Remember: Tunul de la Romtelecom

Deputatul PSD, Daniel Florin Ghiță, a prezentat în Camera Deputaților o declarație politică intitulată ,,Remember: Tunul de la Romtelecom”, pe care o reproducem în cele ce urmează:
În opinia unor acționari, dar și a unor analiști economici, cel mai mare caz de corupție din România modernă, care a prejudiciat statul cu miliarde de dolari și pe care parchetul și justiția au refuzat să-l cerceteze este privatizarea companiei naționale Romtelecom, operatorul autohton de telefonie fixă. Consultantul privatizării a fost cunoscuta firmă americană Goldman Sachs, care a evaluat un preț de 750 de milioane de dolari pentru un pachet de 35 % din acțiunile Romtelecom (nici măcar un miliard) . În aceeași perioadă, Polonia a scos la licitație Polski Telecom la un preț de 18 miliarde de dolari.  Cumpărătorul Romtelecom nu a fost, cum s-a anunțat și cum se știe, compania de stat grecească OTE, ci un off-shore (un pui) înființat de aceasta în Cipru cu câteva zile înaintea vânzării și care avea un capital social de numai 9.000 de dolari.
Contractul de privatizare și actele subsecvente acestuia au fost încheiate prin încălcarea Constituției României, sub cel puțin  trei aspecte. În primul rând, in contract este stipulat caracterul secret al acestuia. În acest sens, se cuvine semnalat că senatorul liberal Nicolae Cerveni, un avocat cu notorietate în perioada respectivă, a solicitat primului ministru Radu Vasile contractul spre studiu, dar cererea i-a fost respinsă. În al doilea rând, deși Constituția prevedea că România are economie de piață, cumpărătorului i s-a garantat exclusivitatea pe piața telefoniei fixe pentru încă trei ani (prin HG nr. 670/1998). În al treilea rând, Romtelecom a fost scos de sub controlul Consiliului Concurenței (prin  OUG nr. 25/1998). În urma scrisorii adresate  celor doua camere ale Parlamentului de către organizația neguvernamentală ,,Acțiunea pentru Idealurile Revoluției”, dispoziția din ordonanța de urgență susmenționată a fost respinsă de forul legislativ.
Din prețul de 750 milioane de dolari a ajuns la bugetul de stat doar suma de 675 milioane de dolari, întrucât un procent de 10 % (75 milioane de dolari) a constituit comisionul (mai pe românește, mita) pentru cei șapte demnitari din comisia de privatizare, dintre care cinci au fost membri de frunte ai guvernului PNȚCD-PNL-PD-UDMR condus de premierul Radu Vasile. A fost prima mită substanțială oferită unor reprezentanți ai clasei politice românești, care avea să fie depășită însă substanțial, după câțiva ani, de mita oferită în cazul privatizării Petrom de către OMV Austria. Din banii încasați de statul român, aproape 10 milioane de dolari au fost achitați  cu titlul de ,,onorariu de succes” consultantului Goldman Sachs, care subevaluase substanțial patrimoniul Romtelecom.
După semnarea contractului, statul român a cedat cumpărătorului, cu titlu gratuit, uzufructul pentru 16% din acțiuni, astfel că acesta a obținut controlul asupra a 51% din acțiuni și a deținut majoritatea (4 din 7 ) în consiliul de administrație al Romtelecom. Totodată, statul român a dăruit firmei grecești releul de la Cheia, din care a câștigat mulți bani în urma retransmisiilor internaționale. Pe de altă parte, ministrul de atunci al Comunicațiilor, Sorin Pantiș, a emis niște condiții generale de aplicare prin care Romtelecom avea dreptul să majoreze tarifele fără limită, peste rata inflației, precum și să oblige abonații să plătească în avans un al doilea abonament, numit avans spre decontare. După emiterea acestor condiții, tarifele telefonice au crescut enorm, impulsul crescând, de exemplu, de peste 100 de ori. Organizația ,,Acțiunea pentru Idealurile Revoluției” a acționat în judecată Guvernul, Romtelecom și alte institutii care jecmăneau populația. În urma acestei acțiuni în justiție, s-a renunțat la avansul spre decontare, care a fost restituit (circa 20 milioane de dolari) și a fost desființată taxa de service.
Un acționar persoană fizică, care este și membru al organizației susmenționate, a depus în data de 6 decembrie 2004 la PNA, ulterior DNA, o sesizare penală prin care a solicitat cercetarea, pentru luare de mită, a celor 7 demnitari care au făcut parte din comisia de privatizare a Romtelecom. După alegerile din 2004, în urma cărora au revenit la guvernare PNL și PD (care au făcut parte din coaliția care a realizat privatizarea Romtelecom), PNA a declinat dosarul, în mod dubios, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care l-a închis în scurt timp, dar nu a comunicat soluția sesizantului. Acesta a solicitat o copie de pe rezoluția de neîncepere a urmăririi penale și a constatat, cu surprindere, că Parchetul General a deturnat obiectul sesizării de la mita de 75 de milioane de dolari la comisionul de aproximativ 10 milioane de dolari încasat de consultantul Goldman Sachs, referitor la care s-a considerat că nu este faptă penală.
Sesizantul a atacat soluția  la Înalta Curte de Casație și Justiție, care i-a admis plângerea și a dispus Parchetului General să efectueze cercetări asupra faptelor sesizate. Dar, proaspătul procuror general Laura Codruța Kovesi (numită în funcție de președintele Traian Băsescu, la propunerea ministresei Monica Macovei si cu concursul liderilor PD, Emil Bloc si Vasile Blaga) a atacat hotărârea Înaltei Curți, solicitând să nu fie continuate cercetările în cauză. Un complet de judecată condus de judecătorul Anton Pandrea, președintele Secției Penale a Înaltei Curți (obedientul care-l scăpase pe Traian Băsescu de dosarul Flota) a admis recursul lui Kovesi și a interzis continuarea cercetărilor și recuperarea pagubei. Slugoii Kovesi și Pandrea ar trebui trași acum la răspundere pentru favorizarea infractorilor și subminarea economiei naționale! Oricum, privatizarea Romtelecom trebuie anulată în justiție, iar vinovații trebuie să răspundă penal și material până la ultimul.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 18
Author

12 Comentarii

  1. Tunul de la Romtelecom este doar un colțișor al tabloului tunurilor date economiei românești de către multinaționale încățelite cu politicieni români corupți, sau de către patroni români mafioți, încățeliți cu mafiile din politică, din Justiție și servicii. Valoarea prejudiciului adus poporului român în 33 de ani de privatizări oneroase, naționale și locale, se ridică la un trilion de dolari. Nimeni nu a plătit substanțial cu libertatea pentru acestea.

  2. Nu am avut acțiuni la Romtelecom ,nu mă interesează ….putea să fie dată și gratis …. să se pună și pe foc 😉

  3. Va mai intrebati cine si de ce l-a impuscat pe ceasca? Tunurile date de americani cu bechtel, cu jafurile din armata, cu reactoarele (bombele atomice) care o sa vina, daca mai pun laba si la cvoda,… Vai de noi si vai de tara. Asasinii economici cu serviciile lor cu care au furat tarile lumii au pus laba pe romanika!

  4. Se dau tunuri acum și nu le vede nimeni, acela este demult în zona prescripției.

  5. …SĂ VINĂ ERDOGAN/SĂ NE FIE SULTAN/ ȘI SĂ-L ALUNGE/PE SLUGUL AMERICAN/!!!

  6. Da si, cu asta nu se rezolva nimic. Toate privatizarile facute pentru gaze, curent electric, apa, telefonie, mari uzine si hotelueri, au fost cu mari comisioane,azi nici numai exista arhive si acte. Au avut grija sa dispara, iar multi au murit, mostenitorii si au luat banii si au plecat demult din Ro. Naivi sunt cei care cred ca mai pot face ceva.

  7. Ciocu’ mic si osu’ la munca ! Ce-i zarva asta ? Nici pana acum nu ati invatat regulamentul de comportament in colonii ? Rusine !!

  8. Asta-i stire?!? E rasuflata demult…
    Mai corect ar fi sa se caute cum Romtelecom-ul(care a fost dupa privatizare) avea pentru intreaga natie doua feluri de tarife la fostele telefoanele fixe…tarif de zi cu preturi astronomice fata de tariful orarului de noapte!!!
    Ce tzara…

  9. Vinzi scump Telefoanele cu Miliarde de Euro SI Facturile sunt Mari ! De undeva trebuie sa-SI scoata Banii !

  10. Stii ce mi se pare mie ridicol, SUA a amendat cu de la sine putere companii ca Total, Ericsson, si inca altele, straine, din tari „partenere” pentru mite si plati in alte tari, catre oficiali, militii, rascumparari de ostatici, etc… dar in rRomania, Microsoftul si parca si Oracle care au fost prinse ca au dat mita, au scapat nepedepsite… si de prostimea romana, si de „justitia” romana si nici licuriciu, care vine cu FBI si DOJ si preda lectii porcusorilor si judecatorilor romani nu i-a sanctionat. In schimb, companii americane prinse cu sclavi si alte feluri de exploatare si incalcari ale drepturilor omului, unii prinsi si cu executii de mici comunitati prin Africa si America Latina, dati in judecata de civili, ONG-uri si guvernele respectivelor state, justitia americana a decretat in repetate randuri ca ei nu condamna firme si americani pentru crime savarsite in afara granitelor SUA… dar de ce nu-i extradati?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.