în străinătate adună 20.000 euro ca el. Ultimul pe listă, cu voia dvs, un alt dinozaur politic şi, spune brokerul Sima, un şpăgar, Dan Nica, care vrea comisie de anchetă pentru preşedinte. Oare ăştia au tras tot gaze iritante pe nas? Ce îi împinge pe aceşti slugoi, pupincuristi politici, dinozauri politici să iasă la atac şi să pupe picioarele lui Dragnea? Un singur lucru: locul pe liste la viitoarele europarlamentare şi teama că vor pierde cei 20.000 euro lunar! Oare românii bătuţi şi care au inhalat gaze îi vor uita?“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

13 Comentarii

 1. Epoca mitingurilor neasumate si privatizarea pietelor publice trebuie sa ia sfarsit! Cum trebuie sa ia sfarsit si excesul de violenta! Un om care ridica mainile nu poate fi.lovit! Anchetele impotriva jandarmilor care au comis astfel de gesturi vor.contribui la introducerea in pregatirea jandarmilor a unor cursuri cu tema *drepturile omului*

  • Dar daca ridica mainile imediat dupa ce a aruncat cu un pietroi? Asa s-a procedat.

  • da asa fac astia.
   dau cu piatra si apoi ridica mainile sau cum fac hotii inainte de furt, spun un doamne ajuta!

 2. Coruptia este cea care divizeaza societate, pentru simplul fapt ca nu pot fi uniti contribuabilii cu hotii care le jefuiesc munca si contributiile la buget. Hotii si cu victimele nu au cum sa fie uniti. Eliminati coruptia si oamenii vor fi uniti. Nu poti unii zebrele cu hienele, sau caii cu lupii.

  • lele rebeca,

   sti cati dintre protestatari sunt contribuabili?

  • @onucontribuicuni8mic
   Contribuabili sunt aia de la care furi tu si complicii tai.

  • Contribuabili sunt si aia de la care Iohannis a furat 2 case.

 3. Societatea nu este divizata, din contra in anul Centenar, Diaspora s-a unit cu romanii din tara, fiecare roman avand cel putin o ruda apropiata plecata in strainatate. Divizate sunt PSDragnea si institututiile de forta din subordinea guvernului de analfabeti PSDragnea care se intrec in minciuni in incercarea de a-si acoperi urmele fata de violeentele impotriva tuturor romanilor: diasporeni, bucuresteni si din restul tarii, comise pe 10 august. Cerintele opozitiei sunt legale si juste, guvernul si ministrii sai auobligatia sa raspunda in fata Parlamehtului pentru faptele lor!

  • Si eu am vreo 5-6 rude plecate in strainatate SI NICI UNA nu sustine USR-ul sau PNL-ul. Analfabet esti tu, ca speli WC-uri la multinationale si nu esti in stare sa legi doua cuvinte fara sa comiti un agramatism sau sa injuri pe cineva. La protest au fost forte putini diasporeni. Majoritatea au fost taranoi nespalati din provincie, ca animalul ala care a furat pistolul de la jandarmerita aia. Pe scurt si pe limbajul tau: M**E IOHANNIS SI CELOR CARE-L MAI SUSTIN!

 4. Nu este opozitia. Ei sunt doar papusi. Vinovati sunt : Soros(cu o.n.g.-urile si Iohanis),PPE-ul (Germania, Ungaria,Austria)si serviciile de spionaj ale acestora BND si DGSE. Ce vor ei : cale „deschisa” pentru multinationale fara taxe si fara restrictii de exploatare a resurselor Romaniei! Sunt obiectivele… Fundatiei Pentru o Societate „Deschisa” a lui Soros !

 5. in finalul articolului se vorbeste de o amenda de zeci de mii de euro, iar autorul este revoltat de marimea sumei, omitand un adevar spus de cineva la TV care afirma ca exista o lege in care pedeapsa este in jur de 25 de ani sau pe viata, nu ma pricep la legi, dar cred ca o suma in euro in loc de ani este o alternativa buna, daca cineva ar cunoaste acea lege si ar cere aplicarea ei…poate s-ar lamuri si ideea de lege…

 6. De aparitia acestor tabere intre romani vinovatul principal este PSD.El a impartit tara asta in grupari si tabere care se cearta ,se bat si se urasc intre ele.Metoda comunista cu dezbina si apoi stapineste ,le-a reusit celor din PSD.
  Din pacate romanii inca nu si-au dat seama si au cazut in plasa acestui partid comunist .

  • Teodorescu: nu am avut carnet PCR si daca privesc cele doua orientari de la putere si din opozitie, constat ca in ultimii 29 de ani, PSD a avut un limbaj decent, iar opozitia, CDR cu acele doamne mai mult femei, sa spunem active ca sa ma fiu politicos, cu marinarul si trena lui de oameni minunati care zilnic ne invata ca noi suntem incapabili sa gandim si el/ei stiu ce-i mai bine pt. noi si toata aceasta lume a revoltei, nu vad ce rau au facut PSD? ura afecteaza inima si…v-asi recomanda o carte de la Curtea veche, a carui continut poate si titlu suna cam „Bucura-te/multumeste-te cu ceea ce ai” in popor se spune”nemultumitului i se ia darul”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.