Regulamentul BNR privind clasificarea creditelor şi plasamentelor intră în vigoare la 1 octombrie

Regulamentul privind clasificarea creditelor şi plasamentelor, precum şi determinarea şi utilizarea ajustărilor prudenţiale de valoare intră în vigoare, începând cu 1 octombrie 2011, regulamentul Băncii Naţionale a României (BNR) fiind publicat în Monitorul Oficial nr. 668 din 27 septembrie 2011.

Potrivit regulamentului, împrumutătorii trebuie să dispună de o imagine cât mai fidelă a performanţei financiare a debitorilor lor, iar performanţa se încadrează în categorii care se notează de la A la E, în ordinea descrescătoare calităţii. De asemenea, categoria de performanţă a debitorilor, persoane juridice, trebuie să se determine de cel puţin două ori pe an, iar cea a debitorilor, persoane fizice, determinată la un moment dat se va menţine până la următoarea reevaluare. În acelaşi timp, în cazul în care împrumutătorii se găsesc în imposibilitatea de a evalua performanţa financiară a unui debitor, persoană juridică, aceasta se va încadra direct în categoria E, unde A înseamnă standard, B ‘în observaţie’, C înseamnă ‘substandard’, D ‘îndoielnic’, iar E înseamnă ‘pierdere’.

Regulamentul se aplică, la nivel individual, instituţiilor de credit, persoane juridice române şi sucursalelor din România a instituţiilor de credit din state terţe, care, pentru toate sau o parte din expunerile din categoria creditelor/plasamentelor determină cerinţe minime de capital pentru riscul de credit, la nivel individual, potrivit abordării standard.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.