Uniți împotriva ”cabalelor comuniștilor” și a lui George Soros

”Rețeaua” guvernelor eurosceptice se extinde

Noul vicepremier al Italiei, euroscepticul Matteo Salvini, liderul Ligii Nordului, și-a exprimat intenția de a conlucra cu premierul ungar Viktor Orban pentru ”a schimba regulile UE”. După o conversație telefonică cu Orban, Salvini a declarat, luni, în cadrul unei manifestații de lângă Roma, că a avut ”o lungă și frumoasă conversație cu premierul Viktor Orban, care ne urează numai bine și împreună cu care am stabilit să schimbăm regulile acestei Uniuni Europene”. ”Încercăm să construim o rețea împreună cu alte țări liniștite, sigure, pașnice și care vor să lupte cu terorismul”, a spus Salvini, care, din postura de ministru de Interne, a stârnit temerile eurofililor italieni că ar putea închide oricând granițele țării în fața imigranților ce vin din Africa. Salvini dorește deportarea a 500.000 de imigranți ilegali din Italia și consideră că adoptarea monedei euro de către Italia a fost o greșeală.

”Rețeaua” pe care și-o doresc liderii populiști și eurosceptici din Europa începe să prindă contur, iar în centrul ei pare să fie figura premierului Ungariei. Publicația britanica The Independent a trecut în revistă partidele populiste și eurosceptice care au obținut puterea sau au intrat în coaliții de guvernare în Europa, arătând că toate aceste forțe politice se opun deschiderii granițelor în fața imigranților și își doresc renunțarea la sancțiunile impuse de UE Rusiei lui Putin.

Proeuropenii, spulberați la alegerile din Slovenia

Viktor Orban a fost un element extrem de important în victoria forțelor populiste din Slovenia la alegerile parlamentare de pe 3 iunie, scrie The New York Times. Alegerile au fost câștigate fără drept de apel de Partidul Democrat Sloven (de orientare liberal-conservatoare), condus de fostul premier Janez Jansa. Partidul proeuropean al premierului Miro Cerar a fost spulberat la acest scrutin și a pierdut 26 de mandate din cele 36 câștigate la ultimele alegeri (Parlamentul sloven este format din 90 de deputați). Partidul lui Jansa a obținut 25 de mandate, cu patru mai mult decât în 2014, fiind urmat de un partid înființat de actorul și jurnalistul Marjan Sarec, cu 13 deputați. Presa internațională a relatat că Viktor Orban s-a implicat în campania din Slovenia, spunând că alegerile au ca miza ”supraviețuirea națiunii slovene” și că ”Jansa este exact liderul de care Slovenia are nevoie”.

Un lider reabilitat de Curtea Constituțională

Al doilea guvern condus de slovenul Jansa a căzut în 2013, în urma unor acuzații de corupție la adresa premierului, care a achiziționat mai multe proprietăți cu finanțare din partea unei firme ce derula contracte bănoase cu statul. Jnsa a renunțat la mandatul de deputat, a fost judecat, condamnat și a petrecut aproape un an în închisoare. În 2015, Curtea Constituțională a anulat verdictul împotriva lui Jansa. În ciuda unor alte acuzații, de data aceasta de plagiat, Jansa a revenit în forță în politică și are șanse să preia din nou conducerea guvernului.

Orban și Kaczynski, liderii populismului european

The New York Times arată că Jansa a fost susținut în campanie de o serie de publicații slovene cumpărate în ultimii ani de trusturi media din Ungaria, apropiate lui Viktor Orban. Jansa consideră că țara sa este condusă de o conspirație a foștilor comuniști, o viziune asemănătoare celei a liderului polonez Jaroslaw Kaczynski, de altfel argumentul central al controversatei reforme a justiției din Polonia. Polonia condusă din umbră de Jaroslaw Kaczynski este aliatul cel mai apropiat al Ungariei lui Viktor Orban în disputele cu UE pe tema imigrației și a ”iliberalismului” promovat de guvernul de la Budapesta.  ”Am înlocuit epava democrației liberale cu democrația creștină a secolului 21”, declara Viktor Orban, în deplin acord cu Jaroslaw Kaczynski, împreună cu care a promis, în 2017, o ”contrarevoluție” culturală în Europa.

Austria îi intinde covorul roșu lui Putin

Alegerile din 2017 din Austria au adus la putere Partidul Libertății, de extrema-dreapta, vioara a doua în guvernul condus de tânărul conservator radical Sebastian Kurz, un politician care devine din aliat un spin în coasta Germaniei conduse de Angela Merkel. Hans Christian Strache, liderul extremei-drepte austriece, își dorește eliminarea islamului din viața publică și amenință cu închiderea moscheilor din țară. La fel ca și șeful guvernului, Strache își dorește ca UE să renunțe la sancțiunile împotriva Rusiei. Austria este una dintre puținele țări europene care i-au întins covorul roșu lui Vladimir Putin după anexarea Crimeii, în 2014. Putin se află acum într-o vizită la Viena, acolo unde Sebastian Kurz a declarat ca Austria doreşte să acţioneze ca un pod între Moscova şi statele occidentale. Premierul austriac a precizat insa că nu va încălca politica UE privind sancţiunile.

Cehia, deschisă către China și Rusia

Dacă în Slovenia câștigătorii alegerilor doresc să lupte împotriva unei cabale comuniste care ar conduce țara, în Cehia premierul și președintele sunt doi foști comuniști care se bazează acum pe Partidul Comunist din parlament în vederea obținerii unei majorități. Ce îi apropie însă pe slovenul Janez Jansa și pe miliardarul ceh Andrej Babis (nominalizat, miercuri, pentru a doua oară de președintele Milos Zeman să formeze guvernul) este viziunea populistă și antiimigrație. În plus, Babis este un politician deschis către cooperarea economică intensă cu Rusia și China și se opune intrării Cehiei în zona euro.

Bulgaria joacă la două capete

Deși este condusă de un premier care clamează că este un proeuropean, Bulgaria, țara care asigură acum președinția semestrială a UE, este departe de a fi un stat pe deplin eurofil. Premierul Boiko Borisov a întreprins o vizită la Moscova, pe 30 mai, unde s-a arătat deschis pentru proiectul gazoductului rus Turkish Stream, care ar urma să tranziteze Bulgaria în drumul către sudul și sud-estul Europei. În plus, Borisov a discutat și despre reluarea proiectului rus pentru construirea unei centrale nucleare la Belene. Apropierea Bulgariei de Moscova este susținută de partidul Patrioții Uniti, asociat la guvernare, și de președintele Rumen Radev, un pro-rus declarat.

Un guvern populist cade sub presiunea străzii

Turul de orizont al orientărilor populiste și eurosceptice din Europa Centrală și de Est se oprește în Slovacia, acolo unde fostul premier Robert Fico, un important partener de dialog al lui Viktor Orban (în ciuda fricțiunilor provocate de retorica nașionalistă a celor doi) a ales să demsioneze sub presiunea protestelor organizate prin intermediul rețelelor de socializare la începutul acestui an. Declanșatorul a fost asasinarea unui jurnalist de investigație și a logodnicei sale, în urma unor articole privind implicarea mafiei italiene în viața politică și economică din Slovacia. Fico, un premier populist de orientare social-democrată și deseori un critic al Bruxellesului și al măsurilor de austeritate, a fost forțat să demsioneze de șeful statului, Andrej Kiska, un președinte al societății civile, care a câștigat surprinzător alegerile din 2014, cand s-a confruntat chiar cu Robert Fico.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

9 Comentarii

  1. Mai nou partidele nationaliste sunt numite populiste. Asta ca sa nu se recunoasca faptul ca din ce in ce mai multi europeni sau saturat de pretentiile de conducator ale germaniei (deutschland uber alles) secondata de cateii din franta si olanda.Ca interesele si valorile nationale sunt superioare pretentiilor UE de a transforma celelalte tari in servitori.

    • Niciodată n-am crezut că o mamă română poate să nască aşa o balegă cică „ardeleană”. Tot de la moscova vine şefu ?

    • Cucu, nickul tau te-ar descrie perfect daca ai inlocui u-l cu a.

  2. New York Times nu mai este ce a fost, un jurnal de calitate. De ceva timp a devenit doar inca o platforma rusofoba. Se vede de la o posta ca are o agenda si o executa. Ca urmare nu mai e credibil.

    • David Rockefeller’s 1991 Speech at a Bilderberg Group Meeting
      We are grateful to the Washington Post, The New York Times, Time Magazine and other publications whose directors have attended our meetings and respected their promises of discretion for almost forty years. It would have been impossible for us to develop our plan for the world if we had been subject to the bright lights of publicity during those years. But the world is now more sophisticated and prepared to march toward a world government. . . . The supranational sovereignty of an intellectual elite and world bankers is surely preferable to the national auto-determination practiced in past centuries.

  3. Germania face north stream2. Se discuta de ns3. Noi am renuntat la south stream si la un cec de 500milioane euro anual doar din tranzit. Asta insemna 100km de autostrada anual. Multumim basescu! Americanii tocmai ne-au anuntat ca nu prezentam importanta, da tot trebe sa platim taxa de protectie

  4. Problema grava pentru Europa este ca nu exista o politica comuna impotriva ONG-urilor finantate de Soros si Cupola financiara din SUA,care fac efectiv trafic cu imigranti,pentru a sufoca Europa!Ce inseamna pentru orice buget national finantat prin taxe si impozite de catre populatie,crestere anuala a imigratiei ilegale (africane si arabe)cu 100.000-200.000,care inseamna anual un cost de cazare de cca 25.000 de euro per capita ,adica 2,5-5 miliarde euro anual,din banii fraierilor???

  5. Problema pentru Europa este ca nu si-a castigat cetatenii. Ce conteaza ca ai un cetatean de prima clasa in Germania cand un cetatean din est e considerat sluga celui din Germania. Mai ales cei din EST s-au saturat de niste promisiuni vestice, cei din regiunile EST si Centrala doresc sa fie tratati in mod egal cu cei din VEST. Dar surpriza, nu sunt, asa ca din disperare se indreapta spre conduceri nationaliste, pentru ca spera ca viata lor va fi imbunatatita. Alt Fals si aici. Europa actuala a esuat lamentabil, nu a putit sa furnizeze nimic cetatenilor sai decat o ‘asa libera trecere’ care culmea tot cetatenii trebuie sa o plateasca. Un estic trebuie sa munceasca mai mult decat un vestic ca si ore de munca si sa fie platit de zeci de ori mai putin decat un vestic, asta este doar un exemplu. Ce sa mai discutam de deversarea deseurilor, iar aici toata lumea educata stie ca estul a ajuns o groapa de gunoi a vestului european. Justitia nu este la fel pretutindeni, salariile nu sunt la fel, preturile nu sunt la fel. Deci toate astea duc la o revolta anti-europeana si anti valori europene. Sincer daca aceasta uniune europeana o struto-camila, se va trezi, ar fi bine sa o faca cat mai curand daca doreste sa supravietuiasca. Desi ma indoiesc ca asta se va intampla, iar daca cineva se va trezi, va fi mult prea tarziu. Uniunea Europeana si valorile acesteia, sunt pe moarte.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.