Rachete intercontinentale sau negocieri?

Reacția inițială a președintelui Vladimir Putin la realegerea lui Donald Trump a fost deschiderea pentru negocieri în vederea încetării războiului din Ucraina, informează Reuters. Putin ”vede contururile unui acord de pace”, spun cinci surse apropiate de Kremlin, citate de Reuters. Putin este deschis unui dialog despre încetarea focului cu Donald Trump, însă nu va renunța la teritoriile din estul Ucrainei – regiunile Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson.

Foarte important pentru Rusia va fi ca Ucraina să renunțe la ambițiile aderării la NATO. The Wall Street Journal a scris, luna aceasta, despre opțiunile lui Trump în ce privește războiul din Ucraina, iar toate variantele implicau înghețarea războiului, lucru care, din perspectiva Kievului, înseamnă ”cimentarea acaparării a 20% din teritoriul Ucrainei”. În plus, planul lui Trump mai prevede suspendarea procesului de aderare la NATO pentru următorii 20 de ani.

Acum, Reuters scrie că, ”cinci actuali și foști oficiali ruși spun că Kremlinul ar putea fi de a cord cu înghețarea conflictului de-a lungul liniei de contact actuale”. Se pare că Rusia nu este foarte interesată de o încetare pe termen scurt a focului, temându-se că astfel Ucraina va avea răgaz pentru a se reînarma. În plus, Putin a declarat că, ”dacă nu există neutralitate, este greu să ne imaginăm o relație de bună vecinătate între Rusia și Ucraina”. ”De ce? Pentru că asta ar însemna că Ucraina va fi mereu folosită ca o unealtă a altor puteri, în detrimentul intereselor Federației Ruse”.

”Putin a declarat că înghețarea conflictului nu va funcționa.”, a spus purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov. ”Iar autorizarea loviturilor asupra Rusiei cu rachete cu rază lungă este o escaladare foarte periculoasă din partea SUA”.

Relatarea Reuters mai arată că ”Rusia nu va tolera aderarea Ucrainei la NATO și nici prezența trupelor NATO pe teritoriul Ucrainei, însă este deschisă să discute despre garanțiile de Securitate pentru Kiev, spune cei cinci foști și actuali oficiali de la Kremlin. Alte concesii pe care Ucraina ar putea fi obligată să le facă sunt limitarea dimensiunii armatei ucrainene și garanții împotriva restricționării folosirii limbii ruse în Ucraina”.

Cel mai probabil, garanțiile de securitate pentru Ucraina vor fi oferite de cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate ONU: SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franța.

Unul dintre oficialii ruși citați de Reuters prezintă un element fundamental al înțelegerii privind Ucraina, un element de care atârnă soarta negocierilor: ”Întrebarea este cum să evităm încheierea unui acord care, într-o zi, să atragă Occidentul într-o confruntare directă”.

Informațiile oferite de Reuters fac parte din același registru cu informațiile venite din Israel, cum că guvernul Netanyahu ar fi pregătit pentru un acord de încetare a ostilităților în Liban imediat ce Donald Trump va prelua mandatul, pentru a unge rotițele cooperării cu noua administrație a SUA. În cazul Israelului, se pune însă întrebarea dacă această cooperare cu SUA nu va presupune susținerea americană într-un război cu potențial devastator cu Iranul.

Însă, până la inaugurarea mandatului lui Trump mai sunt săptămâni bune, iar administrația Biden a autorizat folosirea rachetelor cu raza lungă de către regimul de la Kiev, pentru a lovi Rusia. Există însă limitări, iar ucrainenii nu sunt mulțumiți. Kiev Post citează un cetățean din Kiev: ”Rachetele americane vor putea fi folosite doar miercuri, după ploaie, când încep să zboare porcii”. Pe 20 noiembrie, președintele Volodimir Zelenski a respins o bună parte din condițiile Rusiei, așa cum au fost ele relatate de Reuters: ”Nu ne vom opri până când nu vom alunga ultimul soldat rus de pe teritoriul nostru – cel definit de frontierele de după căderea URSS, în 1991”.

 

La o zi după ce Reuters a publicat materialul în care oficiali anonimi de la Kremlin vorbeau despre deschiderea Rusiei pentru negocieri, a venit lovitura rusă asupra orașului ucrainean Dnipro, pentru care, potrivit autorităților ucrainene, a fost folosită pentru prima dată o rachetă balistică intercontinentală, cu mai multe focoase. Racheta Rubej RS26 are o rază de circa 7000 de km, poate lovi orice capitală europeana, dar nu este considerată cu adevărat o racheta intercontinentală. Ea poate transporta ogive nucleare. În atacul de joi, racheta a transportat încărcături convenționale.

”Folosirea acestor rachete sau a unor rachete cu adevărat intercontinentale într-un rol convențional nu are sens, pentru că au o precizie mică, iar costul este foarte mare”, spune Pavel Podvig, cercetător la Institutul Națiunilor Unite pentru Cercetare în Dezarmare. ”Însă această lovitură poate avea valoarea unui semnal”, spune Podvig.

Malcolm Davies, analist la Australian Strategic Policy Institute, a spus pentru CNN că lovitura cu o rachetă intercontinentală asupra Ucrainei este un mesaj pentru susținătorii vestici ai Kievului. El arată că escaladările din această săptămână, inclusiv autorizarea de către SUA a folosirii rachetelor cu rază lungă americane împotriva Rusiei și decizia similară a Londrei și Parisului, au dus la această ripostă a Moscovei.

La începutul acestei săptămâni, Vladimir Putin a coborât pragul folosirii armelor nucleare, modificând doctrina nucleară a Rusiei. ”Este limpede. Rușii au scos focoasele nucleare de pe o racheta intercontinentală și au lansat-o inertă sau cu un anumit exploziv convențional. Asta înseamnă că vor să transmită un mesaj. Ei spun Vestului «Uite, folosirea rachetelor StormShadow și ATACMS poate fi o provocare pentru interesele critice ale Rusiei». Și astfel rușii au încercat să intimideze Vestul, pentru a opri folosirea acestor arme”.

Recomanda 15

41 de Comentarii

  1. ”Putin a declarat că înghețarea conflictului nu va funcționa.”

    Nici pe asta nu-l credeti ?

  2. lol… Reuters in sus, Reuters in jos… citati din visele umede ale MI6-ului britanic. WaPo e CIAPost, NYT e ziaru de casa al FBI/State Department, W(hore) Street Journal, Bloomberg, Financial Times, toate ziarele cu „Insider” sunt ale lu’ BlackRock, si saliveaza a razboaie oriunde, de 30 de ani traiesc numai din propagarea de razboi

  3. Un reprezentant al Comandamentului Strategic al Pentagonului (STRATCOM), Thomas Buchanan, a spus că Statele Unite ar tolera pe deplin un schimb de lovituri nucleare dacă Statele Unite își păstrează o parte din arsenalul pentru a descuraja și mai mult adversarii.

  4. Din titlu suntem anuntati ca vom fi supusi unui tir de mistificari cel Putin de calibrul rachetelor intercontinentale…Doar Imperiul colonial bolsevic URSS are voie sa primeasca sisteme de rachete si drone pe filiera BRICS/Noul Comintern de la Coreea de Nord, China, Iran si Turcia, nu si STATUL SUVERAN Ucraina care nu face parte din nicio organizatie militara care SA O APERE EFECTIV!!! Bolsevicilor
    nu le trece prin cap sa puna macar acum, dupa trei ani, problema trimiterii de TRUPE ONU/Castile albastre…Ei stiu cine a fost legendat
    in fruntea ONU si de aceea evita aceasta abordare…

  5. S-a dezumflat si gogoasa cu balistica intercontinentala, s-a dezmintit oficial dinspe nato, ukracii sunt uimitori in materie de propaganda mincinoasa…

  6. @ Ghro, o mică completare, decît: americanii au poreclit de mult timp ziarele, Washington Post – Washington Compost și New York Times – New York Crimes. Americanii știu de ce.

  7. Ca sa existe o pace durabila in estul Europei, in Ucraina trebuie efectuat un referendum, in fiecare regiune, fiecare raion, in care oamenii sa aleaga sub ce drapel isi doreste sa ramana. Atunci vor disparea toate problemele de minoritati, dispute teritoriale si sunt sanse ca Ucraina sa devina un stat de marimea Moldovei sau sa dispara complet

  8. Lucan. După câte au făcut rușii in Ucraina tu ce crezi că vor vota? Până și în Kursk tot rușii jefuiesc .

  9. Senilul Bideu nu se lasă până nu incepe un război mondial! Și nervii lui Putin pot sa cedeze!

  10. vezi ca ți se taie rația de mâine că esti phrost.

  11. Moscova are „dreptul” pt ca asa vor muschii lor, ca nu le pasa de nimic si pentru ca li se permite. Singurele tari cu care Putin nu-si permite nimic si e ca un catelus sunt tarile conduse de dictatori care nu-i permit sa faca pe smecherul cu ei

  12. a scos de la naftalina acele rachete, saracul planetei, ca sa isi arate muschii. ce trist pe aceasta planeta. a scazut PIB ul Rusiei cu 17% ca a folosit acea racheta mega scumpa. as spune multe cuvinte urate dar nu vreau sa fiu blocat. zilele lui putinica sunt numarate..ma opresc aici ca iar scriu chestii si sunt blocat….multa sanatate putin, sper sa nu ajungi sa cazi de la et 13.

  13. @Dm-cine te-a întrebat de sănătate ciolavek?In primul rand ,ai citit vreun ziar de care pomenești?

  14. hrusciov n-a murit, e impaiat la kremlin si da din clanta… e mirobolant ce poate vota lumea ca si lideri… casele regale, asemenea… stau cuminti la umbra si se fac ca ploua…

    sa fie haos si anarhie pentru ca acest sistem sa moara!!!

  15. DEMENTA propagandei „marxist-globalista” americană de azi,care visează un război direct cu Rusia,va arunca omenirea în Apocalipsa Nucleară !.
    Vin Sărbătorile de Crăciun și „globaliștii” provoacă un conflict mondial cu sprijin NATO!.

  16. se pare ca nu exista suficienta constiinta pentru a putea evolua. atunci se va face pe calea cea mai grea…calea pe care sistemul a creat-o si care ii va aduce sfirsitul inevitabil!

  17. Sa fie intercontinentale. De ce sa fie razboaie mondiale doar in Europa? Ceilalti care promoveaza razboaiele, tusesc daca sunt si ei spulberati de un razboi la ei acasa?

  18. Ar fi bine ca Putin să-și respecte cuvântul si sa dea o riposta cu StormShadow NU UCRANIENILOR ci celor care au fabricat rachetele ATACMS, celor care le-au comandat si lovit ținta, INDIFERENT CINE SUNT. Ori, să-i înarmeze pe cubanezi, așa ar fi corect, un răspuns echilibrat. De ce Rusia nu ataca centrele de comanda ale Franței sau Germaniei care sunt pe teritoriul ucranian sau chiar pe teritoriul polonez? Așa cum fac evrei, atacând state pe teritoriul cărora sunt inamicii lor.

  19. Charlie, U-Kraina nu Rusia este succesoarea URSS shi a terorii Gruzinului Stalin. U-Kraina nu Rusia cotropeshte pamanturi Romaneshti: Bucovina, Bugeacul, Maramureshul de Nord shi Insula Sherpilor shi persecuta shi ucide Romanii de acolo.

  20. … mishteaux v-a dat niste deja „hinturi” (numerice chiar 😛 si aluzii „nuclear” rachetoidice a la „li se vede-n carti TUTUROR” … voi nu si nu ! MDA ! Asa ca nu va pot face 🙁 atenti la „15 decembrie” 🙁 ?

    IQ=?

  21. Nu as vrea sa fiu in locul lui Putin!Obsesia legata de sfarsitul lui Gaddafi il copleseste.Stie ca pironul este pregatit.Stie ca va fi si inrosit pana la incadescenta.Stie ca intra pe undeva si iese pe altundeva.Eu as fi milostiva cu dansul:sa-l lasam pe el sa aleaga pe unde intra mai intai.Nu fie nimeni in locul lui Putin!

  22. 1. Rusia a folosit rachete cu raza medie de actiune dupa ce Ucraina a folosit rachete cu raza lunga de actiune americane si engleze.
    2. Rusia a avertizat ca, daca Ucraina foloseste rachete cu raza lunga de actiune OCCIDENTALE, va folosi arme noi pe care nu le-a folosit, inca, in conflictul cu Ucraina.
    SUA, Marea Britanie si Franta si-au dat acordul ca Ucraina sa foloseasca rachetele lor cu raza lunga de actiune, fapt ce s-a si intamplat.
    De mentionat ca acele rachete sunt manevrate de specialisti americani, englezi si francezi.
    Asa ca Rusia s-a tinut de cuvant.

  23. Putin cere ca limba rusa sa nu mai fie restrictionata in Ucraina. Noi nu cerem ca limba romana sa nu mai fie restrictionata in Ucraina, ci in lasitatea noastra stam cu cizma ucraineana pe cap, si le asiguram ucrainenilor nu doar alocatii cu mult peste cele ale romanilor, ci si scoli in limba ucraineana.

  24. Tu, pitic cracanat, tot cu psd, pnl, votezi, ciolacu sau ciuca? Tot asa si ucrainenii sau saturat de extemistii adusi la putere si vor sa traiasca in pace. Nu Putin i-a trimis oe front si Zele si gasca lui.In plus, polonezii, rutenii, ungurii, slovacii, romanii si moldovenii, cu cine crezi ca ar vota?

  25. Lasco(r)ni e suparata ca Rusia face parte din Consiliul de Securitate ONU. Mare si plina de furnici e gradina…
    @Q: or fi ințeleși? Răbdarea are și ea limitele ei.
    E tare @Elenul Popii 1, citește in ghioc.

  26. America speră ca rusul să le scoată,. să reducă din arsenal.. Insă e clar că rusul nu vrea prea mari distrugeri in ukraina,. La fel e clar că rusul dispune de arme convenționale suficient de tari incît să amîne măcar ședințele bufonilor lichele,. Eu de mult aș fi schimbat guvernul ukran cu ele..

  27. Iata un aspect neplacut: cineva, un alter ego (?) al meu, total strain si neavenit in legatura cu mine, isi permite sa-mi foloseasca :nickname”-ul. In data de 21 NOV la oca 22.06 2024 eu n-am postat nimic. E cel putin jenant sa te ascunzi dupa altul. Mai mult…nimic.

  28. @un motan intransigent -sigur,ai scris ce ai scris in stare de ebrietate.Rusia va matura Ucraina,gorobete.

  29. La mentalitatea primitiva a Putinantropului Antropoid nici nu se discuta de negocieri. Rachetele si bombele sunt placerea lui……[Rumburak]

  30. – ȘI CÂT SUFEREA EA SĂRĂCUȚA ! Crezi că e neapărat necesar să te atace ca tu să ai orgasm continuu , curajoasă ?

  31. Ministerul rus de Externe a declarat astăzi că noua bază americană de apărare antirachetă din Redzhikowo, nordul Poloniei, a fost acum vizată de forțele armate ruse și este probabil să fie următorul „câmp de aterizare” al RS-26 Oreshnik.
    RS-26 Oreshnik a transformat astăzi într-un mormânt imens o instalație subterană ucraineană de producție de rachete balistice cu 100 de angajați de 100 de acri.

  32. @ Rumburak,. Totuși mă cobor.. Subestimarea adversarului este prima mare greșeală care te duce in dezavantaj..in rîpă..Rusia chiar are potența, tehnologia militară, să radă ukraina in minute nu in trei ani. Nu crede că are doar aceste bombe, sau are doar ce crezi că vezi acu, căci mai ești și dezinformat de presa rumînă..Proxirăzboiul american din ukraina este o afacere multiplă,.Una din marile avantaje este punerea economiei europene la podea, impunerea de arme pe care le vor fabrica exclusiv ei și cu ruperea relației rusia germania terminarea pericolului de concurență care era pînă mai ieri europa.. Nu cred că nu e clar, vizibil..Deci mai spală-te,.Azi dolarul este sub euro,. Maine va fi invers..

  33. Baza de apărare aeriană, situată în orașul Redzhikovo lângă coasta baltică și parte a unui scut antirachetă NATO, a început operațiunile pe 13 noiembrie.
    „Acesta este încă un pas provocator într-o serie de acțiuni profund destabilizatoare ale americanilor și ale aliaților lor din Alianța Nord-Atlantică în sfera strategică”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

  34. Elena Popa 1 spune:
    22 nov. 2024 la 7:56
    Cucoana draga ,ocupa-te mai bine de dumneata ,nu te mai uita peste gardul vecininilor ! Nu iti dai seama ca esti caraghioasa cu opiniile astea pe care le afisezi zi de zi aici ?

  35. Spuneam la 10:19 fiind admis la moderare, dar respins la caudine: TR Olu vareg Munteanu, alis Con, este un rastalmacitor fanatic al realitatii istorice trecute si prezente aflat in slujba Imperiului Colonial Bolsevic Sovietic…Un Imperiu constituit secular prin RAPTURI TERITORIALE INTERCONTINENTALE si rebotezat in 1917 „rusia sovietica”, in 1922 „urss”, in 1991 „csi”, ulterior „federatia rusa”
    pana azi…Ce sustine in limbaj rasputinoid Munteanu din 2022, ca STATUL SUVERAN Ucraina e un „maidan” nu un STAT si ne spune mai sus ca de fapt Ucraina e un „imperiu” si nu Imperiul Colonial Bolsevic Sovietic in frunte cu criminalul contra umanitatii Putin pe numele caruia exista un mandat de arestare international…

  36. TOTUL a inceput de la cele 12 „ousoare” ukrane … n-ati crezut desi plicxtisitul MISHTEAUX
    va dat o „aluzie” din pre-timp ! +

    Fiti naibbi macar atenti la „15 decembrie” … va zic de pe acum PENTRU ATUNCI: „nu-im lasati sa reuseasca” c-o belitzi ! 🙁 !(daca nu intelegeti ACUM ce va spun … ve-ti intelege atunci cu cateva zile-nainte 🙁 ! )
    !

    IQ=?

  37. „Dm spune:
    21 nov. 2024 la 19:20”

    MAGA ?
    (mai crezi in mishteaux ? sau te-ai lecuit dupa prezisa „ne-reusita” a lui Trumpy ? 😐 )
    IQ=?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.