Record istoric pentru fondurile de pensii private Pilon II

Pilon pensii contributii

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II, cu circa 7,6 milioane de participanţi salariaţi români, au încheiat luna martie din 2021 cu active totale de 80,2 mld. lei, record istoric, în creştere cu 5 mld. lei de la începutul anului.

Martie 2021 a fost prima lună de la înfiinţarea sistemului de pensii private Pilon II în România, adică din 2008 încoace, când activele acestor fonduri au spart pragul de 80 miliarde de lei, arată datele agregate de ZF de la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Cele mai recente date publicate luni de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi analizate de ZF arată că Pilon II a avut în martie 2021 o creştere 33%, sau 20 mld. lei, faţă de martie 2020.

Evoluţia a fost susţinută pe de o parte de revenirea unor cotaţii din portofoliul fondurilor de pensii Pilon II, dar şi de viramentele trimise de salariaţii români, de circa 750 mil. lei în medie.

Pe de altă parte, pe parcursul lunii martie 2021, activele fondurilor de pensii private Pilon II s-au majorat cu 3 miliarde de lei faţă de februarie 2021, arată datele ASF.

În martie 2021, fondurile de pensii private Pilon II aveau investiţii de 52 mld. lei în titluri de stat (65% din total), alte 19 mld. lei în acţiuni, investite în cea mai mare parte la Bursa de Valori Bucureşti (24%), dar şi obligaţiuni corporative de 3 mld. lei (3,6%), depozite bancare de 1,6 mld. lei (2%) şi alte plasamente.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Pai daca luna de luna intra bani in conturi cum sa nu creasca? Ar fi culmea sa scada. De fapt in 2020 la inceputul pandemiei am avut surpriza sa scadă contul de la vreo 22 de mii la vreo 19 mii, dar apoi a revenit, dar ceva transparent acolo nu a fost.

  2. 5.000.000.000/7.600.000=657,89 lei suma colectata pe trei luni, deci 219,29 lei pe luna. Deci daca ar fi atat de profitabil intr-un echivaleaza cu o pensie decenta pe o luna in 36 de ani ”cotizantii” spera sa primeasca o pensie pt trei ani. Mai mult in aceasta statistca este o medie, unii s-ar putea sa se trezeasca dupa 36 de ani cu un cont cat pt o masea, pt ca un salariu minim este 1/3 din cel mediu…

  3. Asa zisul pilon 2 pensia privata OBLOGATORIE este hotie prin faptul ca esti inselat sa  dai bani benevol privatului, cu atat mai mult este o  megahotie atunci cand statul obliga contribuabilii la pensie sa de-a o parte din bani la privat !
    Pai daca eu nu vreau de ce ma obligi?
    Si odata ce traim in economie de piata(viata) concurenta si alte abureli occidentale, de ce un privat face afaceri cu statul, de ce il are partener pe stat in afacerea lui din care scoate profit si se foloseste de logistica statului! statul ii ofera niste bani moca iar el face profit fara sa miste un pai ! De ce nu se osteneste privatul sa conviga pe cetatean sa-i de-a banii, benevol, sa-i demonstreze ca uite ce bine e ca tu sa-mi dai banii tai sa-i pastrez eu si la batranete ii primesti inapoi…dar, eu vreau un comision din treaba asta! Adica o inselatorie de fapt! si de ce apeleaza la stat sa oblige pe omul care munceste o viata, sa de-a  banii moca privatului ? Raspunsul e simplu: statul e acaparat ca lupii la oi de aceiasi alogeni care detin si instrumentele financiare de control si manipulare !
     Iar la final cel pagubit este poporul asuprit, omul de rand, care atunci cand iese la pensie daca o mai apuca, dupa 65 de ani munciti ca sclavul cate 12 ore pe zi tot la corporatiile si multinationalele occidentale, este pagubit de pensia de stat pentru ca o sa fie mai mica, iar banii furati de privat la zisul pilon 2, ii primeste cu taraita cativa lei, pe o perioada limitata, dupa ce privatul lacom a avut grija sa-si  traga comisionul gras !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.