Român din Marea Britanie: „Şocant! 52% sunt idioţi”

Români care muncesc în Marea Britanie spun că decizia britanicilor de a ieşi din Uniunea Europeană este una greşită şi se tem pentru locurile lor de muncă.

Update Brexit este o „decizie- șoc”, care va afecta toți românii care trăiesc în Marea Britanie, dar ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană este un proces care va dura, a afirmat Cristina Irimie, reprezentanta comunității române din această țară la Congresul Românilor de Pretutindeni, care se desfășoară vineri și sâmbătă, la Palatul Parlamentului, citată de Agerpres.

„Este o decizie-șoc, care ne va afecta pe toți care suntem acolo”, a declarat aceasta.

În opinia ei, procesul de ieșire din UE este unul ce va dura, timp în care românii își pot legaliza statutul. „Ceea ce vă pot spune este că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană e un proces care va dura, de aceea este timp suficient pentru românii care sunt în Marea Britanie să își legalizeze statutul”, a adăugat ea.

Potrivit lui Irimie, „orice cetățean român care lucrează în Marea Britanie cu forme legale nu va fi afectat, deoarece drepturile lui vor continua să existe și post-ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană”.

„Cred că trebuie să dăm dovadă de calm, cred că trebuie să acționăm englezește și nu românește, adică să căutăm soluții (…) Acum este momentul să dăm dovadă că suntem responsabili, să ne unim și să fim foarte perseverenți în informare”, consideră aceasta.

În negocierile directe cu Marea Britanie, este de părere Cristina Irimie, România va avea nevoie de „diplomație, lobby și de mesaje clare și pertinente”.

„Trebuie să ne gândim că extremiștii din Marea Britanie vor utiliza maxim acest moment și că noi, românii din Marea Britanie, vom deveni din nou țapul ispășitor”, a adăugat Irimie. În condițiile date, a apreciat ea, românii s-au bucurat „doar de doi ani” de drepturi egale pe piața muncii din Marea Britanie.

Irimie a mai spus că, potrivit numerelor de asigurare socială emise în Regat, comunitatea românilor din Marea Britanie numără între 400.000 și 500.000 de persoane.

Claudiu Avram, un român din Sălaj care locuieşte de 10 ani în Londra, a declarat, vineri, corespondentului Mediafax că decizia Marii Britanii de a ieşi din UE este un rezultat neaşteptat, un duş rece.

„Mi se pare o decizie greşită ieşirea din UE, vom avea cu toţii de suferit. Eu am rezidenţă, voi fi afectat în aceeaşi măsură în care vor fi afectaţi toţi locuitorii Marii Britanii. Economia va trece prin momente de instabilitate, cel puţin pentru o perioadă şi poate îşi vor găsi britanicii drumul într-u viitor mai îndepărtat, dar până se va stabiliza economia şi relaţiile cu alte ţări va fi instabilitate, deja lira sterlină a scăzut puternic şi va fi greu de recuperat”, a spus acesta.

Avram va rămâne în Marea Britanie dar, pe viitor, în cazul în care situaţia economică se va înrăutăţi, nu exclude posibilitatea de a pleca în altă ţară.

„Cred că multă lume gândeşte aşa. Sperăm să se stabilizeze lucrurile, vom vedea”, a mai spus românul.

Claudiu Avram a precizat că nu înţelege de ce se bucură cei care au votat pentru ieşirea ţării din UE, în condiţiile în care rezultatul referendumului aduce instabilitate.

Amada Udreş, originară din Slatina, judeţul Olt, s-a declarat şocată de votul dat de majoritatea britanicilor pentru ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Ea a declarat corespondentului Mediafax că englezii şi-au aruncat ţara în incertitudine.

„Şocant! 52% sunt idioţi. Nu pot să cred că şi-au aruncat ţara în incertitudine. Nu am ajuns la serviciu, sunt acasă, partenerul meu este şocat şi el – «unbelievable». «Leave» se bucură, în ignoranţa lor, cei pentru «Remain» sunt îngrijoraţi”, a declarat, pentru Mediafax, Amada Udreş.

Incertitudinea este cuvântul care descrie viaţa în Marea Britanie, după rezultatului referendumului privind ieşirea din UE.

„Preţurile vor fi mai mari, în general….nu ştiu. Piaţa imobiliară – se prezice că va fi greu să se ia împrumuturi pentru case. Lira e azi foarte jos. Eu sunt ok pentru că noi lucrăm cu România, deşi fabricile din România vor suferi. Dacă scade lira, vor fi loviţi”, a mai spus Amada Udreş.

Ovidiu Obadă, în vârstă de 30 de ani, din judeţul Dolj, lucrează în Anglia de mai bine de un an. Este barman în Llandeilo, într-o locaţie în care lucrează şi soţia sa. Ei fac parte dintre românii care sunt pregătiţi să se întoarcă în ţară.

„Pentru mine nu era o foarte mare problemă. Din ce am înţeles cei care au contract de muncă, nu vor avea probleme. Eu am contract de muncă pe perioadă nedeterminată. Chiar şi aşa eu vreau să mă întorc în ţară cu soţia. Aşteptăm cel de-al doilea copil şi am vrea să rămânem în România. Problema noastră este să găsim în ţară de lucru, sau cel puţin eu, ca să îmi pot întreţine familia. Am însă prieteni pe care i-ar putea afecta decizia asta. Ei au contracte, dar pe perioadă determinată, de câteva luni. Nu ştiu ce vor face ei. Pentru că nu a venit nimeni aici din dragoste faţă de ţara asta, ci pentru a munci. Vom vedea ce va fi, ce decizii se vor lua”, a declarat Ovidiu.

Rezultate finale arată că 51,9% dintre cetăţenii britanici s-au pronunţat în favoarea ieşirii ţării din UE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.