Războiul aruncă în aer piața materiilor prime

Rusia se îndreaptă spre incapacitate de plată, adică spre default, spun mulţi analişti. Morgan Stanley, bancă americană, a dat şi o dată exactă pentru începutul calvarului rusesc pe pieţele financiare: 15 aprilie.

Defaultul înseamnă că guvernul de la Moscova nu se va mai putea împrumuta de pe pieţele internaţionale, iar investitorii nu-şi vor mai primi banii.

O mare recesiune rusă nu este nici ea departe. Însă din 2014 încoace, de când Rusia a atacat prima dată Ucraina, preşedintele Vladimir Putin a luat măsuri sub chiar nasul Ocidentului şi investitorilor pentru a-şi transforma ţara într-un sistem închis, cu finanţele dependente de depen­denţe induse ţărilor din Vest sau ancorate de acorduri cu adversari ai Occidentului cum ar fi China. Iar ruşii sunt trecuţi prin crize multiple şi prin seturile anterioare de sancţiuni. În Rusia profund rurală sancţiunile nu pot ajunge pentru simplul motiv că acolo nu există PIB, ci doar per capita.

Până la defaultul Rusiei, un furnizor global de materii prime, de la gaze naturale şi petrol la metale industriale şi oţel, piaţa materiilor prime explodează în haos. Investitorii s-au lăsat luaţi prin surprindere, ca şi guvernele, de războiul din Ucraina şi sunt în derută. Ieri, pe Bursa de mărfuri de la Londra, tranzacţiile cu nichel au fost suspendate pentru că în doar câteva ore preţurile acestui metal s-au dublat, trecând pentru prima dată în istorie de 100.000 de dolari tona. Cotaţiile au sărit atât de sus pentru că au crescut temerile că războiul şi sancţiunile aplicate Rusiei vor întrerupe fluxurile care alimentează pieţele globale, după cum scrie Reuters.

Din cauza riscurilor în creştere ca exporturile ruseşti către Occident să fie întrerupte urcă continuu şi preţurile petrolului şi gazelor naturale. Statele UE sunt dependente de energia cumpărată din Rusia şi şi-au adâncit dependenţa în ultimii zece ani, deşi au fost avertizate că această stare de vulnerabilitate va fi exploatată de Rusia. Acum Moscova ameninţă că închide robinetul de gaze, iar guvernele europene se chinuie să caute alternative la combustibilul rusesc. Este greu de crezut că se pot lipsi de el în viitorul apropiat.

Pe primul front al războiului economic dintre Occident şi Rusia sunt ţările est-europene, cele mai apropiate de conflictul fizic şi cele mai expuse la perturbările provocate de acesta. Ieri, forintul Ungariei a stabilit un nou record în cursa nebună de depreciere care a prins viteză după ce Rusia a invadat Ucraina. Se depreciază şi zlotul polonez, dar forintul este cea mai asediată dintre monedele est-europene. Dar o monedă slabă înseamnă energie pentru inflaţie, iar statele est-europene s-au lovit şi până acum de unele dintre cele mai ridicate rate ale inflaţiei din UE.

Pentru băncile centrale din regiune, direcţia de mers nu poate fi decât una: tot mai sus cu dobânzile, adică cu scumpirea creditării. Aşa a făcut ieri banca centrală a Poloniei pentru că, după cum a observat presa poloneză, intervenţiile de până acum ale instituţiei pentru stabilizarea zlotului nu au funcţionat.

În Ungaria, ministrul de finanţe Mih·ly Varga n-a ezitat să dea vina pe sancţiunile aplicate Rusiei de Bruxelles pentru slăbiciunea foritului. Guvernul maghiar al lui Viktor Orban este pe poziţii adverse cu Bruxellesul „ a se înţelege Comisia Europeană.

Până la invazia rusă din Ucraina, lui Orban i-a plăcut să se poze cu Putin, iar locotenenţii săi, decoraţi de Kremlin, au cerut după episodul Crimeea retragerea sancţiunilor contra Rusiei. Varga a mai spus şi că sancţiunile au provocat pagube economiei ungare. Iar extinderea acestora asupra sectorului energetic reprezintă cel mai mare pericol pentru forint şi pentru poporul ungar, a explicat el. Gazele şi serviciile publice ieftine sunt motorul central al campaniei electorale duse de partidul de guvernământ al lui Orban pentru câştigarea alegerilor din aprilie. Aceste declaraţii au aspecte electorale, dar arată cât sunt dispuse unele guverne să sacrifice, dacă sacrifică ceva, pentru descurajarea Rusiei lui Putin.

CE şi SUA caută soluţii pentru reducerea dependenţei Europei de gazele şi petrolul rusesc sau pentru găsirea altor surse de energie. Dar până şi Germania a dat de înţeles că nu poate trăi fără gazele Rusiei, de care nimeni n-a forţat-o să devină dependentă. În Polonia, singura ţară care a căutat serios să se îndepărteze de Rusia, economiştii avertizează că unele proiecte de construcţii ar putea fi suspendate deoarece regiunea s-ar putea confrunta cu o penurie de oţel.

Preţurile multor materiale de construcţii au sărit în aer, dar după izbucnirea războiului cea mai mare problemă a sectorului a devenit accesul limitat la oţel.

„Într-o săptămână, totul s-a prăbuşit. Oţelăriile din Polonia şi Europa au încetat să mai primească comenzi. Livrările programate au fost oprite. N-a mai rămas oţel decât cât au distribuitorii pe stoc“, a explicat Iwona Dybal, preşedintele Uniunii distribuitorilor de oţel din Polonia, pentru ziarul Dziennik Gazeta Prawna. Oţelăriile nu mai acceptă comenzi pentru că nu mai primesc materii prime, adică produse semi-finite, pe care le importau din Ucraina şi Rusia. Dybal se aşteaptă ca în următoarele săptămâni preţul oţelului să crească cu 30-50% şi ca războiul din Ucraina să producă pe piaţa materiilor prime un şoc mai mare decât cel provocat de pandemia de Covid.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

11 Comentarii

  1. Slava Colaps economic in toata lumea, Romania o sa fie stearsa de pe suprafata pamantului fara sa fim atacati de nimeni. Nimeni nu o sa-si mai poata plati ratele, pretul benzinei ajunge la 15 lei pe litru iar gazele o sa fie sistate in totalitate. Factura de curent electric 1000 lei pe apartament de doua camere. Romania intra in faliment la cateva zile dupa Rusia! Haideti sa fugim oameni buni pentru ca aici o sa fie iadul pe pamant.

  2. Noi nu contăm ca țară!..in nicio analiză făcută de cei de la bruxelles, românia nu figurează ca țară!!..este socotită ca o colonie a a americii!!..vineri vine șefa la cotroceni cu ultimele ordine!!..Guvernatorul a pregătit haraciul în bani și ființe umane!!..

  3. Se cam contrazice sigur acest specialist in date fixe. Nu cumva e american?

  4. O perioada grea insa Siderurgia europeana trebuie reinventata .
    Europenii sunt net superiori rusilor in acest domeniu .

  5. Ca sa vedeti cat de prosti sunt Biden Soros & comp. Prin embargoul companiilor americane rusii n-or sa mai aiba telefoane Apple, Luis Vuitton si alte produse. Rusii dadeau bani pe aceste produse iar banii evident schimbati in valuta ajungeau in America la companiile americane, angajatii americani si investitori. Acum valuta ramane in tara si Putin o poate folosi cum doreste el inclusiv militar. Inteligent nu?

  6. NU CRED CA SPECIALISTII si consultantii in economie ,finante banci din toata lumea nu stiau ,,nu se asteptau ca daca se opreste{deocamdata nu s_a oprit gazul} gazul de la rusi se da totul peste cap?DEJA APARE CA O INTELEGERE INTRE MARILE PUTERI,INTR-O RECESIUNE PLANIFICATA.,DIN CARE VOR CASTIGA CEI MAI PUTERNICI.China, Rusia,poate si SUA Cei din BRICS vor fi mai putin afectati.Este o inflatie planificata,odata cresterea nejustificata a preturilor,bazata doar pe ,,ingrijorare,,va duce la inflatie .Firmele mici vor falimenta,actiunile unor firme vor scadea la bursa,iar marii speculatori,papusarii lumii vor pune mana pe tot. O tara asa cum era tara noastra care avea de la minereu pana la produsul final intreagul flux tehnplogic,nu are prea mult de pierdut.Deci incepe sa se adevereasca ceea ce spuneau ,,conspirationistii,, incepe marea resetare ,,marea rationalizare a produselor si a utilitatilor catre populatie.marea digitalizare,saracirea populatiei ,si o criza a alimentelor.Cand in toata lumea sunt probleme majore,guvernantii din tara noastra ,au ca prioioritate digitalizarea cartilor de identitate,a pasapoartelor,instalarea si pornirea statiilor 5G,certificatul verde?Oare la ce folosesc toate astea intr-o economie distrusa,falimentara?

  7. „forintul Ungariei a stabilit un nou record în cursa nebună de depreciere care a prins viteză după ce Rusia a invadat Ucraina. Se depreciază şi zlotul polonez, dar forintul este cea mai asediată dintre monedele est-europene”…
    E clar o manevră de „lever” făcută de criminalul financiar internațional Jorj, care profită de slăbirea atenției opiniei publice, din cauza războiului. Așa a făcut întotdeauna, măgarul, și trebuia condamnat la spînzurătoare! Nici nu-s sigur că n-a fost condamnat la spînzurare în Malayezia, cu 20 de ani în urmă, cînd din cauza lui au murit zeci de mii de țărani malayezieni…
    Leul rumînache artificial – cu ikonomia debilă din spatele lui cu productivitatea cea mai scăzută din Ioropa – nu are nicipădreaq pă piețele financiare făcute din piks, că e protejat de drăgășăneanu’ mason Manoli, veșniku’, pr’etin cu șoroșu’!

  8. @ „MYSEBI”, 9 martie 2022 la 8:22
    Da, zupăriori nevoie-mare, da’ ioropenișii dă la Bruksăl, Pariz șî dă dîncolo, dîn London, a’ cam închis șandramalele șî a trimis siderurgisiții acas’… Pînă să aibă oameni care să știe să pornească din nou un furnal, mai va!
    Rușii au închis Al-Shandramah dă la Slatinah, așa că alumina ce urca pă Dunăre se va îndrepta către alte porturi, iar ‘luminiu’ mioritic va deveni o șpețîie industrială antikă, ka kosonii… În schimb, cel chinezesc va alimenta abundent fabricile de avioane de la Vladivostok. Oțelul japonez va merge la fabricile de tancuri și submarine rusești (au și rușii oțeluri bune – TOATE oțelurile speciale ce s-au folosit vre-odată în ultimii 70 de ani în Rromînistan erau aduse de la ei! – da’ să nu crezi că japonezii nu-și doresc REVANȘA pentru boambele atomice aruncate în capu’ lor în WW2!). Momentan, lumea „bună” va funcționa cu oțel indian, iar India simpatizează cu Rusia… „Ghinion!”

  9. @Arță Lor devenit Mettal/Basca ca rusii au oprit exportul de motoare de racheta construite cu oteluri speciale pe care numai rusii au reusit sa-l produca pana acum. De aceea aemrlocii isi vor reduce drastic lansarile de rachete spatiale. Iar prin oprirea exporturilor de titan si alte materiale ale rusilor industria militara si civila constructoare de avioane din Franta si USA va intra si ea in criza,

  10. Dar cie nu ariunca in aier razbelul!Ucrainieni nu trebea sa se apere,trebea sa stea smirna!

  11. Posibil sa fi cazut toti in capcana cu interdictiile contra rusia. De ce spun? Pentru ca cel mai puternic furnizor pe glob este china aproape din toate punctele de vedere. Garantez ca rusia daca isi spune cuvantul cu tarie dar sustinand totul, va avea calitate superioara la toate produsele livrate de china, exact ca in america anilor 2015-2018 cand au incercat sa ii tepuiasca pe chinezi americanii cu telefoanele super performante, care ulterior toate loturile huawei au fost vandute cu pret minuscul intre 150 si 350 euro. Si ce calitate superioara! Nu poate patrunde nimeni cu nimic in telefonul tau fara aprobarea ta indiferent de situatie, nici mesajele alert nu pot intra.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.