Rachetele Patriot, în viteză spre România

Update: Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, cu 279 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi o abţinere, proiectul de lege prin care Armata va achiziţiona şapte sisteme de rachete sol-aer Patriot cu echipamentele necesare.

Anterior, tot marți, Comisia de Apărare din Cameră a dat, cu unanimitate de voturi, raport favorabil proiectului de lege privind achiziţia rachetelor Patriot.

„Am obținut un vot în unanimitate pentru acest program — program aprobat deja în Senat în ședința de plen. Este dovada că atunci când discutăm de programele majore de înzestrare nu există probleme care țin de politică, ci există o singură politică și aceasta este politica națională în domeniul apărării, un program pe care noi ni l-am asumat și prin programul de guvernare — și anume acela de a rămâne un partener strategic credibil și foarte serios în regiunea Mării Negre și în zona NATO, dar mai ales în Parteneriatul strategic pe care îl avem cu SUA”, a declarat ministrul Apărării Mihai Fifor.

Fifor a menționat că România urmează să semneze contractul cu Guvernul Statelor Unite cel mai probabil până la data de 1 decembrie.

„Acum urmează ca proiectul să meargă în plenul Camerei Deputaților. Dl președinte al Camerei Deputaților, dl Dragnea, ne-a susținut în permanență pentru acest proiect. (…) Or, lucrul acesta nu face altceva decât să ne ajute ca săptămâna aceasta să închidem partea legislativă a proiectului Patriot, urmând să semnăm contractul cu Guvernul SUA pentru a putea face și plata. În felul acesta, plus derulând și celelalte programe, ne încadrăm în cei 2% alocați pentru anul acesta MApN. Concret, până la 1 decembrie ne dorim noi să putem semna cu Guvernul SUA scrisoarea de acceptare care constituie și contractul propriu-zis pentru primul sistem, urmând ca în marja următoarelor două săptămâni să facem plata banilor pentru acest contract. Plata pentru primul sistem. A existat un amendament depus de unul dintre colegi — este o chestiune pur legislativă, fără niciun fel de probleme”, a arătat ministrul Apărării.

Senatul a adoptat, luni, acest proiect de lege al Guvernului pentru înzestrarea Armatei, după ce Comisia de apărare din Senat a dat raport favorabil proiectului în aceeași zi.

Guvernul Tudose a aprobat, în şedinţa din 8 noiembrie, proiectul de lege prin care Armata va achiziţiona şapte sisteme de rachete sol-aer Patriot cu echipamentele necesare, valoarea contractului fiind de 3,9 miliarde de dolari, fără TVA.

Primul sistem va fi cumpărat până la sfârşitul acestui an, fiind deja primită scrisoarea de acceptare de la partea americană, valoarea acestui fiind de 764.780.000 dolari fără TVA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8518 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Ce bine că ne-am luat rachetele astea acu în prag de iarnă când ne vom încălzi – în lipsa gazelor, numai la gândul acestei achizițiuni prostești. Apropo, ungurii lui Orban și-or fi luat și dânșii rachete de 4 miliarde?! Dar cehii lui Miloš Zeman care nu le-au permis licuricilor nici măcar să intre cu trupele NATO peste ei?!

    • daca nu iti convine sub umbrela NATO muta-te mai la est! Ai gresit adresa!

  2. A. Nastase la Antena 3, Duminica seara, despre rachetele Patriot:

    ”Degeaba se achiziționează în prezent aceste rachete Patriot. Ele nu ne vor ajuta să îi învingem pe ruși în vreun fel.
    S-a RENUNTAT prea USOR la Legea offsetului.
    E un reproș și către Guvern, și către factorul politic, și către președinte.”

    Va amintiti ca Dragnea promitea OFFset?!

    Radu Tudor anunta pe Blogul lui in 20 Octombrie 2017 ca „SUA ofera offset Poloniei pentru rachetele Patriot”:
    „Dat fiind acest precedent, Romania este obligata sa ceara acelasi lucru !

    Grupul american Raytheon a anunţat vineri că a înaintat Poloniei oferta sa de compensaţie industrială (offset) şi de transfer de tehnologii legată de o eventuală achiziţie de baterii sol-air Patriot, un contract estimat la circa 7 miliarde Eurouro, transmite AFP.

    ‘La 13 octombrie, compania Raytheon a transmis o ofertă guvernului polonez. Oferta noastră cuprinde descrieri precise ale proiectului şi scrisori de intenţie cu destinatarii transferului de tehnologii’, în principal companiile legate de PGZ, holdingul polonez de stat din industria de apărare, indică un comunicat al grupului american, citat de agenţia poloneză PAP si Agerpres.

    Aceste înţelegeri ‘vor permite crearea unui număr important de locuri de muncă’, se menţionează în comunicat.”
    Dar: „„Achiziția sistemelor de rachete Patriot e de tip «guvern la guvern», NU discutăm de Offset, clauza la mentenanță, se va face în România. Până la finele anului armata va lua primul sistem Patriot. Suntem în grafic cu cheltuielile și la finele anului vom arăta că suntem un partener credibil, avem bani, reușim să-i cheltuim”, a declarat ministrul Apărării Mihai Fifor in Septembrie.

  3. Avem acum cu ce ne apara de rachetele iraniene pentru ca se spunea, ca nu este impotriva rusilor. Uite asa devenim linia intai a unui viitor front cu Rusia. Nu avem bani pentru educatie si sanatate, pentru investitii dar avem bani pentru arme depasite tehnologic care nu folosesc la nimic. Cand se va holba Ivan la John, il mai vezi ca nu se opreste decat pe malurile Potomacului pentru a-si apara familia de chinezi.

  4. Între timp, s-a aflat și pentru ce plătim noi miliardle astea ce ne cocoșează – pe niște rachete expirate care alminteri aveau destinația de fiare vechi: „Potrivit unui sondaj anual efectuat de Federaţia Fermierilor Americani, un curcan de dimensiuni medii va costa cu circa 1,6% mai puţin decât anul trecut, iar întregul meniu de Thanksgiving va fi cel mai ieftin după 2013.”

    • Ti-am mai spus Negros! Muta-te mai la Est! Nu esti in locatia potrivita!

  5. Si mai zicea presedintele ca nu avem investitii guvernamentale pentru cresterea sustenabila a economiei.

  6. o prostie. nu mai avem ce apara: gazele, petrolu, terenuri, paduri, banci, fabrici… totul e al strainilor. sa-si apere ei investitia. noi nu mai avem nimic

  7. foarte bine! nu dorim sa privim spre est unde saraciile ruse au furat tezaurulsi r. moldova.

  8. La Deveselu prietenii n-au venit si cu „puscoace”? Li le cumparam, de la ei, noi? Le-or vrea, stiind ca sunt de la „ainilii vechi”? Cu banii astia puteam face la subsolul masinilor de cusut de la Cugir vechile noastre AK-uri, deja de succes la exporturile trecute. Acum pentru noi. Cu adunat la armata baietii de la pacanele, de care nu mai poti sa mergi nici pe trotuar, de inconjurat granitele prin care se poate trece ca-n branza. Ar fi, totusi, o si „aparare”, dincolo de faptul ca s-ar si curata strada de bagabonti. Care, asa, ar putea capata si un rost, si pentru rostul lor de viitor. cum marxismul zicea, „sa ne inarmam sa puptam pentru pace”, si cu deseuri, daca au pret bun.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.