Rezoluție a PE care condamnă presiunile separatiştilor asupra şcolilor cu predare în limba română din Transnistria

Parlamentul European a votat astăzi o rezoluție în care este condamnată încălcarea drepturilor omului în Transnistria, pornind de la noile plângeri ale școlilor cu predare în limba română. Rezoluția a fost inițiată de europarlamentari români, informează Europa Liberă.

Axata initial pe dreptul la educatie, rezolutia cu privire situatia scolilor cu predare in grafie latina din regiunea transnistreana a capatat, dupa negocieri intre grupurile politice din Parlamentul European, si o expresie politica. Documentul adoptat de Parlamentul European «condamna politizarea educatiei in regiunea separatista Transnistria din Republica Moldova si cere respectarea dreptului cetatenilor de limba română de a avea acces la educatie in limba lor materna». Rezolutia mai cere incetarea oricarei forme de presiune indreptata catre institutiile de invatamant in limba romana din regiunea transnistreana, informează Europa Liberă.

Pe parcursul a șase pagini, eurodeputatii descriu atacurile ciclice la care a fost supus de-a lungul anilor de catre asa-numitele autoritati din dreapta Nistrului invatamantul in grafie latina, inclusiv «atacul din anul 2013 asupra a opt scoli cu predare in limba română» si hartuirea profesorilor de la Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol.
Condamnand «lipsa unei participari constructive a asa numitelor autoritati din regiunea transnistreana la negocierile in formatul 5 plus 2, avand drept rezultat un progres minimal al acestora», documentul solicita Inaltului reprezentant al UE pentru poltica externa, Catherine Ashton, sa ridice problema educatiei in limba română in cadrul urmatoarei runde de negocieri in formatul 5 plus 2 programate a avea loc luna aceasta.

Nu in ultimul rand, PE solicita Federatiei Ruse sa aplice decizia CEDO „potrivit careia Rusia a violat dreptul la educatie in cazul scolilor moldovenesti cu predare in limba romana din regiunea transnistreana, subliniind ca prezenta trupelor rusesti in regiunea separatista conduce la un climat care pune in pericol respectarea drepturilor omului.”

Comisiei Europene i se cere „sa grabeasca procedurile pentru aplicarea Acordului de Asociere UE-Republica Moldova, iar statelor membre si Consiliului UE sa adopte, pana in vara, Acordul privind liberalizarea vizelor.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.