Anunțul care dă fiori

Spania, decizie radicală privind autonomia Cataloniei

Guvernul spaniol a anunțat că va declanșa sâmbătă articolul 155 din Consituția spaniolă ce prevede suspendarea autonomiei politice a regiunii catalane. Anunțul survine după ce liderul catalan Carles Puigdemont a precizat că Parlamentul regional  ar urma să voteze declarația de independență.

Joi, Carles Puigdemont a transmis o scrisoare Madridului în care a precizat că Parlamentul catalan ar putea vota declarația de independență, dacă premierul Rajoy va activa articolul 155 din Constituția spaniolă și dacă va refuza negocierile cu liderii regiunii catalane.

În scrisoarea sa, Puigdemont a declarat că Guvernul spaniol împiedică progresul regiunii catalane, adăugând că dacă Madridul va continua să ”să împiedice dialogul și să aplice acțiuni represive”, Catalonia își va declara în mod formal independența.

”Decizia declanșării articolului 155 aparține Guvernului, cu o autorizare din partea Senatului. În pofida eforturilor și dorinței noastre de a dialoga, faptul că singurul vostru răspuns este de a anula autonomia regiunii arată că nu înțelegeți problema și ca nu vreți sa discutăm.

Prin urmare, dacă Guvernul spaniol insistă se evite dialogul și își continuă măsurile represive, Parlamentul catalan va avea dreptul, dacă va considera necesar, să voteze formal declarația de independență, ce nu a fost votată la 10 octombrie”, a transmis Pugidemont către autoritățile din Madrid.

Drept reacție, Executivul spaniol a anunțat că va invoca articolul privind suspendarea autonomiei regiunii Catalane, însă Guvernul spaniol nu a precizat exact ce pași va urma. Potrivit legii, Senatul spaniol, în care Partidul Popular al premierului Rajoy deține majoritatea, ar trebui să aprobe cererea Guvernului de invocare a articolului 155 din Constituție.

”Guvernul Spaniei va continua procedurile instituite de articolul 155 din Constituție pentru a restabili ordinea legală în Catalonia”, se arată în comunicatul premierului Rajoy.

Carles Puigdemont a avut termen până joi să-și clarifice poziția cu privire la declararea independenței Cataloniei.

La 1 octombrie, autoritățile regionale din Catalonia au organizat un referendum pe tema independenței, în timpul căruia au avut loc confruntări între forțele spaniole de ordine și votanții din Catalonia. Potrivit rezultatelor anunțate de autoritățile catalane, peste 90% dintre cei care au participat la vot s-au declarat în favoarea independenței, însă rata prezenței la voi a fost de doar 43%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

11 Comentarii

  1. Sigur ramane „fara autonomie” Pe termen scurt nu poate sa se opuna fortei represive a Spaniei iar pe termen lung daca nu ramane asa si isi castiga independenta ce rost are sa pui problema autonomiei. Oricum agitatoia cu art 155 e inutila . O dovedeste istoria recenta a Spaniei. Franco nu a avut nevoie de nici un articol sa inlature guvernul republican legal constituit.

    • Tocmai de aceea orice asemanare cu regimul fascist al lui Franco nu are nici o legatura cu situatia actuala..
      Spania va ramane un stat democratic, o monarhie constitutionala perfect functionala!

    • ” Guvernul republican legal constituit” era un guvern bolsevic, patronat de COMINTERN. Daca nu era generalul Franco, spaniolii invatau ruseste si veneau ei la noi sa culeaga capsuni.

    • Pt. @Mischa. – Nu, guvernul Frontului Popular nu a incaput de la inceput pe mana cominternului, initial comunistii erau forta a treia in guvern(dupa socialisti si republicanii uniti). Rezistenta contra rebeliunii lui Franco au infaptuit-o sindicalistii anarhisti(F.A.I. si C.N.T.) si partidul muncitorilor de unificare marxista(P.O.U.M.) deoarece in guvern comunistii in urma ultimatumului de la inceput al lui Franco doreau sa negocieze cu acesta nu sa organizeze rezistenta. Catalanii au reactionat imediat in fata balbaielilor guvernului FP, organizand de asa maniera eficienta rezistenta si contraofensiva in fata militarilor profranchisti din Catalonia, Aragon si Levante incat Franco a cerut oficial ajutorul lui Mussolini, Hitler si al tuturor nationalistilor din lumea intreaga…Abia dupa apelul lui Franco au cerut si ai lui Stalin voluntari pt. brigazile lor internationale… Catalonia a fost port drapelul luptei contra lui Franco pt. ca avea mari libertati cucerite de aparat in a doua republica spaniola. Se pare ca istoria ar fi sa se repete…

    • Pt.Mischa.Treaba cu spaniolii culegatori de capsuni in tara noastra, numai si numai daca nu avea loc ticalosia, din amarata asta de tara,la 30.dec.1947 ! Sanatate si numai bine !

  2. Bravo Madrid!
    Santajul ieftin al ziaristului ratat nu va da rezultate…se va intoarce ca un bumerang…

  3. as vrea sa stiu si eu de la cineva informat care au fost drepturile cetateanului si drepturile omului care au fost incalcate de autoritatea centrala de la Madrid, de catalonii au simtit imperioasa nevoie de a-si declara independenta? din cate imi dau seama, ei vor independenta pentru motive care au aparut dupa realizarea referendumului! cand ai o populatie divizata in aceasta problema, cand nu ti s-au incalcat drepturi, cand UE si jurisdictia ONU se opun principiului declararii independentei, cred ca rezultatul va fi nul!

  4. Exact amenintarea Madridului,va duce la declararea independentei Cataluniei.Acolo dispune parlamentul catalan si nu exista statul paralel ca in ROM,care sa dea ordin impotriva votului.

  5. Logica secesionista: „daca sunteti dictatori si nu ne lasati sa ne declaram independenta atunci ne vom declara independenta”

    • Or avea ceva in capatani secesionistii? Incepand cu Biafra, prin anii ’60 ai terminand cu Kosovo, secesiunile au adus razboaie civile, moarte si saracie. Au castigat cei care dezbina ca sa stapaneasca.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.