Producătorii europeni riscă să fie excluși peste noapte de pe piețele americane. În sectoare precum cele farmaceutice, de piese auto și de piese aerospațiale, potențialele daune depășesc câștigurile. Lanțurile de aprovizionare transatlantice vitale, construite de-a lungul deceniilor, ar putea fi perturbate în câteva săptămâni, relatează
Energypress
Mai îngrijorătoare este logica adoptată de Trump. Amenințările sale comerciale – pe care le-a adresat peste 20 de țări săptămâna aceasta – fac parte dintr-o viziune a așa-numitelor „tarife reciproce”, determinate de deficitele comerciale și nemulțumirea politică. El a amenințat că va adăuga tarife la orice represalii ale UE, adică un tarif reciproc de 30% al UE va aduce cu sine încă 30% din partea SUA, crescând riscul unei spirale scăpate de sub control.
Opțiunile Europei
Bruxelles-ul nu este lipsit de opțiuni. Comisia a pregătit un pachet de represalii de 21 de miliarde de euro care vizează exporturile americane sensibile din punct de vedere politic, cum ar fi soia, motocicletele și bourbonul, și are în vedere o listă mai amplă, în valoare de 95 de miliarde de euro, care include aeronave și echipamente digitale.
Provocarea pentru UE este triplă: să reacționeze cu suficientă hotărâre pentru a preveni o escaladare suplimentară din partea SUA, să mențină unitatea internă între cele 27 de state membre cu interese divergente și să evite influențarea discursului lui Trump despre intransigența UE.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Uniunea Europeană va prelungi suspendarea contramăsurilor comerciale împotriva Statelor Unite până la 1 august pentru a permite negocieri suplimentare, în urma amenințării lui Donald Trump cu o nouă rată tarifară de 30% împotriva Uniunii. Aceste contramăsuri, adoptate de blocul comunitar ca răspuns la tarifele impuse de Trump asupra oțelului și aluminiului, au fost suspendate temporar pentru a permite discuțiile și se așteaptă să fie reinstaurate automat marți la miezul nopții. Cu toate acestea, orice prelungire a suspendării contramăsurilor ar trebui aprobată de statele membre.
„Cartea” GNL-ului
Industria globală a gazelor naturale este implicată într-un război comercial. La câțiva ani după ce invazia Rusiei în Ucraina a dus la o creștere a prețurilor globale la gaze și la o creștere a noilor investiții în terminalele de export GNL, GNL-ul este acum o monedă de schimb.
Trump a făcut presiuni asupra multor țări, inclusiv asupra celor care până de curând erau aliați apropiați, să cumpere mai mult GNL din SUA dacă doresc o reducere a tarifelor. Trump a cerut ca Uniunea Europeană, de exemplu, să cumpere energie în valoare de 350 de miliarde de dolari din SUA. UE, la rândul său, trebuie să își refacă stocurile de gaze naturale în lunile următoare, ceea ce va duce la creșteri treptate ale importurilor de GNL.
UE l-a abordat pe Trump cu oferte de a cumpăra mai mult GNL american, dar administrația sa nu și-a exprimat interesul de a ajunge la un acord. Cel puțin, până acum. Cu toate acestea, unii analiști consideră dependența UE de importurile de gaze din SUA un risc strategic. „Trecem de la o dependență problematică – de gazul rusesc prin conducte – la alta, de GNL-ul american”, a declarat pentru Gas Outlook Arne Lohmann Rasmussen, analist șef și director de cercetare la Global Risk Management, o firmă daneză de investiții și management al riscurilor. „Trebuie să gândim la inimaginabil: că SUA nu mai sunt aliatul în care credeam în Europa.” El a avertizat că SUA ar putea chiar întrerupe aprovizionarea cu gaze a Europei în viitor, dacă prețurile interne cresc prea mult. „Dacă SUA decid să păstreze gazul natural ieftin pe plan intern prin limitarea exporturilor de GNL, acest lucru ar putea afecta grav industria europeană”, a spus el. Dar el a adăugat că Europa are încă influență. „SUA vor avea mult GNL de vândut în următorii ani. Și, având în vedere războiul comercial din China, vor avea nevoie de Europa ca și cumpărător.”
Grupul de experți italian Ecco, specializat în schimbări climatice, susține că Trump dorește ca UE să slăbească sau să aboliască Pactul Verde European, să oblige Europa să consume GNL american scump și să limiteze drastic comerțul cu China, ceea ce ar impune riscuri economice, climatice și geopolitice țărilor europene. „Prin urmare, scopul nu este doar «a cumpăra gaze pentru a reduce dezechilibrul
comercial», ci și a impune piețe pe termen lung care ar împiedica Europa să își construiască propria independență energetică și competitivitate, inclusiv prin intermediul unor noi furnizori pe piețele globale.”
Dezacorduri
Blocul se află sub presiuni contradictorii, deoarece Germania, cea mai mare putere a UE, a cerut un acord rapid pentru a-și proteja industria, în timp ce alți membri ai UE, precum Franța, au declarat că negociatorii UE nu ar trebui să cedeze în fața unui acord unilateralâ în condițiile SUA. Bernd Lange, șeful comisiei pentru comerț a Parlamentului European, a declarat că Bruxelles-ul ar trebui să ia contramăsuri încă de luni. „Aceasta este o palmă dată negocierilor. Nu este o modalitate de a negocia cu un partener comercial cheie”, a declarat Lange pentru Reuters.
Jacob Funk Kierkegaard, cercetător senior la think tank-ul Bruegel cu sediul la Bruxelles, a declarat că scrisoarea lui Trump ridică riscul unor represalii din partea UE, similar cu escaladarea tensiunii dintre SUA și China, care a zguduit piețele financiare.
Ha, ha! Am trăit s-o auz ș’ pi-aiasta: to’ feliu di “esperț” cu șcuală nigătată cântă prohodu’ Amiricii cân’ di fapt iei îs în ghenunci. Păi ce, mâncăi di wurstel opărit o motorizat lumia or amiricanii? Armamientu’ pintru car’ ni ploconim să-l dăm urkacilor di un’ hine? Amiricanii o crescut mari cu mâncare chinezească ș’ mexicană plus zamă di ploșniță di-a lor nu cu brânză strâcată ș’ poșârcă milcăriască! Dacâ nu mai ni dau amiricanii leviș’ ne-nturnăm iar la ciuarici și ie…
Europa nu are decît o singură alternativă.. BRICS,..
Singurii care pierd masiv (30%) sunt americanii care platesc taxe vamale la produse pe care SUA nu le produce, deci nicio concurenta ar „justifica” santajul lui Trump. Donald Duck, un afacerisc imobiliar, confunda permanent comertul cu politica.
Singurii care pierd ceva sunt americanii care platesc taxe vamale la produse pe care SUA nu le produce, deci nicio concurenta ar „justifica” santajul lui Trump. Donald Duck, un afacerisc imobiliar, confunda permanent comertul cu politica.
Aiurea !sa vorbim sa nu adormim
in capul unora SUA e cosul de gunoi al lumii,in capul altora fara comert cu SUA pierim..:)))