Vicepreşedintele CE: Zona euro poate supravieţui fără Grecia

Zona euro poate supravieţui şi fără Grecia, susţine într-un interviu comisarul european din partea Olandei, Neelie Kroes. „Dacă un membru pleacă, aceasta nu înseamnă ‘om la apă'”, a declarat vicepreşedinta Comisiei Europane.

„Se spune că atunci când laşi o ţară să se retragă sau îi ceri să facă asta, atunci toată structura se prăbuşeşte. Dar nu este deloc adevărat. Grecii trebuie să-şi dea seama că olandezii şi germanii nu pot sa justifice în faţa contribuabililor ajutoarele pentru Grecia decât dacă există dovada bunăvoinţei”, a declarat Neelie Kroes, vicepreşedinta olandeză a Comisiei Europene pentru cotidianul Volkskrant.

Declaraţia a alimentat speculaţiile că liderii europeni ar pregăti o ieşire a Greciei din zona euro. „Ar trebui să fii un mare optimist ca să spui că dificultăţile Greciei vor începe să dispară după ce i se va acorda un al doilea împrumut. Pentru politicienii din zona euro nu simpatia pentru Grecia este cea care îi determină să menţină ţara în zona euro, ci potenţialul crizei din Grecia de a se exitinde către zona euro, într-o lovitură uriaşă, care ar submina actualul status quo”, se arată într-un studiu al băncii olandeze Rabobank, citat de BBC.

În timp ce oficialii zonei euro pregătesc terenul unei despărţiri de Grecia, ţara se apropie e termenul limită pentru plata unor datorii de peste 14 miliarde de euro, pe 20 martie. În lipsa unui acord cu FMI, UE şi investitorii privaţi pentru un împrumut de 130 de miliarde de euro, Grecia va intra atunci în incapacitate de plată.

Pentru ca UE şi FMI să accepte acordarea împrumutului este necesar ca investitorii privaţi să accepte o ştergere a 70% din datoriile Greciei pe care le deţin. Mai mult, UE şi FMI cer guvernului elen să mai concedieze 15.000 de funcţionari publici şi să aplice măsurile dure de austeritate deja decise.

Liderii partidelor care formează guvernul de uniune naţională de la Atena s-au reunit, marţi, pentru a se pune de acord asupra noilor măsuri de austeritate, în timp ce ţara este paralizată de o grevă generală iniţiată de sindicatele din sectorul public. Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a-i împiedica pe protestatari să pătrundă în clădirea parlamentului.

Chiar şi dacă guvernul ajunge la o înţelegere cu „binefăcătorii” naţiunii, preşedintele zonei euro, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, a arătat cp este pentru aplicarea planului Germaniei de a vărsa o parte din noul împrumut de 13 de miliarde într-un cont separat, din care Atena nu va putea plăti decât datoriile către investitorii privaţi, nu şi salariile grecilor, transmite BBC.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.