Ratele creditelor cu IRCC, mai mari cu 60% față de acum un an

Ratele creditelor ipotecare cu dobândă legată de Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) sunt de la 1 ianuarie 2023 mai mari chiar și cu 60% peste nivelul de la începutul lui 2022, pentru că evoluția IRCC a fost ascendentă. La începutul lui ianuarie 2022, de exemplu, a fost de 1,17%, iar în prima zi a lui 2023 este de 5,71%. Practic, cine a luat un credit imobiliar pe 30 de ani, de 300.000 de lei, în ianuarie 2022, când IRCC era 1,17%, a plecat cu o rată lunară de 1.378 lei.

La începutul trimestrului IV din 2022, rata a sărit la 1.901 lei, adică un plus de 39% față de situația inițială, iar în primul trimestru din 2023, când IRCC este de 5,71%, rata a crescut la 2.230 lei pe lună, adică un salt de 62% față de început, în cazul în care în toată această perioadă nu s-a luat nicio măsură privind creditul. Creștrea nu se va opri, pentru că la 1 aprilie, IRCC va di de 5,99%, iar rata va ajunge la 2.289 lei, adică 66% peste nivelul de la începutul lui 2022, după calculele analistului Cristi Tudorescu.

Ce soluţii au românii cu credite raportate la IRCC?

Brokerii de credite de la compania AVBS Credit le recomandă românilor să îşi refinanțeze acum creditele şi să aleagă dobânda fixă. Prin refinanțare, debitorii pot stagna valorile ratelor pe dobânda fixă aleasă, pentru o perioadă de 3-5-8-10 ani sau pe mai mulți ani, evitând ca ratele să le crească și mai mult în viitor.

„Principala variantă pe care o au românii cu credite raportate la IRCC este una simplă şi la îndemână prin care aceştia se pot proteja de efectele creşterii indicelui şi anume prin refinanţare în credit cu dobândă fixă. Dobândă fixă îi oferă debitorului un cadru sigur și stabil, protejându-l de viitoarele fluctuaţii ale IRCC și păstrându-i rata la aceeași valoare pe toată perioada de dobândă fixă. Recomand în continuare refinanțarea pe dobândă fixă, măcar pentru 3 ani, deoarece IRCC pare să nu scadă nici de la 1 aprilie 2023, ci va rămâne în jurul a 6% și nu putem previziona încă ritmul de scădere, dacă va fi accelerat sau lent. Principalul avantaj este acela că debitorii câștigă timp și siguranță, căci în perioada de dobândă fixă, piața bancară se va stabiliza, IRCC va scădea, iar dobânzile variabile se vor diminua”, explică Valentin Anghel, CEO & Founder AVBS Credit.

Românii afectaţi de creșterile IRCC își pot diminua valorile ratelor creditelor cu dobânzi variabile și apoi le pot stagna temporar pe valorile reduse prin refinanțarea pe dobândă fixă, soluția fiind recomandată de către brokerii de credite de la AVBS Credit.

Așadar, cea mai bună soluție de finanțare a momentului rămâne creditul ipotecar cu dobândă fixă, iar românii cu credite vechi, raportate la IRCC, pot începe formalităţile de refinanţare în credit ipotecar cu dobândă fixă imediat, beneficiind de protecție absolută în privința oricăror actualizări.

Diminuarea ratelor creditelor cu dobândă variabilă influenţată de creşterile IRCC este principala preocupare a specialiştilor în domeniul financiar-bancar. Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor de finanţare actuale ale acestor clienţi, românii debitori beneficiază de soluții de refinanţare potrivite nevoilor și contextului lor financiar datorită brokerilor de credite.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4589 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Ce soluții au românii?…Păi una ar fi să pună mâna pe arme,coase,topoare,…

  2. Interesant cum inflatia declara de INS a fost de 16℅, domanzile acordate de banci 7-8%, iar creditele s-au majorat cu 60℅. Banuiesc ca imbuibatilor devale BNR li se pare normal, la fel si parlamentarilo alesi. Noul an mai vineccuvovserie doar de majorari de taxe intr-o tara care e la limita de jos a saraciei in UE. Sper ca la alegeri sa se mobilizeze diaspora, si militarii sa ne mai dea inca 4 ani de astia de rahat.

  3. Cand formula de calcul este Coeficentul Bancii+IRCC/ROBOR la trei luni, unde coeficientul este la ipotecar aprox. 2,5 sau 3…de ce va vaicariti atata? sutele de mii care au ramas pe ROBOR au 7,65%+2,5=10,15% si a fost si mai mare cand ROBOR era peste 8%, iar cu IRCC au 5,71%+2,5%=8,21%, deci aprox. cu 1,94% este mai mare dobanda cu ROBOR. Unii mai indrazneti inca de anul trecut sau chiar din 2021 au trecut pe dobanda fixa, este drept ca i-a costat cateva mii de lei pt ca se reevaluiaza ipoteca si se reafac actele la notar. Acum a scazut si perioada de rata fixa de la 7 ani la 5 ani…Cele doua moduri de calcul vor tinde sa se egalizeze, ROBOR va mai scadea, iar IRCC ca medie la trei lui va creste spre 6 la urmatorul anunt pt T4 si putin cosmetizat, T3 mi-a dat 5,69, iar lor 5,71%.

  4. Cînd știi că banii se fac din piatră seacă* îți vine să iei Editat.
    Cînd știi că mulți au „investit” în imobiliare din bani furați sau din împrumuturi, nu și-au cumpărat sau făcut un acoperiș, mai c-ai zice, bine le face.
    *Can banks individually create money out of nothing? — The theories and the empirical evidence, Richard A.Werner
    „Printr-un test empiric s-a făcut un împrumut de la o bancă, sucursala cooperantă avînd bunăvoința de a pune la dispoziție evidențele sale contabile, pentru a stabili dacă banca transferă aceste fonduri ce vor fi împrumutate din alte conturi ale băncii sau din afara acesteia sau dacă, aceste fonduri, sunt nou create. Acest studiu stabilește pentru prima dată empiric că băncile creează bani din nimic.”
    PS Dobînda n-ar trebui să fie nimic altceva decît cheltuielile băncii cu sediile și salariile celor ce verifică pe cel ce ia împrumut: dacă are din ce plăti, dacă nu mai plătește să urmeze clauzele contractului împrumutului.
    Băncile nar trebui să dea bani pt speculații, daor pt nevoi și investiții în folosul comunității.
    Banii ținuți la bancă de cei strîngători sînt o pacoste pt acestea. Nu acei bani se dau împrumut. Căutați detalii în studiul lui Werner.

  5. Ati calculat corect? Ati dat valoarea din ian. 2022 si din aprilie 2023. Pai sa o luam matamatic o rata este formata din o parte din imprumut si o parte este dobanda din ceea ce a ramas din imprumut…1300 contine cel putin o returnare de 500 sau 600 de lei si restul deci o dobanda de 700 de lei cu IRCC de 2 si o dobanda de 5%:12=0,42% deci imprumutul a fost de 700X100:0,42=166.666 lei deci in 16 luni s-a redus imprumutul cu 16X600 lei=9600 lei deci 157066×8,2%/12=1073 la care se adauga rata de aprox 600 de lei deci 1673 nu cum ati calculat prin creterea dobanzii, fara a scadea returnarea imprumutului

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.