Randament de 15% pe arta românească

Pe piaţa românească a apărut primul fond care investeşte în arta românească. Fondul are un portofoliu compus din 20 de opere de artă semnate de artişti celebri precum Andreescu, Mützner, Ressu, Iser, Tonitza, Steriadi, Petraşcu, Băncilă etc.

Investiţiile emoţionale, printre care se numără şi investiţiile în artă, reprezintă ultimul domeniu în care s-a gândit să investească societatea Certinvest. Aşa a apărut fondul Certinvest Artă Românească, ce îşi propune să investească în opere de patrimoniu. „În prezent fondul are 33 de investitori, valoarea activelor fiind de 1,2 milioane de euro. Avem un portofoliu compus din 20 de opere de artă semnate de artişti celebri precum Andreescu, Mützner, Ressu, Iser, Tonitza, Steriadi, Petraşcu, Băncilă etc. Ne propunem să obţinem un randament anual de 15% (în euro), investiţia minimă fiind de 5.000 de euro. Fondul va avea o durată de viaţă de 3 ani cu posibilitatea prelungirii cu încă un an”, ne-a declarat Eugen Voicu, preşedintele Certinvest.

Potrivit datelor statistice, valoarea totală a pieţei de artă din România a fost în 2010 de 8,3 milioane de euro, iar în 2011 se speră să ajungă la 11,3 milione de euro. În ultimii 15 ani, randamentul mediu anul pe piaţa de artă a fost de 27,04% în euro. Randamentul mediu al anului 2009 (faţă de 2008) a fost de 30,5%, iar în 2010 (faţă de 2009) de 37%.

La nivel global, valoarea pieţei de artă a fost în 2010 de 9,5 miliarde de dolari. Cele mai mari pieţe de artă din punctul de vedere al valorii totale a operelor de artă tranzacţionate sunt: China (33%), SUA (30%), Marea Britanie (19%), Franţa (5%).

În lume există peste 40 de fonduri de investiţii în artă, valoarea totală a activelor administrate de acestea fiind de 800 de milioane de dolari. Cel mai mare fond de investiţii în artă, The Fine Art Fund, cu active de 100 milioane de dolari, a obţinut un randament anualizat de 25,5% la activele vândute din 2001 până în 2010.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.