Ratele la creditele în valută se vor plăti la cursul BNR

Comisia pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor a dat aviz favorabil OUG 50/2010, aducând şi câteva amendamente, unele favorabile consumatorilor. Printre acestea să găseşte şi obligativitatea ca, pentru contractele în valută, băncile să utilizeze cursul BNR pentru plăţile în lei ale ratelor lunare.

„În situaţia în care plăţile aferente contractului se efectuează în moneda naţională prin conversia unor sume exprimate în contract în alta valută, creditorul va utiliza cursul de schimb stabilit de BNR”, se arată în amendamentul Comisiei.

Forma adoptată de Comisie a OUG 50 este agreată şi de către ANPC, şi este foarte posibil ca această variantă a legii să ajungă în plenul Camerei Deputaţilor şi să fie aprobată.Ieri, BNR a afişat un curs de 4,2737 lei pentru un euro. BCR şi Raiffeisen Bank aveau un curs afişat la cumpărare de 4,32 lei/euro, BRD de 4,345 lei/euro, Volksbank de 4,346 lei/euro şi UniCredit de 4,34 lei/euro.

Pentru o rată lunară de 250 de euro, la cusrul BNR calculat ieri, clientul ar trebui să plătească în lei 1.068 lei. Aceeaşi rată calculată la cursurile afişate de băncile comerciale înseamnă între 1.080 şi 1.086 lei.

Pentru francul elveţian, BNR a afişat ieri un curs de 3,1986 lei/CHF.Volksbank vindea francul elveţian cu 3,2780 lei, OTP Bank cu 3,2731 lei/CHF, iar Banca Românească vindea francul cu 3,2968 lei.O rată de 300 CHF, convertită în lei la cursul BNR de ieri înseamnă 960 lei, iar la cursurile băncilor comerciale reprezintă între 983 şi 989 lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.