Regimul Iohannis-Ciucă-Ciolacu a sugrumat industria, construcțiile și agricultura. Toate înregistrează scăderi în PIB

De la un timp încoace, guvernul și-a cam epuizat resursele de creștere, astfel că, după un prim trimestru gâfâit din 2024 (trimestrul I, +0,5% față de trimestrul precedent), în cel de-al doilea trimestru a cam venit stagnarea și s-a raportat o creștere de doar 0,1% față de trimestrul precedent.

Creștere pe hârtie, pentru datorie

Motiv pentru care au început să curgă și penalizările din prognozele de creștere: de la peste 3% anunțată la începutul anului, acum toate băncile indică prognoze mult mai moderate, la jumătate față de cifrele avansate inițial. Cât despre ipoteza de creștere asumată de guvern prin legea bugetului pe anul acesta (+3,4%), realitatea primului semestru (+0,7% față de semestrul similar din 2023) o transformă într- o glumă proastă.

Nu mai departe de aprilie, toate prognozele pentru țara noastră arătau spectaculos: +2,8% din partea durilor de la FMI și un generos +3,3% din partea mai blânzilor experți ai Băncii Mondiale. Acum înțeleg de ce guvernul Ciolacu și-a bugetat o ditamai creștere economică de 3,4%: pentru a putea cheltui cât vor și pentru a umple ecranele patriei cu cifrele propagandistice.

Dar pe „experții” și  „specialiștii” de la FMI și Banca Mondială ce i-o fi mânat în goana după proslăvirea guvernului care mirosea de la o poștă a fanfaronadă și incompetență? Unde mai pui că și Comisia Europeană cam la fel de roz vedea lucrurile în prognoza de primăvară, publicată vara: comisarul Paolo Gentiloni își punea reputația în joc să ne convingă cum va crește guvernul Ciolacu economia cu 3,3% anul acesta:

Văzând atâta optimism din partea Bruxelles-ului rămâi puțin pe gânduri: dacă în cazul FMI și al Băncii Mondiale poate fi suspectată o crasă superficialitate, la Comisia Europeană, aflată și ea anul acesta în alegeri europarlamentare și cu Ursula von der Leyen silită să facă tot felul de compromisuri cu cele 27 de guverne, sigur era un interes cât se poate de concret. Și nici măcar nu trebuie să cauți prea mult interesul comun al lui von der Leyen și al mândrului absolvent de bacalaureat, Marcel Ciolacu.

Citiți analiza integral AICI

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

7 Comentarii

  1. Coana STATIST ICĂ , ne spunea cănd era Sică cum e cu economia de piață – dacă e creștere negativă tot creștere e – adică ai mai ”adunat ceva chiar dacă mai puțin ca înainte , nu contează că ai ”mâncat mai mult ca să produci mai puțin . După ăsta a venit Câțu care visa să se împrumute cu ”dobândă negativă ( fraierind băncile ) ca să ia Faisere și Bustere – pe care le plătim și acum . Apoi ”comesenii cu armanente ,muuulte autostrade Mandachi de 2 km în loc de Bechtele -unde mai avem de plătit datorii , ca și la Exxon propretarii Mării Negre . Nu mai e industrie , agricultură dar e economie – sute de mii de economiști / contabili , cultură -mii de maneliști la nunți și ministere și „justețe cu ”speciali .

  2. Totusi, toata Europa sufera din cauza politicilor total idioate ale UE pe care le impune statelor membre. Renuntarea la energia ieftina din Rusia (si inlocuirea cu alte scumpe) scumpeste costurile in industrie, agricultura si le face necompetitive in comapratie cu SUA si China. Impunerea fortata a inverzirii induce alte majorari in costuri.. Finantarea Ucrainei seaca pusculita fraierilor. Plecarea industriei din EU in SUA si China din cauza preturilor la energie ce poate aduce daca nu scaderea incasarilor si cresterea somajului?!
    de ex. Germania e in recesiune, cum vreti sa performeze romania cand principalul partener e Geramania care produce si cumpara mai putin?!
    Dar are cineva curajul sa spuna ca UE ar trebui sa-si vada de prorpiul drum si nu sa fie in siajul SUA?!

  3. Ha, ha! Aiasta-i mai puțân important! Important-i că o mărit salar’le bujetarilor ș-o “recalculat” penziile… Duar ‘i an ilectoral, ce Bala di Zmău!…

  4. Chiar că nu ați priceput din școlile pe care le-ați urmat ce este capitalismul imperialist!
    Exact ce este România de acum se datorează politicilor capitaliștilor imperialiști.
    Dar și cei din România au profitat din plin de politicile occidentale impuse românilor și au strâns averi fabuloase.
    Nu există leac pentru o Românie liberă, bogată și nici pentru egalitatea și traiul bun al tuturor românilor.

  5. daca anul viitor cand toti se ‘linistesc” pt ca nu mai sunt alegeri si cheltuieli inutile pe panouri, acei ”banuti” sunt redirectionati pt stimularea unei constructii, de drumuri, spitale? Poate scapam de tradatorii care ajuta baietii destepti si vor fi pornite CET-urile, poate si alte lucruri se linistesc si nu mai mergem la piata dupa bomboane ci pt flori, legume si carne, dar UE nu ne mai cere o decimare de animale pt a le manca ”masa proteica” din v.. ce le circula prin cap.
    Poate UE va intelege ca nu trebuie sa se opuna gazului ieftin si va reveni la o cercetare economica si industriala performanta…poate se va putea amana transformarea in Muzeu a Europei

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.