Risc de atac terorist în Europa. Interpol: Un nou 11 septembrie s-ar putea produce oricând

Majoritatea ţărilor membre UE nu verifică paşapoartele folosind baza de date internaţională ce cuprinde documente de călătorie furate sau pierdute, situaţie ce expune continentul riscului unui atac terorist de amploare, a avertizat directorul Interpol, citat de Independent, în ediţia online, și de Mediafax.

„Mulţi paşi elementari nu sunt respectaţi, ceea ce ar putea duce la un alt 11 septembrie, un alt 7 iulie (2005, din Londra), un alt 11 martie de la Madrid”, a declarat secretarul general al Interpol, Ronald Noble. „Lecţia care trebuie învăţată … este că persoanele care deţin documente de călătorie furate, dacă nu sunt oprite, pot intra în ţară şi comite un atac îngrozitor”, a adăugat el.

El a dezvăluit că anul trecut 500 de milioane de zboruri nu au fost verificate cu baza de date a Interpol. „Speranţa mea este că nu va fi nevoie de un alt 11 septembrie, 7 iulie sau 11 martie, în care cineva să intre într-una dintre aceste ţări cu un paşaport furat şi să comită un atac terorist, pentru ca toate statele să verifice în mod sistematic paşapoartele”, a declarat el.

Noble a declarat că acordul Schengen, care permite deplasarea în aproape tot spaţiul UE fără paşaport, înseamnă că un singur eşec în ceea ce priveşte securitatea graniţelor pune în pericol întreaga Europă. „Dacă spunem cu toţii că trebuie să avem încredere unii în alţii pentru verificarea persoanelor care ne trec graniţele, atunci trebuie să avem cu toţii aceleaşi standarde”, a explicat el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.