Regimul vegetarian sau vegan în sarcină

Femeile care au o dietă fie vegetariană, fie vegană sunt preocupate din ce în ce mai mult dacă pot continua același stil de alimentație și pe perioada unei sarcini.

Părerile par a fi împărțite, dar medicii înclină să le încurajeze să continue regimul și pe parcursul celor nouă luni de sarcină. „Dacă mă întrebați dacă pot avea același regim, răspunsul scurt este da, absolut“, spune Marian Odobleahu, medic ginecolog și obstetrician. „Ele pot primi toți nutrienții de care au nevoie, dar nu trebuie să facă din asta un act de bravură“, spune el.

Regim potrivit pentru femeile gravide

Nu există testări controlate care să demonstreze efectele unei diete vegetariene ori vegane în timpul sarcinii. Totuși, o trecere în revistă din 2015 a 22 de studii observaționale asupra acestor diete în timpul sarcinii nu a semnalat nicio creștere a defectele la naștere sau alte probleme de sănătate la bebeluși sau mame. Studiul, care a fost publicat în BJOG, o revistă internațională de obstetrică și ginecologie, a inclus numai femei sănătoase.

Autorii spun că este nevoie de o cercetare mai amplă pentru a determina dacă femeile care așteaptă să nască și care au anumite probleme de sănătate pot continua în siguranță astfel de diete. Academia Americană de Nutriție specifică faptul că un regim bazat pe legume și fructe este sănătos și adecvat din punct de vedere nutrițional pentru femeile gravide, atât timp cât există un plan pe care să-l urmeze, pentru a nu apărea anumite deficiențe.

Atenție la deficiențe!

Fierul este cel mai important pentru femeile gravide, iar lipsa acestui mineral poate duce la anemie, „ceea ce crește riscul de a avea un bebeluș sub greutatea normală la naștere și de a naște înainte de termen“, spune specialistul. Medicii nutriționiști spun că o femeie gravidă are nevoie de o cantitate dublă de fier față de restul femeilor, astfel încât gravidele cu diete bazate pe plante, legume și fructe trebuie să acorde o atenție deosebită alimentelor bogate în fier, cum ar fi fasolea, mazărea, leguminoase și unele dintre cereale.

„Și pentru că fierul din plante nu este atât de ușor asimilat de organism, ar trebui consumate și alimente bogate în vitamine C care cresc absorbția“, este de părere Marinela Iancu, medic nutriționist. „Am încurajat orice femeie gravidă să ia vitamine înainte de naștere și să se concentreze pe alimente bogate în fier, cum sunt spanacul, lintea, sfecla și stafidele.“

Nu sunt diete recomandate tuturor gravidelor

Vitaminele din complexul B, așa cum sunt B12 și acidul folic, sunt de asemenea foarte importante în sarcină. Vitamina B12 nu se găsește în plante, dar poate fi luată din tofu, lapte de soia și unele cereale. „Acidul folic previne defecte la nivel nervos care pot să apară în prima lună de sarcină. Așa că eu recomand oricărei femei care este gravidă să ia suplimente zilnice de acid folic de 400 micrograme pe zi, cel puțin. Deficiențele de acid folic și vitamina B12 pot cauza probleme fătului la nivelul creierului“, spune medicul obstetrician. În plus, „dieta vegetariană și vegană pot reduce riscul de complicații, cum ar fi diabetul gestațional“, continuă medicul.

Este adevărat însă că nu toate femeile pot continua regimul vegetarian sau vegan pe perioada sarcinii. „Am avut o pacientă gravidă cu gemeni. Trecuse la dieta vegană după un an de dietă vegetariană. În timpul sarcinii au apărut grețuri, reflux gastroesofagian și lipsa poftei de mâncare. Nu se putea uita la o salată sau alimente de culoare verde. Singurele alimente pe care le putea digera erau piureul de cartofi, ouăle și puiul. Așa că a renunțat la vegetarianism, pentru putea naște un copil cu greutate normală.“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.