Reacția lui Kovesi: un proiect mai rău decât cel inițial

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat pentru Agerpres că nu poate să comenteze efectele actelor normative adoptate marți seară de Guvern, deoarece nu cunoaște conținutul acestora, însă a precizat că proiectul transmis în cursul aceleiași zile spre avizare CSM este mai rău decât cel inițial și lipsește de relevanță lupta împotriva corupției în România.

„Nu pot să comentez ce efecte vor avea OUG adoptate în această seară întrucât nu le-am citit. (…) În această seară, în jurul orei 19,00, am primit din partea CSM un proiect de OUG de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală pentru a ne exprima punctul de vedere până dimineață, la ora 9,00. În adresa Ministerului Justiției către CSM și care ne-a fost trimisă odată cu proiectul se prevedea că acesta este trimis cu rugămintea de a fi avizat. Am fost surprinsă să văd că acest proiect nu conține observațiile pe care sistemul judiciar, în special DNA, le-a făcut la proiectul inițial. Mai mult decât atât, nu înțelegem de ce este așa de mare urgență pentru a sta noaptea și a da un punct de vedere pe legi atât de importante cum sunt Codul penal și Codul de procedură penală. (…) Pot să spun că acest proiect nou este mai rău decât proiectul inițial din perspectiva luptei anticorupție, practic lipsește de relevanță lupta împotriva corupției în România dacă acest proiect de lege va fi adoptat”, a spus Kovesi.

Ea a precizat că adoptarea acestei ordonanțe ar favoriza persoanele care de acum încolo vor săvârși infracțiunea de abuz în serviciu, mai ales că faptele care cauzează prejudiciu sub 200.000 de lei nu vor putea fi investigate, iar persoanele care le comit nu vor mai putea fi pedepsite.

Kovesi a subliniat că această OUG favorizează și persoanele deja trimise în judecată sau acuzate pentru abuz în serviciu.

„Este interesant că în acest proiect au fost introduse anumite dispoziții pentru a favoriza, pentru a ajuta persoanele care dețin funcții de conducere atunci când acestea comit fapte de favorizarea infractorului sau de abuz în serviciu în legătură cu emiterea, aprobarea sau adoptarea unor acte normative. Practic, dacă se adoptă acte normative prin care se comite prejudiciu sau cu încălcarea legii, acestea nu vor mai putea fi investigate — și aici nu ne referim la acte normative de tipul legi sau OUG, ci la acte normative în sens larg, chiar și la legislația secundară, respectiv HG, decizii, ordine de ministru care au caracter normativ. Dacă acestea se fac cu încălcarea legii și produc prejudicii, ele nu vor mai putea fi investigate și nici pedepsite”, a precizat șefa DNA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.