Republica Moldova, implicată în scheme semi-legale de comerţ cu arme

Deşi nu produce arme, Republica Moldova se clasează în topul furnizorilor de armament pentru Africa Subsahariană, arată raportul Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI).

Autoritățile de la Chișinău neagă concluziile raportului SIPRI. Președintele comisiei parlamentare pentru apărare, securitate şi ordine publică, Alexandru Stoianoglo, citat de publika.md, spune că în ultimii 10 ani, Moldova a desfăşurat trei tranzacţii de vânzare a armamentului, dar niciuna dintre acestea nu a fost încheiată cu vreo ţară din Africa.

Publicaţia rusă Nezavismaia Gazeta aminteşte că şi în timpul preşedinţiei lui Vladimir Voronin companiile moldoveneşti reexportau armament, inclusiv în Cecenia, iar în prezent continuă să participe în rețele semi-legale comercializând „moartea”, scrie Unimedia.md.

Expertul militar rus, Viktor Litovkin a declarat pentru NG că, „după prăbuşirea Uniunii Sovietice pe teritoriul Republicii Moldova au rămas munițiile Armatei a 14-a. Marea parte au fost folosite în războiul de pe Nistru, o parte vândute. Litovkin consideră că ” Republica Moldova a vândut o parte din armament, iar acum, se pare că, este implicată, în calitate de mediator, în scheme semi-legale de trafic de arme.”

Fostul director al Serviciului de Iinformaţii şi Securitate, Valeriu Pasat, a declarat pentru NG că în anii 2001, SIS a aflat că viceministrul Apărării a încheiat un contract de vânzare de armament pentru ceceni, la comanda lui Voronin. „Noi am început să investigăm cazul, însă, la scurt timp, am fost demis, după care și viceministrul Apărării”, spune Pasat.

„Unele ţări, pentru a evita declararea obligatorie a livrărilor de muniții în Registrul ONU, fac uz de scheme semi-legale şi, prin mai mulţi intermediari, vând armament țărilor în care comercializarea acestuia este interzis. De exemplu, în regiunile unde au loc conflicte inter-etnice şi inter-statale. Astfel de informație se confirmă oficial doar dacă făptașul este prins de mână. Deseori din cauza concurenţilor. Dar, de fapt, comerţul ilegal sau semi-legal cu „moartea” cere linişte. În această rețea sunt implicate toate structurile de putere”, conchide Viktor Litovkin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.