PSD amendează legea offshore în sensul dorit de petrolişti

Transgaz

Două amendamente importante introduse la legea offshore, aflată în comisiile din Senat la reexaminare, introduse chiar de un senator PSD, garantează companiilor petroliere că nu va creşte taxarea gazului extras din Marea Neagră pe toată durata exploatării, iar cheltuielile de explorare de miliarde de euro vor fi scăzute din impozitul pe care firmele îl vot datora . Acestea erau principalele solicitări ale companiilor petroliere înainte de a lua decizia finală de investiţie în Marea Neagră, scriu jurnaliștii de la site-ul e-nergia.ro.

“VI-valoarea cumulată a investiţiilor în segmentul upstream, înregistrată în evidenţa contabilă potrivit reglementărilor legale în vigoare, de la intrarea în vigoare a prezentei legi până în luna pentru care se calculează impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore inclusiv, precum şi valoarea cheltuielilor aferente investiţiilor din programele de lucrări realizate şi raportate către ANRM în baza acordurilor petroliere, care au fost înregistrate în evidenţa contabilă până la data intrării în vigoare a prezentei legi, din care se scade valoarea cumulată a impozitelor asupra veniturilor offshore calculate, dar nedatorate până în luna respectivă în urma aplicării deducerii pentru investiţii. În scopul determinării impozitului datorat în fiecare perioadă de referinţă, investiţiile pot fi deduse în limta impozitului calculat” se arată în amendamentul introdus.

Amendamentul uşurează substanţial povara fiscalîă a companiilor, care îşi pot deduce astfel cheltuielile totale de explorare de la plata impozitului suplimentar introdus prin această lege şi, teoretic, simplifică lucrurile în decizia de a se scoate gazele. În cel mai improtant perimetru din Marea Neagră, Neptun Deep, ExxonMobil şi OMV Petrom au investit deja în explorare circa 1,5 miliarde de euro, iar, potrivit unor voci din industrie, Exxon şi Petrom ar urma să mai cheltuiască undeva la 4 miliarde de dolari pe lângă sumele investite deja, înainte să expoateze gazul. Iar nivelul celor trei blocuri acum aflate în explorare în Marea Neagră se vorbeşte despre o sumă totală de circa 6 miliarde investiţii.Aceste sume vor fi desuse din impozitul suplimentar, nou introdus în lege.

Amendamentul a fost introdus de senatorul PSD Marian Gheorghe, preşedintele Comisiei pentru energie, infrastructură ernergetică şi resurse minerale.

Citește articolul integral AICI

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

11 Comentarii

  1. „cheltuielile de explorare de miliarde de euro vor fi scăzute din impozitul pe care firmele îl vor datora”
    N-aveam niciun dubiu că legea întoarsă de plăvan în Parlament nu va suferi modificări în favoarea găzarilor!
    Cum poate statul român să cuantifice cheltuielile de explorare ale găzarilor? N-are cum. Trebuie să-i creadă pe cuvânt pe găzari. N-am niciun dubiu că găzarii vor pretinde că au avut cheltuieli de explorare mai mari decât a avut NASA de la înființare până în prezent!
    „nu va creşte taxarea gazului extras din Marea Neagră pe toată durata exploatării”
    Cum poate să anticipeze statul român că prețul de referință al gazului nu poate fi de 20 ori mai mare peste 5 ani de zile! Corect ar fi ca statul român să ajusteze taxarea după o perioadă de timp stabilită, să zicem o dată la 5 ani, în funcție de niște criterii obiective!

  2. Tradare de tara facuta pentru spaga, denumita lobby cand o iau si serviciile.

  3. Eu cred ca cheltuielile firmelor sunt mult umflate. Cu ce se alege Romania din aceasta proasta afacere? Cu firimituri! Si aceasta din cauza vanzatorilor-tradatori.Nu avem tehnologia sa scoatem gaze din mare? Dar pe cele de pe uscat de ce le-au vandut pe nimic catre OMV? Ne-a obligat UE? Sa iasa Nastase sa spuna public aceasta minciuna! Toate contractele au clauze de confidentialitate? Sa nu stie romanul cum a fost jefuit!

    • Scumpo, înstrăinarea Petrom a fost clauză de preaderare! Nu vindeam Petrom, nu pupam UE! Ăsta este prețul. UE versus colonie!

  4. Deci strainii vor continua sa plateasca putin catre statul roman, iar ei se vor bucura de profituri uriase. Dragnea si-a negociat eliberarea, libertatea lui este mai de pret fata de bunastarea poporului roman. De la revolutie tot asa a fost. Sunt curios cum este in alte tari, ar trebui ca guvernantii nostri sa se inspire din alte state.

  5. De ce s-a batut Dragnea sa ramana la butoane? Nastase si-a tras in conturi 1 miliard de dolari de la OMW , Dragnea ia si el miliardul de la EXXON , si apoi sta linistit. Cei 4 asasini Firea , Stanescu , Negoita si Tutuianu au ratat, deci ce a zis Dragnea este adevarat.Ce mandra este Irinuca.O bombonica de fata.Ii ia nenea o casa la Nisa.

  6. Altfel ii beleau americanii! Acum gata, cu procese, condamnari etc. Se vor putea razbuna viitorii tortionari, in viitorul apropiat, si pe buna dreptate, pe actualii tortionari, cu voie de la stapani. Voie platita gras, ca si pana acum. Se intrevad belele pe capul lui Johannis, Lulutza, anumiti generali, procurori sefi si judecatori, ziaristi, #rezistenti mercenerari si agenti… Sa vedem!

  7. Tradarea psd-ului in frunte cu Dragnea este chiar si mai periculoasa deoarece daca firmele isi vor deduce cheltuielile din impozit e probabil ca diferentele usor de presupus ca vor depasi impozitul si atunci se pune intrebarea cine le va suporta, ia ghiciti…. Exact !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.